Het weer, de weersvoorspellingen en wat er wel of niet van uitkomt, het is een geliefd gespreksonderwerp. Hoe zou het weer in 2020 er uit gaan zien? In het sterk opwarmende klimaat is de kans groot dat het opnieuw een warm jaar wordt. De seizoensmodellen schetsen voor komend jaar opnieuw veel te warme maanden en geen enkele te koude maand. Veel maanden verlopen nat, maar juist in de lente is de kans op droog weer groter.

Het weer in 2020

Er zijn computermodellen die al voor heel 2020 per maand aangeven of het warmer of kouder wordt dan normaal en natter of droger dan normaal. Na een aantal maanden vooruit neemt de waarde van deze berekeningen sterk af. Daarom richten we ons in dit bericht op de eerste maanden van dit jaar.

Het weer in 2020 wordt waarschijnlijk warmer dan normaal

Nat en zacht winterweer

Januari brengt dit jaar hoofdzakelijk zacht weer met natte dagen, maar er worden ook perioden verwacht waarin het droger en kouder zal zijn. Tijdelijke schaatspret op natuurijs is dus wel mogelijk. De gemiddelde temperatuur komt in januari uit op ongeveer 4,1 graden tegen 3,1 normaal en er wordt een normale hoeveelheid neerslag van 73 mm verwacht.

De kou in Nederland ontvluchten? Wat dacht je van een winterzonvakantie naar Senegal? Hotel Royal Horizon Baobab is een heerlijke uitvalsbasis voor je zonnige verblijf in Senegal. Het ontvangt niet voor niets de mooie beoordeling van een 8,6. Reviewer Driessen geeft het hotel een 9 en ligt toe: ‘Prachtige vakantie gehad! Super mooi park, goed eten, fijne mensen. Zeker een aanrader!’

In februari blijft het zacht met waarschijnlijk meer neerslag dan gebruikelijk. Een westelijke stroming voert regengebieden en zachte lucht aan vanaf de oceaan. Zachte en natte dagen zullen dus domineren en de kans op winterweer is klein.

Oh, regen! Dat wil je toch niet? Een plek onder de zon, dat is fijn! Boek een vakantie naar Bonaire. Een verblijf bij Aparthotel Divi Flamingo Beach Resort is een absolute aanrader. Niet voor niets ontvangt het hotel een mooie 8 van de Zoover bezoekers. Petra Snippe vertelt: ‘Eten is zeer goed en de kamer ook, mooi uitzicht en gezellig personeel. Ben hier 8 dagen geweest en heb me niet verveeld, diverse excursies gedaan en het hele eiland gezien.’

Wat heeft de lente ons te bieden?

Ook voor de lentemaanden maart, april en mei wordt bovengemiddeld warm weer berekend. Een hogere gemiddelde temperatuur betekent een kleinere kans op vorst in maart en een grotere kans op vroege lentedagen (15 graden of meer). Naarmate de lente vordert is er een verhoogde kans op (zomers) warme dagen.

In de lente worden vrij normale neerslaghoeveelheden verwacht. De modellen neigen zelfs naar een iets te droge lente. Geen regen? Plan dan in het voorjaar een vakantie in eigen land. In het Brabantse Baarschot, nabij het plaatsje Diessen overnacht je als een vorst of vorstin bij Hotel Auberge de Hilver. Gelegen aan de rand van een prachtig natuurgebied, met bossen, heide en vennen, kom je hier tijdens je verblijf volledig tot rust. Het is dan ook niet voor niets dat Zoover reviewers deze accommodatie met gemiddeld een 9,1 beoordelen. Hilde schrijft: ‘Prima hotel, mooie grote nette kamers. Zag er allemaal goed en schoon uit. Ook het eten in het restaurant was erg lekker, goed op smaak. Zowel de voorgerechten als het hoofdgerecht en het koffie dessert met de lekkernijen.

Het weer in 2020: Zomermoesson of zomerdroogte?

Na een zachte winter en zachte lente zal de Noordzeetemperatuur aan het begin van de zomer hoger zijn dan normaal. Wanneer in de zomer de wind vaak vanaf de Noordzee waait kan dit meer neerslag opleveren. Een warme zee verdampt namelijk meer vocht en dit resulteert in meer en zwaardere buien. Met wind vanaf zee trekken deze buien het land op. De seizoensmodellen gaan uit van dit natte scenario.

Mochten hogedrukgebieden echter het weer gaan domineren zoals in 2018 en ook in delen van de zomer van 2019 dan zal de warme Noordzee geen rol spelen en ontstaan boven een uitdrogend land juist steeds minder buien. Kortom: wat de zomer van 2020 ons zal brengen is nog koffiedik kijken en het mag duidelijk zijn dat een uitspraak over de herfst niet zinvol is.

Bron: Weeronline.nl

Eva

Redacteur

12 januari - 2020

Reacties