Redactie - 27 januari 2020
In Japan is het de gewoonste zaak van de wereld: hotels die volledig bestaan uit slaapcapsules. Deze minikamers doen denken aan een slaapwagoncoupé in een trein – maar de ramen ontbreken: links een smal bed met een trap naar het tweede bed op de bovenverdieping. Er is zelfs een glazen douchecabine. Prijs: vanaf 25 euro per nacht. Wist je dat we ook in Europa, en zelfs in Nederland, kunnen overnachten in een slaapcapsule?
Het CityHub-hotel in Nederland is één van die slaapcapsule-hotels. Dit hotel heeft twee vestigingen, in Amsterdam en in Rotterdam. Ook YOTELAIR is een slaapcapsule-hotel op Nederlandse bodem. Wie een vroege vlucht heeft vanaf Schiphol kan overnachten in een capsule in het vliegveld. Of het echt een succes is? In Europa schieten dit soort hotels vol slaapcapsules nog niet als paddenstoelen uit de grond, zoals in Japan. In Duitsland is men er zelfs op tegen.
In de Duitse stad Hannover is in november zo’n hotel geopend. Maar die stad heeft grote bezwaren. Eerste wilde Hannover het hotel verbieden, maar dat verbod veegde de rechter van tafel. Nu wil Hannover een limiet van drie overnachtingen achter elkaar instellen.
Eigenaar Oliver Blume snapt niets van de negatieve houding van de gemeente. “We pompen elke dag tot 1,4 miljoen liter frisse lucht in en hebben de beste matrassen,” zegt de ondernemer verontwaardigd. “Waarom mag je wel langer dan drie nachten in een hotel met slechte matrassen blijven?”
Blume exploiteert sinds 2017 al een capsulehotel in Göttingen. In Leipzig, Hamburg en Bielefeld zijn boxhotels gepland. In Göttingen overnachten per jaar 30.000 gasten. Volgens Blume voorziet zijn hotel in de behoefte. Werkelijk iedereen slaapt hier: zakenmensen, professoren en arbeiders.
Bron: ANP