Fris en fit het vliegtuig instappen en snotverkouden aankomen op je tropische winterzonbestemming? Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Toch is dit scenario niet ondenkbaar. Een vliegtuig zit nu eenmaal vol bacteriën. Hoe voorkom je een vliegtuiggriep?

  • Blijf gehydrateerd
  • Zorg voor schone handen
  • Neem hygiënische doekjes mee aan boord
  • Slik vitamine C
  • Zorg dat je voldoende bent uitgerust

Beeld: Unsplash: Rawpixel

Blijf gehydrateerd

Normaal gesproken leven we in een luchtvochtigheid van 40 tot 70%. Aan boord van een vliegtuig is dit maar 20%. Vergelijkbaar met de droogte in een woestijn! Door deze lage luchtvochtigheid worden je neus en keel droog. Hierdoor werkt je immuunsysteem op die plekken minder goed. Dit betekent dat je veel ontvankelijker bent voor bacteriën en dus ook voor een verkoudheid.

Om die luchtvochtigheid te lijf te gaan en je immuunsysteem te wapenen tegen bacteriën, is het belangrijk dat je veel blijft drinken en smeren. Neem een flesje water mee aan boord en doe rustig aan met alcohol en cafeïnehoudende dranken. Deze onttrekken juist vocht aan je lichaam. Ook je neusholtes hebben flink te lijden onder de lage luchtvochtigheid. Een neusspray op waterbasis is dé oplossing. Vergeet ook je lippenbalsem niet om uitgedroogde en gebarsten lippen te voorkomen.

Beeld: Unsplash: Rawpixel

Zorg voor schone handen

Uit onderzoek blijkt dat bacteriën in de lucht wel honderd keer sneller worden overgedragen dan wanneer we met beide benen op de grond staan. Niet zo gek dus dat je veel sneller verkouden wordt in het vliegtuig. De minimale afstand die bacteriën nodig hebben om anderen te besmetten is 45 centimeter. En dan te bedenken dat we meestal hutje mutje in het vliegtuig zitten…

Een verkoudheid wordt razendsnel verspreid door bacteriën op de handen. Om de verspreiding (tijdelijk) te stoppen, kun je het beste je handen regelmatig schoonmaken met desinfecterende gel voorzien van alcohol. Vergeet deze niet mee te nemen!

Neem desinfecterende doekjes mee aan boord

Ook niet vergeten: een pakje desinfecterende doekjes. Hiermee kun je, voordat je eten of drinken wordt geserveerd, het tafeltje voor je schoonmaken. Hier schijnen namelijk meer bacteriën op te zitten dan op een toiletbril… Need we say more?

Beeld: Unsplash: Rawpixel

Slik vitamine C

Hoewel geleerden het er niet allemaal over eens zijn, schijnt vitamine C de weerstand te verhogen. Verwacht geen wondermiddel, maar baat het niet, dan schaadt het niet. Haal een paar dagen van tevoren bij de drogist vitamine C supplementen of eet een extra sinaasappel. Hopelijk helpt dit jouw vliegtuigverkoudheid tegen te gaan.

Beeld: Unsplash: Gerrie van der Walt

Stap uitgerust het vliegtuig in

Tot slot een goed bedoeld advies. Probeer lekker uitgerust het vliegtuig in te stappen. Voldoende nachtrust verhoogt immers je weerstand. Lekker uitgeslapen op je vroege vlucht stappen? Boek een hotel op of vlak bij Schiphol, bijvoorbeeld Hotel CitizenM Schiphol Airport of Hotel Mercure Amsterdam Schiphol Terminal. Volgens reviewer Pieter de ideale overnachtingsplaats achter de douane. ‘Bij een vroege vlucht kun je uitgerust inchecken en hoef je je niet te haasten. De ontvangst is vriendelijk, de kamer voldoet aan alle eisen en de wekservice geeft een laatste zekerheid.’

Wel eens een verkoudheid opgelopen in het vliegtuig? Wat hielp jou er tijdens je vakantie weer snel bovenop? Vertel het hieronder!

Stem op jouw favoriete reisorganisatie en maak kans op een boodschappenpakket t.w.v. €2.000! stem nu button

Uitgelichte berichten

Anita

Redacteur

6 december - 2018

Reacties