Alles wat je wilt weten over de metro in Athene

Redactie - 5 maart 2020

Alles wat je wilt weten over de metro in Athene

Redactie - 5 maart 2020

Een stedentrip Athene op de planning en benieuwd wat de beste manier is om je door de Griekse hoofdstad te verplaatsen? De metro natuurlijk! Hiermee reis je snel en gemakkelijk van A naar B. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de metro in Athene.

Athene

Hoe werkt de metro in Athene?

De metro is het meest efficiënte vervoersmiddel in Athene. Het metronetwerk is niet heel uitgebreid, maar er zijn genoeg stops om snel en gemakkelijk de stad te doorkruisen.

Het ondergrondse netwerk verbindt de belangrijkste bezienswaardigheden en de buitenwijken van Athene met elkaar. Ook vind je bij zowel de luchthaven als de haven Piraeus een metrostation.

Handig om te weten: door de aanwezigheid van liften zijn alle stations toegankelijk voor mindervaliden. En is het snikheet in Athene? Dan hoef je je niet kapot te zweten in de ondergrondse, want de meeste metro’s zijn voorzien van airconditioning.

Leuk weetje: in veel stations worden archeologische vondsten en/of moderne kunst tentoongesteld. Een gratis museum dus!

Metrolijnen Athene

Het metronetwerk van Athene telt drie metrolijnen. Op een aantal stations kun je overstappen op een andere metrolijn.

  • Groene lijn 1: Kifisia – Piraeus
  • Rode lijn 2: Anthoupoli – Eliniko
  • Blauwe lijn 3: Airport – Douk.Plakentias – Aghia Marina

Metrokaart Athene

Openingstijden metro Athene

De metro in Athene rijdt dagelijks van 5.00 tot 0:30 uur. Op vrijdag en zaterdag rijden lijn 2 en 3 iets langer door tot 2.30 uur. Wil je toch ’s nachts met het openbaar vervoer reizen? Dan rijden er nachtbussen in Athene.

Tijdens piekuren rijdt de metro om de vier minuten en buiten de spits om de 10 à 15 minuten. De metrolijn van en naar het vliegveld rijdt elk half uur.

Met de metro van en naar het vliegveld

Vanaf de luchthaven reis je met de blauwe metrolijn 3 in ongeveer 40 minuten naar het centrum van Athene. De laatste metro vanaf de luchthaven vertrekt om 23.30 uur. De eerste metro vanuit het centrum vertrekt rond 5.40 uur.

Tickets zijn te koop bij de ticketbalie en de automaten op het station van Athene Airport. Vergeet niet voor het instappen je ticket af te stempelen bij de automaten bovenaan de roltrappen.

Bezienswaardigheden met de metro bezoeken

Je kunt vrijwel alle bezienswaardigheden in Athene bereiken met de metro. De metrostations in het centrum heten Syntagma en Monastiraki, vernoemd naar de bekendste pleinen van Athene. De populaire volkswijk Pláka grenst aan Monastiraki.

Bezienswaardigheden

Akropolis – Lijn 2 – Akropoli

De tempel van de olympische Zeus – Lijn 2 – Akropoli

Nationaal Archeologisch museum – Lijn 1 – Victoria

Olympisch stadion – Lijn 1 – Irini

Lekker slapen in een hotel vlak bij een metrostation in het centrum van Athene? Dan tippen wij Hotel Plaka. Dit hotel ligt op ongeveer tien minuutjes lopen van metrostation Syntagma. Reviewer Linda beoordeelt het hotel met een dikke 10: ‘Eenvoudig hotel, schoon, en echt vriendelijk behulpzaam personeel. We hebben ook genoten van het dakterras met uitzicht op Akropolis. Alles op loopafstand.’

akropolis

Wat kost een metrokaartje in Athene?

Metrokaartjes zijn niet duur in Athene. Je kunt voor €1,40 een enkeltje kopen dat 90 minuten geldig is. Een dagkaart kost €4,50 en een kaart voor vijf dagen koop je voor €9,-. Deze kaarten zijn ook geldig in de tram en bus, maar helaas niet in de metro van en naar de luchthaven. De prijs van een ticket van en naar Athene Airport ligt een stuk hoger. Voor een enkeltje met geldigheid van 90 minuten betaal je €10,-.

Wil je vanaf de luchthaven met de metro reizen en verwacht je tijdens je stedentrip vaak gebruik te maken van het openbaar vervoer? Schaf dan een tourist ticket aan. Deze kost €22,- en is drie dagen geldig in al het openbaar vervoer, dus ook in de metro van en naar het vliegveld. Tickets zijn te koop op elk metrostation. Vergeet niet je ticket af te stempelen bij de automaat voordat je instapt. Fijne reis!

Deze informatie is gebaseerd op prijzen van maart 2020.