In Griekenland eilandhoppen: zo plan je zelf de perfecte route

Redactie - 22 januari 2020

In Griekenland eilandhoppen: zo plan je zelf de perfecte route

Redactie - 22 januari 2020

In Griekenland eilandhoppen staat bij tal van vakantiegangers op de bucketlist. Ook bij jou? Dat snappen wij heel goed! Het is dan ook een bijzonder mooie ervaring om meerdere prachtige, Griekse eilanden in één vakantie te ontdekken. Pas je vakantie helemaal aan jouw wensen en die van je gezelschap aan. Ga zelf aan de slag en plan de perfecte route voor een onvergetelijke, Griekse eilandhopvakantie.

Welke eilandengroep?

Griekenland heeft 2.654 eilanden, en 164 daarvan zijn bewoond. Voor de meeste personen zorgt dit voor wat keuzestress. Want welk eiland verdient een plekje in jouw route? Geen paniek. Tover de kaart van Griekenland voor je (met Google Maps) en verdiep je in de verschillende opties en eilandengroepen. Globaal gezien zijn de Griekse eilanden onderverdeeld in zes grote geografische clusters, plús Kreta.

De Cycladen

Dit zijn de pittoreske Griekse eilanden met witte huisjes en blauwe koepels die je altijd op foto’s ziet. Ze liggen heerlijk centraal ten opzichte van alle andere eilandengroepen. Aanraders zijn eilanden als Santorini, Mykonos, Paros, Naxos en Milos.

De Ionische eilanden

Deze eilanden liggen ten noordwesten van het vasteland (aan de kant van Italië) en staan bekend om hun groene natuur. Populaire Ionische eilanden zijn Corfu, Zakynthos en Kefalonia.

De Dodekanesos eilanden

Deze eilanden (zoals Kos, Rhodos en Karpathos) liggen in het zuidoosten en het dichtst bij Turkije, dus je kunt je voorstellen dat je hier meer invloeden uit het Midden-Oosten hebt.

De Saronische eilanden

Dit is de eilandengroep die het dichtst bij het vasteland van Griekenland ligt. Ideaal voor een dagtrip bijvoorbeeld. Veel Grieken hebben een vakantiehuisje op deze eilanden, dus verwacht ook veel locals. Gezellig! Hydra is het populairste Saronische eiland.

De Sporaden

De Sporaden liggen ten oosten van het vaste land en Skiathos is het bekendste eiland.

Noord-Egeïsche eilanden 

De Noord-Egeïsche eilanden bestaan uit zowel Turkse als Griekse eilanden. Ze liggen een beetje buiten de gebaande paden en de ferry er naartoe gaat niet heel vaak. Een van de aanraders is toch wel Samos.

Kreta

Het grootste en dichtstbevolkte Griekse eiland. En hoewel Kreta ver naar het zuiden ligt, is het misschien wel een van de eilanden waar je het makkelijkst kunt komen.

Waar begin je?

Eilandhoppen in Griekenland begint met het bepalen van jouw ultieme must-visit eilanden. Wil je bijvoorbeeld dolgraag naar Karpathos, dan is het een logische keuze om ook Rhodos en Kreta mee te nemen in je route. En vergeet de kleinere eilandjes niet voor een dagtrip. Houd dus een kaart bij de hand om te zien welke eilanden er in de buurt van jouw ‘must-visit’ eilanden liggen.

Hoe plan je de route?

Hoewel je prima kunt varen van sommige eilanden naar het volgende eiland, haal je vaak meer uit je tijd als je besluit te vliegen wanneer de eilanden wat meer uit elkaar liggen. Bekijk de vervoersopties dus goed. Ga je vliegen of stap je op de boot? Zijn er vluchten naar je droomeiland? En op welke tijdstippen varen de veerboten? Verdiep je hier goed in.

Zo gaan de veerboten van Karpathos naar Rhodos bijvoorbeeld maar een paar keer per week en kun je niet op elke gewenste dag zomaar naar ‘de overkant’ varen. En van Rhodos naar Kreta kun je beter het vliegtuig pakken. Vanaf Kreta kun je dan bijvoorbeeld wel weer naar Paros varen, maar vanaf Rhodos weer niet. Wanneer je alle must-visit eilanden op een rijtje hebt, kan de leuke vakantievoorpret-puzzel beginnen!

Zit je eenmaal op die boot? Zoek een plekje op het dek en geniet van het landschap dat aan je voorbij trekt en de zilte zeelucht op je huid. Zo’n boottochtje is het ultieme ontspanmoment.

Boek je accommodatie vooraf

Wanneer je in de zomervakantie je zinnen hebt gezet op een topaccommodatie op een Grieks eiland, mag je er wel op tijd bij zijn. We raden je aan je accommodatie te boeken zodra de route vast staat. Of misschien zelfs de route te bepalen op basis van je hotelkeuze. Want zeg nou zelf, sommige hotels moét je gewoon een keer gelogeerd hebben.

Kiezen is makkelijk uit deze favorieten van onze redactie:

Aquila Porto Rethymnon (Kreta)

Hotel Nautilus (Corfu)

Art Debono (Corfu)

Hotel Contessa (Zakynthos)

Astir Odysseus Resort & Spa (Kos)

Amada Colossos Resort (Rhodos)

Olympic Palace Resort (Rhodos)

Alexander Beach (Kreta)

Creta Maris (Kreta)

Grand Holiday Resort (Kreta)

Silva Beach (Kreta)

Imperial Belvedere (Kreta)

Louis Corcyra Beach & Gardens (Corfu)

Tien dagen eilandhoppen: populaire routes

Er zijn oneindig veel eilandroutes te bedenken. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor jouw droomroute? De meest voorkomende routes (naast Athene – Santorini – Mykonos) vind je in de Cycladen. Maar we raden je zeker aan om ook andere eilanden te ontdekken. De onderstaande routes zijn een aantal van onze aanraders:

  • Mykonos – Naxos – Paros – Santorini (ontdek de Cycladen)
  • Kreta – Paros – Athene (in Griekenland eilandhoppen met een klein budget)
  • Athene – Corfu – Zakynthos – Athene (ook prima te doen als soloreiziger)
  • Santorini – Milos – Folegandros – Santorini (de ideale huwelijksreis)
  • Mykonos- Paros – Ios – Mykonos (voor de feestbeesten)