Hoe kom ik aan een vaccinatieboekje?  

Redactie - 29 juni 2021

Hoe kom ik aan een vaccinatieboekje?  

Redactie - 29 juni 2021

Het vaccinatieboekje – ook wel gele boekje – heb je nodig als je inentingen of vaccinaties gaat halen voor bijvoorbeeld een tropische vakantie of verre reis. Sinds maandag 7 juni is het ook mogelijk om de coronaprikken met een stempel in het gele vaccinatieboekje te laten zetten. Maar hoe kom je aan een vaccinatieboekje, waarom heb je deze nodig, en wat houdt het coronapaspoort precies in? We leggen je alles uit, zodat je goed voorbereid op vakantie kunt.

Wat is het gele vaccinatieboekje?

Het gele vaccinatieboekje is het internationaal bewijs van inenting. Je kan het zien als jouw persoonlijke vaccinatiepaspoort. Het ziet er ook een beetje uit als een paspoort, maar dan geel. In het vaccinatieboekje staat precies welke vaccinaties je hebt gehad en wanneer. Als je bijvoorbeeld een reis geboekt hebt naar Thailand, dan kun je zien welke prikken je nog nodig hebt voor je bestemming.

Daarom is een vaccinatieboekje belangrijk

Sommige landen willen je vaccinatieboekje dan ook als bewijs zien dat je bepaalde vaccinaties gehad hebt. Het kan nodig zijn tijdens de douanecontrole en zonder vaccinatieboekje kan de douane zelfs besluiten om je niet toe te laten. Daarnaast kan je het gele boekje nodig hebben voor het aanvragen van een visum. In het gele boekje staat alles netjes genoteerd, neem het voor een volgende reis dus altijd mee naar het vaccinatiespreekuur. Sinds 7 juni kan je ook de coronaprikken laten noteren in je vaccinatieboekje, maar momenteel zijn er geen internationale afspraken over het gele boekje als officieel bewijs van corona vaccinatie. Toch is het handig je corona vaccinatie te laten bijschrijven in je gele boekje. Sowieso voor je eigen administratie, maar ook omdat sommige landen het gele boekje (tijdelijk) wel kunnen accepteren als bewijs.

Vaccinatiepaspoort

Vaccinatieboekje kwijt

Ben je je boekje kwijt? Dan is het mogelijk dat je dubbel, en dus onnodig, gevaccineerd wordt, en dat zou zonde zijn. Het vaccinatieboekje is dus nodig om bij te houden in hoeverre je al beschermd bent tegen bepaalde ziekten. Mocht je ziek worden, dan is het voor artsen van belang om te zien of je je vaccinaties voor bijvoorbeeld gele koorts, dtp, hepatitis A en hepatitis B binnen hebt. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een online vaccinatiepaspoort, maar dat is nog niet overal doorgevoerd. Als je het boekje of een kopie daarvan nergens meer terug kunt vinden, dan is het gelukkig mogelijk een nieuw vaccinatiebewijs aan te vragen.

Nieuw vaccinatieboekje aanvragen

Je kunt een een nieuw vaccinatiebewijs aanvragen via de website van het SDU. Daarnaast kan je het gele boekje sinds kort aanschaffen bij de ANWB en bij verschillende boekhandels. Een meertalig vaccinatieboekje is het handigst, de informatie staat er dan in het Engels, Frans en Nederlands. Het gele vaccinatiebewijs is je internationale bewijs van inenting en kan nodig zijn voor het aanvragen van een visum. Ben je het boekje kwijt met alle inentingen? Dan kan je het beste contact opnemen met de GGD/vaccinatie locatie waar je je vaccinaties gehaald hebt. Tip: bewaar je boekje tijdens je reis altijd in je handbagage.

Vaccinatiepaspoort aanvragen

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee en Oost-Europa, zoals Kaapverdië of  Bali zijn vaccinaties verplicht of aanbevolen. In deze landen komen nare infectieziekten voor, zoals hepatitis A, buiktyfus en gele koorts. Op de website van de GGD kan je per land opzoeken welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw vakantiebestemming.

Het coronapaspoort

Vanaf 1 juli wordt in de Europese Unie het Digitale Corona Certificaat (DCC) ingevoerd, maar je kunt deze sinds 24 juni al aanmaken in de CoronaCheck-app. Er wordt ondertussen ook gewerkt aan een papieren certificaat. Er wordt nog gekeken of en hoe dit papieren certificaat gecombineerd kan worden met het gele boekje als vaccinatiebewijs. Alhoewel het sinds 7 juni mogelijk is om je coronavaccinatie in het gele boekje te laten stempelen, geldt het dus niet als officieel vaccinatiebewijs van de Nederlandse overheid. Toch zijn er momenteel een aantal landen die het wél accepteren als vaccinatiebewijs. Daardoor is het verstandig om je corona vaccinatie toch in het gele boekje te laten registreren. Over reizen buiten de Europese Unie wordt binnenkort meer bekend gemaakt.

Corona Paspoort

Boek je vakantie nu met geldteruggarantie

Zoover houdt alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronapaspoort en de vakantielanden die open gaan nauw in de gaten. Wij zullen deze artikelen updaten naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen. Wil je alvast een vakantie boeken? Dan zit je helemaal goed bij Zoover dankzij de geldteruggarantie. Is jouw bestemming twee weken voor vertrek code oranje of rood omwille van corona? Dan annuleert Zoover jouw geboekte vakantie en wordt jouw (aan)betaling binnen twee weken teruggestort. Bij Zoover boek je veilig en vertrouwd, zo heeft Zoover alle corona vouchers al netjes terugbetaald. Je kunt dus zonder zorgen je vakantie boeken, ideaal!

Vakantie
Boek je vakantie met onze geldteruggarantie

Zonder zorgen een vakantie boeken? Dat kan dankzij onze geldteruggarantie!

Bekijk al onze vakanties