Göteborg is uitgeroepen tot de meest duurzame stad van Europa. Göteborg eindigde net voor de Deense hoofdstad Kopenhagen, maar liet de overige steden ver achter zich.

Groen Göteborg

Göteborg is een groene stad, deels dankzij de nabijheid van bossen en parken, maar ook vanwege de compacte opzet en het overvloedige openbaar vervoer, waarvan 65 procent op hernieuwbare energie werkt.

Göteborg park

Ondanks de superlatieven zegt Katarina Thorstensson, hoofd duurzaamheid bij het toerismebureau Göteborg & Co tegen CNN: “We proberen het woord duurzaamheid niet in de gezichten van de mensen te wrijven. Duurzaamheid is voor ons heel erg belangrijk om een leefbare en lieve stad te maken”, legt ze uit. “Als de mensen in Göteborg hier graag wonen, dan zullen andere mensen hier waarschijnlijk ook graag komen wonen.”

Gratis fietsrit

Göteborg fietsen Zweden

Buiten de parken beschikt Göteborg over een uitgebreid netwerk van fietspaden en een fietsdelingsprogramma, Styr & Ställ, waar de eerste 30 minuten gratis zijn. En het pretpark Liseberg werkt volledig op hernieuwbare stroom en waar een attractie zelfs weer stroom teruglevert.

Eco certificaat

Maar liefst 92 procent van alle accommodatiemogelijkheden in Göteborg zijn eco-gecertificeerd door regionale duurzaamheidsorganisaties. De Gothia Towers met 1.200 kamers is het grootste hotel in Europa met een “zeer goede” beoordeling van Breeam, ’s werelds toonaangevende duurzaamheidscertificering.

Ook Zoover-reviewers zijn enthousiast over deze accommodatie, het hotel scoort dan ook een 8,3 als gemiddeld cijfer. Wiljan schrijft; ‘Enorm ruim opgezet modern stadshotel. Goede bar op bovenste etage met mooi uitzicht over de stad en een afgeschermd rokersgedeelte. Goed ontbijt en ook diners in een van de restaurants is prima.

recycle

Dit glinsterende hoogbouw hotel van Liseberg ontvangt niet alleen zijn energie uit windenergie, maar recycleert ook 94 procent van zijn afval (het restant voedsel gaat naar een lokale liefdadigheidsinstelling, terwijl de restjes worden omgezet in de bio gasovens in de vijf restaurants).

windturbine

Hotel Eggers is een van de oudste hotels van van Zweden (delen van het gebouw dateren uit 1820). Het elegante, met antiek gevulde pand ontleent al zijn elektriciteit aan zijn eigen windturbine voor de kust, en het bespaart ook afval door onverkochte maaltijden aan te bieden als afhaalmaaltijden met 50 procent korting.

Tip: Hotel Best Western Plus Waterfront Göteborg is een erg fijn hotel wanneer je veel waarde hecht aan de locatie in de stad. Dit hotel ontvangt niet voor niets een 8,4 als gemiddelde score. Frans v d B is eveneens enthousiast en schrijft in zijn review het volgende; ‘Ligt vlakbij het openbaar vervoer, zowel tram als boot. Ruime kamer. Uitzicht over de haven (waar de veerboten vertrekken naar Denemarken enz), echter er zijn ook kamers waar gedeeltelijk een gebouw voor staat.’

Bron: ANP

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Eva

Redacteur

5 november - 2019

Reacties