Dit moet je zien, beleven en doen op Kos

Lise - 26 januari 2023

Dit moet je zien, beleven en doen op Kos

Lise - 26 januari 2023

Het eiland Kos wordt vaak uitgeroepen tot één van de mooiste eilanden van Griekenland. Wij snappen goed waarom! Met een oppervlakte van ongeveer 290 km² is Kos vrij klein, maar je vindt er alles voor een geweldige vakantie. Zon, zee, natuur, cultuur en heerlijk eten, Kos heeft het allemaal. Wil jij weten wat je allemaal kan doen op Kos? Lees dan verder!

Cultuur snuiven in veel plaatsjes

Kos heeft allerlei bezienswaardigheden, waar cultuurliefhebbers hun hart ophalen. Vooral de hoofdstad van het eiland, Kos Stad, mag je niet overslaan. Slenter langs de antieke tempels, Byzantijnse kerken en door de smalle straatjes. Bezoek ook het Archeologisch Museum, waar onder andere mooie mozaïeken te bewonderen zijn en ga naar de boom van Hippocrates. De verhalen beweren dat de beroemde Griekse filosoof Hippocrates regelmatig bij deze boom zat. Veel vakantiegangers raden dit dan ook aan. Ook Kasteel Neratzia is leuk om eens doorheen te lopen. Het is eeuwen geleden gebouwd ter bescherming van de stad. Helaas is het grootste gedeelte van het kasteel verloren gegaan, maar wat er nog staat is mooi om van dichtbij te zien.

Kasteel Neratzia - doen op Kos

Het kleurrijke bergdorpje Zia is ook leuk om doorheen te wandelen. Waar Kos-Stad groot en toeristisch is, ervaar je in Zia het typische Griekenland. Er hangt een gezellige en authentieke sfeer. De oude watermolen is het zeker waard om te bekijken, maar neem ook een kijkje bij de Thetokou Kismeseos, een kleurrijk kerkje. Blijf er tot de zon ondergaat, want je ziet hier de mooiste zonsondergang van het eiland! Verder zijn er in Zia veel handgemaakte Griekse producten te koop, zoals olijfolie, wijn, limonade, yoghurt en honing. Leuk om te proberen of om mee te nemen als souvenir en thuis te gebruiken in de keuken!

Net buiten Kos Stad liggen nog veel meer bezienswaardigheden, zoals het Romeinse muziektheater waar vroeger muziekwedstrijden en optredens werden gehouden. Het is hier alsof je terug in de tijd gaat! Het theater is gerenoveerd, waardoor je kan zien hoe klassieke Griekse theaters er vroeger uit zagen. Neem plaats op de stoelen in de zaal en droom heerlijk weg! Bezoek ook Asklepion, het oudste ziekenhuis ter wereld, waar je de mooie architectuur met talloze trappen en marmeren pilaren kunt bewonderen. In het bijbehorende museum kun je gelijk allemaal oude medische instrumenten bekijken. Interessant om te zien hoe ze dat vroeger deden, toch? Doordat Asklepion op een heuvel ligt, heb je een prachtig uitzicht over heel Kos!

Asklepion - doen op Kos

Ontspannen onder de zon

De stranden van Kos behoren tot de bekendste bezienswaardigheden van het eiland. In de zomermaanden ligt de temperatuur rond de 30 graden, wat ideaal is voor een ontspannen vakantie op het strand! Je leest een goed boek op een strandstoel, terwijl de kids lekker spelen en hun mooiste zandcreaties laten zien. Genoeg te doen op Kos tijdens zo’n stranddag, heerlijk toch? Voor een fijne en relaxte stranddag kun je naar de zuidwestkust van het eiland. Een van onze favorieten is Paradise Beach. Dit is een van de populairste, maar ook een van de mooiste zandstranden van Kos, gelegen in een indrukwekkende baai. Dit strand is van alle gemakken voorzien. Een andere aanrader is Camel Beach. Dit zandstrand ligt vlakbij Paradise Beach, maar is het is daar een stuk rustiger. Er zijn strandstoelen, parasols en een aantal beachclubs voor lekkere hapjes en verfrissende drankjes. Hier kun je ultiem relaxen en genieten onder de Griekse zon.

stranden - doen op Kos

Wat je ook kunt doen op Kos, is vanuit Kos-Stad en Psalidi met de bus naar de speciale Embros Thermen gaan. De natuurlijke spa is hier ontstaan en heeft een warm bad waar veel mensen komen ontspannen. De watertemperatuur kan rond de 40 graden zijn, maar als je hierna even wil afkoelen, kun je via de smalle doorgang een duik nemen in de zee. Dit is weer is wat anders dan een standaard spa!

