Of je nu naar Milaan vliegt of naar Kaapverdië, je zit minstens een paar uur in het vliegtuig. Op de plaats van bestemming is het vast genieten van de heerlijke keuken. Maar in het vliegtuig is het eten niet bepaald haute cuisine. Droge sandwiches, flauwe pasta of kip waar weinig smaak aan zit. Hoe gezond is vliegtuigeten nu eigenlijk? Het zit vol geheime ingrediënten, is niet vers, smaakt nooit zoals thuis en we raden je af een toetje te nemen.

Hoe gezond is vliegtuigeten

Beeld: Marco Verch via Flickr

Vliegtuigeten heeft een, twee of wel drie geheime ingrediënten

Zoet en zout proef je minder goed in het vliegtuig. Ook kruiden hebben een zwakkere smaak, waardoor je eten al snel een flauwe hap wordt. Om dit te compenseren worden er extra zout, suiker en vet aan je maaltijd toegevoegd. Je eten zit vol geheime ingrediënten. Dat is allemaal niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het eten, en daarmee is het ook niet bepaald gezond te noemen. De extra ingrediënten werken smaakversterkend. Zo proef je toch nog íets. Maar zout en suiker houden water vast en als je vet niet verbrandt, dan slaat je lichaam het op. Dát wil je niet, want je ligt liever in shape aan het strand van Barcelona.

Op zoek naar een accommodatie aan het strand van Barcelona? Dan tippen wij deze drie hotels.

Beeld: James Steamer via Flickr

Je eten is waarschijnlijk gisteren bereid

De meeste maaltijden worden op de grond bereid, zo’n twaalf uur voordat je naar je bestemming vertrekt. Ze zijn diepgevroren, tot ze in het vliegtuig worden geladen. Afhankelijk van de lengte van je vlucht (of het aantal uren vertraging), kan het nog wel twaalf uur duren voordat de cabin crew de ovens aanzet om het eten opnieuw te verwarmen en te serveren. Dat komt de kwaliteit van het eten niet ten goede.

Hoe gezond is vliegtuigeten

Beeld: iweatherman via Flickr

Het smaakt nooit zoals thuis

De lage luchtdruk plus lage luchtvochtigheidsgraad hebben invloed op je reukvermogen. Dit wordt er namelijk minder door. En aangezien reuk en smaak onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, smaakt vliegtuigeten nooit zoals thuis of in het restaurant.

Hoe gezond is vliegtuigeten

Beeld: Mariah Johari via Flickr

Sla het toetje over

Laat je niet verleiden tot het eten van het toetje. Dit barst van de suiker. Kun je de verleiding niet weerstaan? Houd dan rekening met een dip in je bloedsuikerspiegel, waardoor je moe en hongerig op je bestemming aankomt.

Drink voldoende water

Als je veel zout en suiker eet, dan krijg je dorst. In het vliegtuig merk je dit veel minder snel. Houd het vochtgehalte in je lichaam dus goed op peil door genoeg water te drinken. Zo ben je die overtollige zouten en suikers snel weer kwijt als je bent geland. Drink tenminste 250 milliliter water per uur.

Wat vind jij van vliegtuigeten? Deel je ervaringen en tips in de comments!

Stem op jouw favoriete reisorganisatie en maak kans op een boodschappenpakket t.w.v. €2.000! stem nu button

Marcel

Redacteur

6 december - 2018

Reacties