Hoe krijg ik mijn geld terug als mijn reis wordt geannuleerd?

Redactie - 15 januari 2019

Hoe krijg ik mijn geld terug als mijn reis wordt geannuleerd?

Redactie - 15 januari 2019

Alsof het nog niet vervelend genoeg is als je vakantie niet doorgaat, is het ook nog eens een groot doolhof om uit te zoeken hoe je geld terug krijgt als jouw reis wordt geannuleerd. Je kunt een vergoeding claimen bij de luchtvaartmaatschappij, maar dan heb je vaak een lange adem nodig en er zijn externe partijen die je in kunt schakelen. Zoover helpt een handje met deze tips.

Annuleringsverzekering

Als het goed is, heeft je luchtvaartmaatschappij er eentje. Vraag ernaar bij ze. Sowieso slim om zo snel mogelijk contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij en ze regelmatig te vragen om updates. Heb je een annuleringsverklaring ontvangen van de maatschappij, bewaar deze dan goed voor het geval dat je bewijsmateriaal nodig hebt bij je claim.

Uitzonderingen

Is je reis geannuleerd door zogeheten ‘buitengewone omstandigheden’Dan heb je niet altijd recht op compensatie. Deze voorwaarden kunnen per maatschappij verschillen. Maar denk hierbij aan zaken waar een vliegmaatschappij geen invloed op heeft, zoals dichte mist of terrorisme. Een staking van het eigen personeel valt hier trouwens niet onder: dan heb je gewoon recht op een compensatie (bij staking van derden, zoals de luchtverkeersleiding, weer niet)

Bistrot op vliegveldRecht op verzorging

Ben je door de annulering gestrand op een vliegveld, dan heb je recht op zaken zoals eten en drinken, plus een plek om te overnachten als de (terug)vlucht een of meerdere dagen op zich laat wachten. Dit is het geval bij twee uur of meer vertraging (bij vluchten van 1500 km of minder), drie uur of meer (vluchten binnen de EU van meer dan 1500 km en andere vluchten tussen 1500 en 3500 km) en vier uur of meer (bij alle andere vluchten). Heb je hiervoor geld voorgeschoten, bewaar dan je bonnetjes. Dit kun je achteraf ook proberen terug te vragen. 

Compensatie

Zijn er geen buitengewone omstandigheden van toepassing, dan heb je recht op compensatie. Dit hangt wel af van wanneer je over de annulering bent geïnformeerd. Was dit meer dan twee weken voor vertrek, dan vervalt het recht op compensatie. Ook moet het gaan om een luchtvaartmaatschappij uit de EU óf moet de vlucht vertrekken vanuit een EU luchthaven.
Het bedrag waar je recht op hebt is maximaal 600 euro per persoon.

Wachten op het vliegveldClaim indienen

Je kunt een vergoeding claimen bij de luchtvaartmaatschappij, maar daar moet je soms een behoorlijk lange adem voor hebben. Daarom zijn er verschillende externe partijen die je dit gedoe uit handen nemen. Zij werken meestal op no cure no pay basis: als je claim wordt gehonoreerd ontvangen zij een percentage van het bedrag. Bij sommigen is een eventuele gang naar de rechtbank inbegrepen, bij anderen niet.

  • EUclaim. Kosten: 29% van het uiteindelijke claimbedrag. .
  • Ticketclaim. Kosten: 25% van het uiteindelijke claimbedrag.  
  • Vlucht-vertraagd. Kosten: 25% van het totaalbedrag.

Krijg je te horen dat er geen compensatie geldt voor jou? Laat je niet te snel afpoeieren.

Heb jij ook weleens problemen gehad om je geld terug te krijgen? En hoe is het je uiteindelijk toch gelukt? Laat het ons weten in een reactie.