Actief doen op Kos

De stranden zijn er niet alleen maar om te relaxen. Je kunt dit prima combineren met wat activiteiten, zoals watersport! Voor de actieve vakantiegangers onder ons raden we het strand van Tigaki of Magic Beach aan, want hier zijn in het hoogseizoen allerlei watersportfaciliteiten. Je kunt hier bijvoorbeeld gaan parasailen, jetskiën of op een opblaasbare boot achter een speedboot aan. Hier krijg je een echte adrenaline-kick van, dus dit moet je zeker doen op Kos!

Nederland staat natuurlijk bekend als een echt fietsland. Maar op Kos kunnen ze er ook wat van! Fietsen is zo populair, omdat er over het hele eiland fietspaden en prachtige fietsroutes zijn. Ideaal voor als je iets actiefs wil doen op Kos. Zo gaat er een route van Kos-Stad naar de plaats Psalidi. Je kunt letterlijk heel Kos met de fiets ontdekken! Zo kun je met de fiets ook naar het dorpje Tigaki, waar je flamingo’s kunt spotten!

Let op: eenrichtingsverkeer geldt in Griekenland ook voor fietsers. Als er geen fietspaden zijn, moet je de weg delen met automobilisten. Wees dus wel voorzichtig!

Fietsen op Kos

Kos het kinderparadijs

Ga jij met het hele gezin op vakantie? Gelukkig zijn er verschillende kindvriendelijke activiteiten te doen op Kos! Wie opzoek is naar avontuur bezoekt een van de waterparken op Kos. In het noorden ligt Lido Water Park. Hier zijn verschillende glijbanen, een golfslagbad en een lazy river. Voor de kleinste vakantiegangers is er een speciaal waterpark. Gegarandeerd een hele dag vermaak voor jong en oud! Hou er wel rekening mee dat je geen eten en drinken mee mag nemen naar dit park, dus die je moet je daar zelf kopen. Daarnaast gelden voor sommige glijbanen leeftijd- en lengterestricties om de veiligheid voor iedereen te waarborgen.

In het zuiden van Kos ligt ook nog het Aquatica Waterpark. Voor oudere kinderen (en stiekem ook volwassenen!) zijn er snelle glijbanen zoals de Waveride, Hydrotub en Free Fall. Jonge kinderen vermaken zich juist in de Aqua Playground. Kortom, er zit hier voor iedereen wel wat tussen!

Waterpark Kos

Naast alle waterpret, kun je met de kinderen ook naar Kos Natural Park. Dit is een gezellige kinderboerderij met onder andere geiten, eenden en konijnen. Over het park lopen er ook pauwen los rond. Hier kijken de kids hun ogen uit!

Overnachten op Kos?

Er is zoveel te doen op Kos, dat je natuurlijk ook even wil bijkomen en uitrusten in een mooie accommodatie. Wij hebben onze favorieten op een rijtje voor je gezet!

Gaia Garden
Gaia Garden

''Super fijn hotel! Schone kamers, vriendelijk personeel, heerlijk zwembad en een speeltuin waar de kids nooit meer uit willen. Tijdens het eten is er voor ieder wat wils. De Griekse avond is fantastisch: de moussaka is heerlijk en elke ochtend zelf wafels maken is top. Rustig gelegen, maar met de fiets ben je zo op het strand of in de stad. Activiteiten zoals poolen of tafeltennis zijn gratis, normaliter moet je daar vaak voor betalen bij andere hotels. Dat bewijst maar dat Gaia Garden er alles aan doet om de gasten op elke manier een prettig verblijf te bezorgen. Ik kan alleen maar positief zijn over dit hotel!'' - Sammy Jo

Lees meer
Alexandra Beach
Alexandra Beach

''Rustig en relaxed verblijf en toch overal dichtbij. Het hele complex was super schoon en er was een goede service.'' - Rian

Lees meer
Mitsis Ramira Beach

''Fijn hotel, vriendelijke mensen en altijd behulpzaam. Veel faciliteiten en leuk entertainment. Eten gevarieerd en prima. Mensen werken heel hard en zijn altijd vriendelijk.'' - Richard

Lees meer