Hier drink je de lekkerste glühwein                                                                                                                                                         

Redactie - 14 november 2018

Hier drink je de lekkerste glühwein                                                                                                                                                         

Redactie - 14 november 2018

Kijk jij ook elk jaar uit naar die warme, dampende beker met kruidige wijn onder je neus? Het is weer tijd voor glühwein en dat is fijn. Na een winterse wandeling, op de kerstmarkt of op je vakantieadres: hij smaakt altijd. Maar waar drink je nou de lekkerste glühwein? Het hangt een beetje van je smaak af, maar glühwein op een Duitse kerstmarkt is toch wel onze favoriet!

De lekkerste glühwein

Photo by Alisa Anton on Unsplash

Gloeiwijn

Glühwein (letterlijk gloeiwijn) wordt vooral in het midden van Europa gedronken in de periode vlak voor Kerstmis. Om glühwein te maken, wordt rode (soms witte) wijn verwarmd met kruiden en specerijen zoals kaneel, kruidnagel, steranijs, citroenschillen, een sinaasappelschijfje en eventueel gezoet met suiker of honing. Wie dacht dat glühwein een recent fenomeen is heeft het mis. De oude Romeinen konden er al niet van afblijven.

De lekkerste glühwein

Photo by Hannah Pemberton on Unsplash

Duitse glühwein, de enige echte

De glühwein zoals wij die kennen is ontstaan aan het einde van de middeleeuwen in Duitsland. Een paar honderd jaar oud recept gebaseerd op een mengsel van wijn en kruiden, aangevuld met fruit. Traditioneel wordt glühwein gedronken op de Duitse Kerstmarkt, meestal uit een gedecoreerde mok met daarop vermelding van het jaar en de plaats van de kerstmarkt. Je betaalt ongeveer twee tot drie euro statiegeld voor de mok en het is gebruikelijk dat je hem als souvenir mee naar huis neemt.

De lekkerste glühwein

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Glühwein in andere landen

Ook hier drinken we de van oorsprong Duitse glühwein op menig kerstmarkt, maar glühwein wordt in Nederland ook met Sinterklaas gedronken en heet dan bisschopswijn. In Scandinavische landen, waaronder Noorwegen, noemen ze het glögg en in Engeland bestel je een glas mulled wine. Aan deze versies worden vaak nog amandelen of rozijnen toegevoegd.

De lekkerste glühwein

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

De lekkerste glühwein?

Waar je de lekkerste glühwein drinkt, hangt ook een beetje van je smaak af. De een bevat meer kruidnagel en de ander meer citrus bijvoorbeeld. De Engelsen houden van een milde variant, terwijl de warme wijn van Duitse bodem vaak flink gekruid is. Volgens kenners wordt goede glühwein gemaakt van kwalitatieve wijn en niet al te veel gezoet.

Waar heb jij de lekkerste glühwein ooit gedronken?