Hoe werkt de metro in Lissabon?

Redactie - 3 maart 2020

Hoe werkt de metro in Lissabon?

Redactie - 3 maart 2020

Lissabon is een stad met een rijke geschiedenis en barst van de bezienswaardigheden en mooie locaties. Zo vind je er Torre de Belém, Praça do Comércio en Castelo de São Jorge. De hoofdstad van Portugal beschikt over een goed metronetwerk, wij zochten uit hoe de metro in Lissabon werkt.

Metro Lissabon Portugal

Openingstijden metro Lissabon

De metro van Lissabon, ook wel Metropolitano de Lisboa genoemd, is het oudste metrosysteem van Portugal. Het metronetwerk van Lissabon is niet zo uitgebreid als dat van New York of Londen, maar is voor het snel en gemakkelijk te bereiken van sommige delen van de stad erg handig. Daarnaast zijn de metro’s in Lissabon erg schoon, rijden regelmatig en op tijd. Wil je je snel en goedkoop verplaatsen door de stad, dan is reizen met de metro ideaal. De metro in Lissabon bestaat uit vier lijnen: blauw, geel, rood en groen. Alle lijnen rijden dagelijks van half 7 ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts. Elke 6 tot 12 minuten verschijnt er een metro aan het perron.

Met het uitstekende metronetwerk van Lissabon is al het moois wat de stad te bieden heeft binnen handbereik. En natuurlijk verblijf je in een comfortabel hotel zoals Hotel Jupiter Lisboa. Reviewer A. Goossens: ‘Heel fijn hotel, gelegen in het zakendistrict van Lissabon. Bushalte en metrostation vind je voor de deur. Hele mooie, schone kamer met een grote badkamer. 

Metrokaart Lissabon

Op de onderstaande metrokaart krijg je een goed beeld van de verschillende lijnen en haltes in Lissabon. Klik op de afbeelding om de kaart van de metro te vergroten.

Metrokaart Lissabon Portugal

Metrolijnen Lissabon

Het metronetwerk in Lissabon beslaat een lengte van 46 kilometer en bestaat uit 55 stations. Er zijn vier verschillende lijnen die allemaal een ander deel van de stad bestrijken. De rode lijn loopt van het vliegveld via de wijk Parque das Nações naar Sebastiāo. Wil je naar het centrum toe, dan zul je moeten overstappen op de groene lijn. Deze stopt onder andere in de wijk Baixa-Chaido en op het plein Rossio. De blauwe lijn verbindt het treinstation van Santa Apolónia met een buitenwijk van Lissabon. De gele lijn loopt van een buitenwijk naar de wijk Rato onderweg kruist hij tweemaal de groene lijn. De metro is met name handig als je een van de bezienswaardigheden of musea buiten het historische centrum wilt gaan bekijken.

Metro Lissabon Portugal

Wat kost een kaartje voor de metro in Lissabon?

Een dagkaart voor de metro kost 6,40 euro, hiermee kun je vrij reizen met de bus, tram en metro in Lissabon. Een enkele rit is 1,50 euro. Bij de metro kun je géén dagkaarten en losse tickets aan boord kopen. Kaartjes koop je bij de automaat, een verkooppunt in het centrum van de stad of aan de balie op een station. Tenzij je gebruikmaakt van dagkaarten is het eigenlijk altijd goedkoper om een Viva Viagem of 7 Colinas aan te schaffen, dit is een soort OV-chipkaart. Het maakt niet uit welke je kiest, beide vervoersbewijzen functioneren exact hetzelfde. De OV-chipkaart koop je voor 0,50 euro, is herbruikbaar en dient opgeladen te worden.

Met het saldo reis je veel goedkoper dan wanneer je steeds losse tickets koopt. En inderdaad, net als in Nederland check je in én uit met deze kaart. Ook als je op een andere lijn overstapt moet je uitchecken. Je koopt een oplaadbare Viva Viagem of 7 Colinas kaart op de luchthaven van Lissabon en bij de verkooppunten van Metro Lisboa en Carris. Deze verkooppunten vind je overal in het centrum van de stad en daarbuiten, bijvoorbeeld op stations. Een ander voordeel van een Viva Viagem of 7 Colinas kaart is dat je korting krijgt op vervoersmiddelen in Lissabon zoals tram 12, tram 28 en de Santa Justa Lift.

Stedentrip Lissabon Portugal

Stedentrip Lissabon? Koop een Lisboa Card!

Naast de reguliere vervoersbewijzen is er ook de Lisboa Card. Dit is een kaart waarmee je gratis onbeperkt kunt reizen met de bus, metro, tram en stadslift. Tevens heb je hiermee korting of gratis entree bij vele musea en bezienswaardigheden in Lissabon. Ook zijn er kortingen op verschillende soorten tours en kun je gratis met de trein naar Sintra en Cascais. Super handig dus, als je veel wilt zien en doen in Lissabon. De Lisboa Card is online verkrijgbaar vanaf 20 euro voor volwassen en 13 euro voor kinderen tussen 4 en 15 jaar.

Plannen voor een citytrip Lissabon? Hotel Americano is een fijne uitvalsbasis om het oude centrum van de stad te verkennen. Reviewer Jan Roos: ‘De locatie van het hotel is ideaal om de oude wijken van Lissabon te voet te verkennen, binnen enkele minuten loop je via de trappen van het hotel naar de oude stad toe.’

Gebaseerd op de prijzen van februari 2020.