De bemanning van een vliegtuig krijgt met regelmaat intensieve trainingen over hoe ze moeten handelen in een noodsituatie tijdens een vliegvakantie. Wist je dat KLM haar medewerkers eind jaren ’50 zelfs voorbereidde op wat te doen na een noodlanding op… de Noordpool?

De Noordpool als vakantiebestemming?

Een vliegvakantie behoort tot een van de meest veilige manieren om op je vakantiebestemming te arriveren. Nog altijd worden er oefeningen uitgevoerd om de bemanning voor te bereiden op een noodsituatie in de praktijk. Dit nemen ze erg serieus en dat hebben ze altijd gedaan. Dat blijkt wel uit het volgende voorbeeld: doordat KLM eind ‘jaren 50 een vlucht aanbood (van Amsterdam via Canada naar Japan) en daarbij een flink stuk over de onherbergzame Noordpool vloog, behoorde dit scenario ook tot de training. Dat ging de bemanning niet in de koude kleren zitten.

Simuleren tussen ijsberen

Want hoe kun je nu het best een dergelijke situatie simuleren? Precies, in bar koude omstandigheden. Onder begeleiding van een oud-expeditieleider in de poolgebieden leerde de bemanning omgaan met scenario’s tijdens extreme vrieskou. Dit ging ver. Zo leerde de crew bijvoorbeeld hoe je een reddingsboot als tent kon gebruiken, hoe een kampvuur te maken en om aandacht van andere vliegtuigen te trekken met behulp van markeringen op de lastige ondergrond.

Overlevingspakket

Omdat het in die periode, zestig jaar geleden, bij vlagen nog lastig was om contact te maken met de buitenwereld, wist je dus ook niet wanneer de redding zou komen. Daarom kreeg de bemanning ook uitleg over het gebruik van een overlevingspakket. Dit bevatte onder andere een grote groepsslaapzak, speciale warme pakken, kaarsen, zonnebrillen en kookgerei. Het mooiste item? Dat is toch wel het imposante jachtgeweer om zich te verweren tegen ijsberen. Nee, dan is een safari in het Kruger National Park van Zuid-Afrika toch echt een leukere manier om bijzondere dieren te spotten.

Heeft KLM deze kennis moeten inzetten?

Gelukkig heeft de luchtvaartmaatschappij de scenario’s nooit in praktijk hoeven brengen. De flinke ontwikkeling die de de techniek in de jaren daarna doormaakte, zorgde ervoor dat het risico op een noodlanding in het poolgebied zeer klein werd. Het overlevingspakket inclusief jachtgeweer kon dus overboord. Natuurlijk worden er nog altijd noodsituaties getraind, maar nét iets minder tot de verbeelding sprekend als dit (koude) voorbeeld. Maar of de bemanning daar rouwig om is.

Zelf de kou ervaren?

Wil je zelf de kou ervaren, maar dan tijdens een relaxte vakantie in plaats van in een noodscenario? Daar hoef je niet de halve wereld voor over te vliegen! Ook Europa kent met landen als Noorwegen (bijvoorbeeld bij Spitsbergen), Finland en IJsland onvergetelijke bestemmingen. Zeker wanneer je verblijft in een accommodatie zoals Vakantiehuis Ylläs Cabins in het mysterieuze Finland. Reviewer Mariska: ‘Het huisje is van alle gemakken voorzien, zelfs tot een slee voor de kinderen aan toe! Je waant je niet in Lapland, maar in Sprookjesland.’

Activiteiten ter plaatse: ga wandelen op een gletsjer, laat je meevoeren door een groep enthousiaste husky’s of aanschouw het iconische noorderlicht. Wat zou jij willen doen?

Zoover tipt: nog meer te gekke accommodaties in de kou:

Vakantiepark Panorama                                         Hotel Grande Fjord

Hotel Yllasjarvi Tunturi                                          Hotel Reykjavik Centrum

Hotel Klettur                                                             Hotel Klöpp

Meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook via Instagram, Pinterest en Facebook.

Uitgelichte berichten

Robin

Redacteur

24 april - 2019

Reacties