Het echte Istanbul ontdekken? Hier moet je zijn!

Redactie - 10 december 2019

Het echte Istanbul ontdekken? Hier moet je zijn!

Redactie - 10 december 2019

Gebouwd op zeven heuvels en beschermd door het boze oog, heeft Istanbul iets magisch. Hier moet je zijn voor het echte, authentieke Istanbul.

Eerst de highlights van Istanbul

Istanbul-Blauwe_Moskee
Natuurlijk breng je eerst een bezoek aan de must-sees:  de Blauwe Moskee, het Topkapi Paleis, de Grand Bazar en de Hagia Sofia, wat heilige wijsheid betekent. De Russisch-Amerikaanse dichter Joseph Brodsky schreef in 1985 een essay over Istanbul. Bij zijn bezoek op een loeihete zomerdag aan de Hagia Sofia zag hij ineens het marmer zweten. Dat komt, werd Brodsky verteld, door de plotselinge temperatuurstijging. Dit noemen we de magie van Istanbul, stad van duizend en één verhalen. De mooiste hoor je op de Galatabrug, die vol met vissers staat, en het hippe Istanbul (het deel dat in Europa ligt) verbindt met het traditionele deel van Istanbul, het Aziatische deel.

Koffiedik kijken in Istanbul

Je mag Istanbul niet verlaten zonder koffiedik te hebben gekeken. Een belevenis! Ayhan Isik Sokagi is een straatje vol barretjes in het uitgaanscentrum van de stad. Bijna elk café heeft wel een waarzegster in dienst. Eerst krijg je een kopje Turkse koffie voorgeschoteld. Dit drink je op tot er op de bodem wat prut overblijft, het koffiedik, waarin – geloof het of niet – je lot besloten ligt. Het kopje zet je vervolgens ondersteboven op het schoteltje. Als het is afgekoeld komt de waarzegster erbij. Ze draait het kopje om en bestudeert zorgvuldig de figuren die het koffiedik in het kopje heeft achtergelaten. Na minuten turen komt het eindoordeel. Mogelijk ga je later veel reizen  of vind je de liefde van je leven. Je ongeboren kind kan ook zomaar advocaat worden of dokter.

De Tranenzuil

Istanbul-Yerebatan Cisterne

Yerebatan Cisterne is een ondergronds waterreservoir met 336 zuilen van elk acht meter hoog. De Cisterne werd tussen ongeveer 532 en 542 gebouwd door de Byzantijnse keizer Justinianus en moest de bewoners van Constantinopel voorzien van drinkwater. Veel later werd het sprookjesachtige decor gebruikt in de James Bond-film From Russia with Love. Mocht je afdalen, wat echt aan te raden is, weet dan dat je bij de tranenzuil een wens  mag doen.

Een pakhuis vol antiek in Istanbul

Houd je van antiek en brocante? Bezoek dan de markt van Horhor. Met zes verdiepingen is het de grootste antiekmarkt van Istanbul. Het bekende ‘Where you from?’ en ‘You miss my shop’ zul je niet horen, want hier komen alleen verzamelaars en antiekliefhebbers. De een is op zoek naar een art deco lamp, de ander naar een spiegel met rococo-krullen. Geen probleem, elke stijl en periode heeft zijn eigen winkeltje. Uren zoet.

Kleine hapjes

Turks EtenTurken eten graag. En wat ze eten is goed. In de stad wordt opvallend veel gepicknickt, bij voorkeur langs de oevers van de Gouden Hoorn, een zijtak van de Bosporus, maar ook in de berm van drukke autowegen. Tussendoor stilt de Turk zijn trek met een  sesamkrakeling (simit), die overal te koop is bij van die schattige straatkarretjes.

Ook trek? Ga zeker eten bij Pandeli, een iconisch restaurant boven de Egyptische Bazaar.  Koningin Elizabeth II ging je voor, net als Audrey Hepburn, Robert De Niro, John Malkovich, Roman Polanski, Sarah Jessica Parker, Daniel Day-Lewis, Burt Lancester en  Sean Connery. Duik vooral niet te enthousiast op de koude voorgerechten, want na de gepureerde aubergine, gevulde wijnbladeren en machtige linzenballen wachten de warme tussengerechten en het hoofdgerecht. De genadeklap volgt uiteindelijk in de vorm van in siroop gedrenkte bladerdeeggebakjes met noten. De Turkse keuken bestaat uit kleine hapjes. Een teken van gastvrijheid. Want al die kleine hapjes zijn natuurlijk een hele hoop werk.

Aanrader: leer traditioneel Turks koken en volg een kookworkshop.

De bruidjes van Eyüp

Eyüp is misschien wel de meest traditionele wijk van Istanbul. Vergeleken met de authenticiteit van Eyüp verbleekt zelfs het koffiedik kijken tot Efteling-attractie. Hier flaneren complete families met in hun midden opvallend veel bruidjes, keurig in het wit met een rood lint om de taille: het symbool van maagdelijkheid. Eyüp is de wijk waar mensen bij belangrijke gebeurtenissen zoals geboorte en het huwelijk om bescherming vragen. Verwacht er geen hippe clubs en trendy barretjes, zoals aan de overkant. Hier lunch je bij Pierre Loti. Zijn café bevindt zich op een heuvel waar je een fenomenaal uitzicht hebt op de Gouden Hoorn, vernoemd naar de glinsterende schubben van de vele vissen die de baai bevolken.

Het boze oog

Boze oog
Waarschijnlijk heb je ze al wel vaker gezien: een blauw amulet met een oog in het midden. In het Turks heet dit een nazar boncuğu (nazar is ‘boze oog’ en boncuğu is amulet).  Volgens mediterraans bijgeloof trekt het boze oog kwade blikken naar zich toe, waardoor je zelf niet getroffen wordt door onheil. Het amulet van glas is op alle straathoeken te koop en een dankbaar souvenir.

Slapen in Istanbul

Tot slot  de vraag: waar ga je slapen? In Istanbul heb je keus genoeg, van hotels zoals het Hotel Richmond Istanbul, dat maar liefst een 10 scoort, tot gezellige b & b’s zoals het Anzac Wooden House. Of het prachtig centraal gelegen Celal Sultan Hotel.  Speelt geld geen rol? Boek dan een suite aan de Bosporus in het Ciragan Palace Hotel,  populair bij de very rich and famous.

Bron: ANP