Hoe werkt een sneeuwkanon?

Redactie - 4 november 2018

Hoe werkt een sneeuwkanon?

Redactie - 4 november 2018

De meeste skigebieden kunnen niet meer zonder: krachtige sneeuwkanonnen die groene hellingen omtoveren tot prachtige pistes. Maar hoe werkt een sneeuwkanon eigenlijk? In dit blog leggen we het je stap voor stap uit.

Hoe werkt een sneeuwkanon?

  • Eerst wordt er een grote hoeveelheid water verzameld
  • Onder hoge druk wordt er lucht door het water geblazen, waardoor sneeuwkristallen ontstaan
  • De sneeuwkristallen vermenigvuldigen zich in rap tempo, waardoor sneeuw ontstaat
  • Met volle kracht worden de sneeuwvlokken over de pistes uitgespoten

Beeld: Unsplash – Kacper Szczechla

Van water tot sneeuw

Grote kans dat je ze tijdens je wintersportvakantie weleens hebt zien draaien, de grote (veelal gele) sneeuwkanonnen. Het begint allemaal bij een grote hoeveelheid water, vaak afkomstig uit een nabijgelegen meer of andere waterbron. Afhankelijk van de kracht van het sneeuwkanon kunnen ze tot wel tienduizenden liters water per minuut omzetten in sneeuw! Geen wonder dus, dat die pistes er in populaire plaatsen als Tirol altijd zo mooi bijliggen! De sneeuwzekerheid van deze gebieden is sinds de introductie van sneeuwkanonnen enorm toegenomen! In de populaire wintersportlanden, maar ook skigebieden zoals Bansko en Borovets in Bulgarije hebben deze techniek omarmd.

The making of sneeuwkristallen

Hoe werkt een sneeuwkanon? En hoe kun je water veranderen in sneeuw terwijl het nog helemaal niet vriest? Sneeuwkanonnen maken gebruik van een mooi stukje natuurkunde. Onder hoge druk wordt er lucht door het water geblazen, waardoor het water snel verdampt. Omdat het water tijdens het verdampen warmte opneemt, koelt de omgeving af waardoor het water de kans heeft om te bevriezen. Zo ontstaan de sneeuwkristallen die uiteindelijk zorgen voor prachtig besneeuwde pistes. Winterberg maakt al jaren dankbaar gebruik van deze techniek, waardoor de sneeuwzekerleid in dit gebied enorm is toegenomen. Nog op zoek naar een goede accommodatie? Hotel Der Brabander mag rekenen op positieve reviews!

Beeld: Unsplash – Alexandra Luniel

Kettingreactie sneeuwkanon

Als de eerste sneeuwkristallen zijn ontstaan veroorzaakt dit een soort kettingreactie. Een sneeuwkristal vormt namelijk het startpunt voor andere sneeuwkristallen. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Het feit dat ze zich nét onder de nulgradengrens begeven zorgt voor de vorming van deze kristallen. Sommige skigebieden maken gebruik van toevoegingen aan het water om nog sneller te zorgen voor deze reactie, maar de natuur komt zelf ook al een heel eind! Het gebruik van deze toevoegingen zijn aan strenge regels en controles onderworpen. In de meeste populaire wintersportgebieden van Oostenrijk, Frankrijk of Italië kom je strategisch geplaatste sneeuwkanonnen tegen.

Beeld: www.needpix.com

Kanonnen als de vakantie is begonnen

Een sneeuwkanon kan dus, wanneer de temperatuur rond het vriespunt schommelt, in korte tijd een enorme hoeveelheid sneeuw produceren. Is dit het geval, dan kan een sneeuwkanon in principe eindeloos ‘nieuwe’ sneeuw creëren. En dat geluid? Dat hoor je na een (halve) dag al niet meer. Je bent namelijk veel te druk met op hoge snelheid van die rijkelijk besneeuwde piste aan het zoeven. Met de komst van sneeuwkanonnen ben je in elk geval een stuk zekerder geworden van voldoende sneeuw tijdens je welverdiende vakantie. Een verblijf in een luxe accommodatie zoals Hotel Kohlerhof maakt het vervolgens helemaal af.

Waar gaat jouw volgende wintersportvakantie naartoe?