Dit zijn de 9 meest voorkomende ziektes op vakantie

Redactie - 26 februari 2020

Dit zijn de 9 meest voorkomende ziektes op vakantie

Redactie - 26 februari 2020

Iedereen die wel eens een verre reis maakt, krijgt er vroeg of laat mee te maken: je wordt ziek. Of het nou van het eten is, de hygiëne, de beet van een mug, het drinken van leidingwater, reizigersziekten kunnen heel vervelend zijn. Maar wat zijn de meest voorkomende ziektes op vakantie? Zoover zocht het uit.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree heeft de twijfelachtige eer bovenaan te staan in het lijstje met meest voorkomende ziektes op vakantie. In India staat het bekend als ‘Delhi belly’ en in Egypte noemen ze het ‘de vloek van de farao’. Diarree is bijna altijd het gevolg van het eten van besmet of ongaar voedsel of het drinken van leidingwater in landen waar dat onverstandig is. Na drie tot vijf dagen is de diarree meestal weer voorbij. Drink in de tussentijd veel water en gebruik ORS, dit zijn tabletten die de zouten en suikers in je lichaam weer aanvullen. In de meeste gevallen is diarree helemaal niet ernstig, maar wel ongemakkelijk als je uren in de bus of het vliegtuig moet zitten.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking komt vooral voor bij vrouwelijke reizigers. De ontsteking van het slijmvlies van de blaas leidt tot pijn bij het plassen. Er zijn vaak twee grote oorzaken voor een blaasontsteking: of je hebt te weinig gedronken of je hebt boven de wc gehangen. Een blaasontsteking gaat meestal vanzelf weer over. Ga pas naar de dokter als je bloed in je urine ziet, koorts krijgt of het langer dan drie dagen aanhoudt.

Kraanwater

Buiktyfus

Deze bacteriële infectie komt vooral voor op plekken waar de hygiëne te wensen over laat. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, een algeheel gebrek aan energie, hoofdpijn en diarree. Je kunt besmetting voorkomen door geen rauw of opnieuw opgewarmd voedsel te eten en geen kraanwater te drinken tijdens je vakantie. Het is mogelijk om je tegen buiktyfus te laten vaccineren.

Vaccineren tegen ziektes op reis

Hepatitis A

Dit is een van de meest voorkomende virusinfecties onder reizigers. Hepatitis A is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt, vooral in gebieden waar de hygiëne te wensen over laat. Het virus wordt vaak overgebracht via rauw voedsel of verontreinigd drinkwater. Je kunt er wel een half jaar ziek van zijn. Er bestaat een vaccin tegen Hepatitis A. Als je de inenting na een jaar herhaalt, ben je minstens twintig jaar tegen deze ziekte beschermd.

Hepatitis B

Hepatitis B is een zeer ernstige en besmettelijke infectie van de lever die meestal wordt overgebracht via speeksel, seksueel contact of besmet bloed. Een medische ingreep in landen met gebrekkige voorzieningen en weinig oog voor hygiëne is een duidelijk risico. Symptomen: misselijkheid, braken en koorts. Het is zeker aan te raden om je te laten vaccineren. Na drie prikken ben je levenslang beschermd.

Verkoudheid

Luchtweginfectie

Niets irritanter dan slapen met de airco aan en de volgende dag snotverkouden zijn. Een verkoudheid is een teken dat het immuunsysteem gefaald heeft in het tegenhouden van een ziektekiem. Het gevolg: met keelpijn of een loopneus op het strand in Thailand zitten. Voeding heeft een groot effect op je immuunsysteem en het eten van veel groenten en fruit geeft een boost! Pas wel op met ongeschild fruit, anders riskeer je reizigersziekte nummer 1.

Overweeg je een rondreis Thailand te maken? Hotel Khao Lak Laguna Resort krijgt een gemiddelde beoordeling van 9,7. Vakantieganger Ivo Eyskens is enorm enthousiast en geeft het hotel zelfs een dikke 10! ‘Super hotel. Wij sliepen in het hoofdgebouw en hadden een zeer ruime kamer. Ontbijt was goed in orde en voldoende. Ik kan dit hotel zeer zeker aanbevelen.’

Ziektes op vakantie

Dengue

Dengue of knokkelkoorts wordt overgebracht door muggen, zorg dus voor voldoende bescherming. Je kunt koorts, uitslag en hoofdpijn krijgen van Dengue, maar erg ernstig zijn de symptomen meestal niet. Er bestaat geen vaccinatie tegen knokkelkoorts.

Malaria

Malaria komt in meer dan 100 landen voor en wordt overgebracht door besmette muggen. Er is geen vaccin tegen malaria, maar je kunt wel tabletten slikken – waarmee je al voor vertrek moet beginnen – om besmetting te voorkomen. Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar Zuid-Afrika of Mexico, dan is het verstandig om maatregelen te treffen. Draag lichaamsbedekkende kleding en gebruik DEET om muggenbeten te voorkomen. De symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen.

Ziektes op vakantie

Cholera

Cholera kun je oplopen op plekken waar de hygiëne ondermaats is. Wees daarom voorzichtig met voedsel, eet liever geen rauw vlees, ongekookte groenten of schaal- en schelpdieren. Er bestaat wel een vaccinatie tegen cholera, maar deze werkt slecht en kent veel bijwerkingen.