In deze Nederlandse stad loop je in het verkeer de meeste vertraging op

Redactie - 17 maart 2020

In deze Nederlandse stad loop je in het verkeer de meeste vertraging op

Redactie - 17 maart 2020

Niets is vervelender dan in de file staan. Het is zonde van de tijd. In de Randstad staat het in de spits vaak vast. De meeste vertraging loop je niet op in Amsterdam of Rotterdam en ook niet in Utrecht of Den Haag. De Nederlandse stad waar je de meeste vertraging oploopt in het verkeer is Leiden.

Vertraging in het verkeer auto's file

Dat blijkt uit de TomTom Traffic Index, een verkeersrapport dat het locatietechnologiebedrijf jaarlijks opstelt. In 2019 stonden automobilisten gemiddeld 135 uur langer stil tijdens de spits. Dat komt neer op achttien minuten vertraging op een ritje van een half uur. Den Haag en Haarlem sluiten de top drie af.

Toch doen we het in Nederland gemiddeld niet zo slecht als het op vertraging in het verkeer aankomt. Wereldwijd staat Leiden op plek 131. Bangalore in India is de stad waar de vertraging het allergrootst is. Gemiddeld doe je daar in de spits 71 procent langer over je ritje. Net zoveel als in Manila op de Filipijnen.

Parkeren op een P+R aan de rand van Leiden

Wil je jezelf een hoop tijd in de file besparen als je in het centrum van Leiden moet zijn? Dat doe je door te parkeren op een P+R aan de rand van de stad. Vanaf die parkeerplaats brengt het openbaar vervoer je op de plaats van bestemming. Leiden kent twee P+R-parkeerplaatsen: Transferium Leiden Haagweg en Transferium Leiden ’t Schouw. Op Transferium Leiden Haagweg betaal je om te parkeren (maximaal €12,50 per dag) en reis je gratis met de bus naar het centrum. Bij Transferium Leiden ’t Schouw is het precies andersom. Parkeren is gratis, maar de bus is betaald.

Vertraging in het verkeer trein Leiden Centraal

Het openbaar vervoer

Een andere optie om de file te vermijden is het openbaar vervoer. Staat er een culturele dag met museumbezoek in Leiden op het programma? Dan wil je alles uit je dag halen en ontkom je bijna niet aan reizen op het drukste moment van de dag. De trein is dan een perfecte optie. Station Leiden Centraal ligt midden in het centrum. Veel musea, zoals Museum Volkenkunde, liggen op loopafstand van het station.

Leukste accommodaties in Leiden

Als je ’s ochtends een hele belangrijke afspraak hebt in Leiden, is een hotelovernachting een stressverlagende optie. De avond van te voren rijd je rustig naar Leiden. Geen gehaast in de ochtend, geen spanning in de spits en een constant stemmetje in je hoofd dat zich afvraagt of je wel op tijd komt. Goede opties zijn Hotel Golden Tulip Leiden, Van der Valk Hotel Leiden en Hotel Huys van Leyden.