Een Nederlands paspoort opent wereldwijd deuren. Het document met de bordeauxrode omslag maakt dat Nederlanders naar 185 landen visumvrij kunnen reizen. Met dat aantal staat ons land op een vijfde positie in de Henley Passport Index, waarop wordt bijgehouden hoeveel staten vrij te bezoeken zijn met een bepaald paspoort. Er valt dus genoeg te kiezen bij het selecteren van je volgende vakantiebestemming!

Deze landen reizen ook grotendeels visumvrij

Inwoners van Japan en Singapore reizen het makkelijkst de wereld rond. Wie in het bezit is van een paspoort van een van beide landen, heeft visumvrij toegang tot 190 staten. De tweede positie is voor Zuid-Korea, Finland en Duitsland. Paspoorten van die landen zijn goed voor toegang tot 188 staten. Het trio wordt op de voet gevolgd door Denemarken, Italië en Luxemburg, met 187 vrije reisbestemmingen.

Gevolgen van de Brexit

Opvallende afwezigen in de top zijn het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Zij bezetten in 2014 nog gezamenlijk de koppositie, maar zijn inmiddels afgezakt naar de zesde plek – hun laagste notering sinds 2010. Voor het Verenigd Koninkrijk breekt met een eventuele Brexit bovendien een onzekere periode aan, zo schrijft de organisatie achter de index. “De ooit sterke positie van het Verenigd Koninkrijk is nu hoogst onzeker.”

Zwakste paspoort

De Verenigde Arabische Emiraten bewegen de andere kant op, richting de top van de lijst. Het olieland staat vijftiende, maar stijgt met stip. Op de vergelijkbare paspoortranglijst Passport Index staan de Emiraten zelfs al op de eerste positie. Op die index, gebaseerd op een puntensysteem, staan Japan en Singapore overigens derde, op gelijke hoogte met Nederland.

Zoover tipt: al het moois van Dubai ontdekken tegen een redelijk budget? Met het Aparthotel Savoy Central als uitvalsbasis heb je al het moois binnen handbereik. Reviewer Safiera: ‘Super hotel met zeer vriendelijk personeel.

Onderaan de Henley-index bungelt Afghanistan. Reislustige Afghanen kunnen slechts 25 landen vrij bezoeken. Dat zijn er twee minder dan Irak en vier minder dan Syrië, die de één na en twee na laatste positie innemen.

Visum blijft nodig

Hoewel Nederland de vijfde plaats in de ranglijst bezet, zijn er nog 41 landen waar Nederlanders alleen met een visum heen kunnen reizen. Nummer laatst Afghanistan verlangt bijvoorbeeld nog een visum van reizigers uit ons land, net als de communistische staten Noord-Korea en Cuba. Ook het door oorlog geteisterde Syrië en Libië behoren tot de groep visumbestemmingen.

Waar bovenstaande bestemmingen waarschijnlijk niet echt zullen verrassen, heeft de Nederlandse toerist ook voor een bezoek aan grote landen als China, India en Rusland nog een visum nodig. Het grootste deel van de 41 landen bestaat echter uit kleinere Afrikaanse landen, waaronder Sudan, Burundi en Benin.

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Uitgelichte berichten

Robin

Redacteur

8 oktober - 2019

Reacties