Rode wangen, modderige paden. En na afloop natuurlijk een pannenkoek. Wanneer het loof verkleurt, lonkt het bos. Lange afstand of een korte route: dit zijn de 7 mooiste herfstwandelingen in Nederland.

Boom in het bos

1. Rondje Keukenhofbos – 4.8 kilometer – Zuid-Holland

Een relatief korte herfstwandeling door een heuvelachtig bos middenin de bollenvelden. Laten we zeggen een ‘ommetje’. Maar wel een ommetje door een van de mooiste bossen van Zuid-Holland. Een bos met eeuwenoude beuken en lommerijke lanen en paden. Wie omhoog kijkt, ziet in de holtes van de bomen mogelijk een specht of hoog op een tak een slaperige ransuil. Het bos was in de vijftiende eeuw trouwens bestemd als ‘keukenduin’ voor Slot Teylingen. De opbrengst, zoals wild, vee, kruiden en bessen, werden gebruikt voor de keuken van het Slot. Vandaar de naam Keukenhofbos. En wil je bos en strand combineren? Overnacht dan in het pal aan zee gelegen Hotel Golden Tulip Noordwijk Beach. 

2 Helmichroutes – tot 6,8 kilometer – Achterhoek

De Helmichroutes zijn een begrip in Baak en omstreken. Je kunt er prachtige herfstwandelingen maken in een bosrijke omgeving rondom het oude landgoed Baak. De kortste wandeling is de rode route (2,8 km). Deze gaat grotendeels door het ‘Hertenbosch’, dat sinds 1890 eigendom is van de familie Helmich, naar wie de wandeling vernoemd is. Het bos staat bekend om de bijzondere flora, waaronder groot heksenkruid. Halverwege kun je eenvoudig besluiten de wandeling met 4 km uit te breiden tot in totaal 6,8 km. Onderweg kom je langs boerderijen, weides, een wal begroeid met paardenkastanjes en beuken, de imposante St. Martinuskerk (1890), monumentale Canadese populieren en het romantische Huize Baak. En voor romantisch slapen ga je naar het als fantastisch beoordeelde B & B ‘Het huisje achter in de tuin’ in Baak.

mooiste-nationale-parken-nederland-zuid-kennemerland3. Zuid-Kennemerland – 16 kilometer – Noord-Holland

Wil je wat langere herfstwandelingen maken? Ga dan naar Zuid-Kennemerland. Trek voor deze herfstwandeling van 16 kilometer minimaal 4 uur uit, al kun je natuurlijk ook korter wandelen. Begin- en eindpunt is het Duincafé aan de Zeeweg in Overveen. Wat je te wachten staat is een door de wind gegeseld duingebied, her en der oranje gekleurd door de duindoorn, dichtbebost met kronkeldennen en indrukwekkende duinmeren. Het duinlandschap is 3800 hectare groot en ligt ingeklemd tussen de zee en de tennisbanen van Bloemendaal, Overveen en Aerdenhout. Het gebied was eeuwenlang adellijk jachtterrein. Er werd gejaagd op fazanten, vossen en herten, waarvan er nog altijd honderden rondlopen. Ook de wisent kun je hier tegenkomen. Wisenten worden ook wel de Europese bizons genoemd en zijn de grootste, levende landzoogdieren van Europa. Nog niet zo lang geleden waren ze bijna uitgestorven, maar sinds 2007 leeft er een kudde wisenten in het Kraansvlak, een afgesloten deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland: elk een kilootje of 600. En dát op nog geen 25 km van Amsterdam. Een beetje handig met een camera? Op 18 oktober is er een bijzonderewisenten-excursie voor natuurfotografen.

4. Slenaken – 5.9 kilometer – Zuid-Limburg

Het leuke van deze wandeling is dat je afwisselend in België bent en dan weer terug in Nederland. Je begint in Slenaken, een klein dorpje gelegen in een bijna on-Nederlands landschap. Waar je kijkt: heuvels. In het Gulpdal liggen flauwe hellingen aan de ene kant en steile hellingen aan de andere kant met bossen in honderd tinten goud. De route is te volgen via de blauwe paaltjes.

Herstbos

5. De Vuursche – 3 kilometer – Utrecht

Herfstwandelingen uit een boekje. Alles klopt. De Vuursche steekt alle herfstbossen naar de kroon met Kasteel Drakensteyn – de residentie van prinses Beatrix – als statig middelpunt. Misschien kom je de Majesteit wel tegen, dennenappels rapend voor een herfststukje. Een kort knikje volstaat. En geen vragen stellen. Zo hebben we geleerd. Anders nog iets? Ja, we waren aan het wandelen. Tussen Hollandsche Rading en Soest ligt een zeer geliefd wandelbos. Veel naaldbos, maar het mooist zijn de loofbossen en de lanen met eiken en beuken, in oktober steevast bedekt met een hoogpolig bladerentapijt. Na deze mooie wandeling is het heerlijk slapen in het Zoover Award winnend Hotel Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.

6. Dekema State – 5.6 kilometer – Friesland

In de omgeving van Leeuwarden vind je een aantal statige huizen die ooit door de Friese adel werden bewoond, ‘staten’ genoemd. Aan de rand van het terpdorp Jelsum (4 km van Leeuwarden) ligt Dekema State, een van Frieslands oudste states, waar je geweldige herfstwandelingen kunt maken. Via de oude tuinmanswoning kom je in een prachtige fruit-moes- en pluktuin, die wordt onderhouden door tientallen vrijwilligers. De met druiven begroeide berceau beschermde de adellijke dames vroeger tegen de zon, want bruin worden, dat wilde je niet. De wandeling voert van Dekema State naar Martenastate (Koarnjum), ook al zo’n mooie State. De tuinen van Dekema State zijn tot en met oktober te bezichtigen. De jaarlijkse Kastanjemiddag is op zaterdag 19 oktober. Adellijk je hoofd op een kussen vlijen? Dat kan in Hotel Oranje Leeuwarden, dat van reviewer C.Sar een 10 kreeg!

7. Hoenderloo – 9 kilometer – Gelderland

Nergens burlen de herten mooier dan in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit is de tijd, oktober: de bronsttijd. Maar wie goed luistert hoort hier nog veel meer: het het krassen van raven, het knorren van zwijnen, de roep van een uil. Uitgewandeld wacht het Kröller-Müller Museum met de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen.

Bron: ANP

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Uitgelichte berichten

Madeleine

Redacteur

9 oktober - 2019

Reacties