Redactie - 20 februari 2020
Nederlanders die op vakantie gaan naar Turkije hebben vanaf 2 maart 2020 geen visum meer nodig wanneer ze maximaal negentig dagen per half jaar in het land willen verblijven. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat dit document vanaf die dag vervalt voor toeristen uit Nederland, en ook voor België, Oostenrijk, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk.
Met de afschaffing van het visum wil Turkije meer toeristen aantrekken en tegelijk de economische en culturele banden met de landen verder aanhalen, aldus het ministerie. Marjanne de Kwaasteniet, de Nederlandse Ambassadeur in Turkije zegt in een tweet: “We zijn blij met deze positieve stap van de Turkse autoriteiten.”
Tot 2 maart is voor een bezoek aan Turkije dus nog een visum nodig waarmee je negentig dagen in het land mag verblijven. Een visum kost ruim dertig euro.
Inhoudsopgave
Wil je langer dan 90 dagen vakantie vieren in Turkije? Dan heb je nog steeds een visum nodig. Vraag in zo’n geval het e-visum aan.
In 2013 werd het e-visum geïntroduceerd. Dit visum vraag je voor j e vakantie online aan en krijg je via de mail toegestuurd. Handig, want dat betekent minder lange rijen op het vliegveld. En het is ook nog eens goedkoper dan het ouderwetse visum. Een e-visum kost 20 dollar. Dat is, afhankelijk van de wisselkoers, ongeveer 17 euro. Het aanvragen van een e-visum voor Turkije is heel eenvoudig. Er zijn meerdere websites waarop je het kunt doen, maar de officiële site is die van het Turkse ministerie.
De aanvraag gaat in 3 stappen en kost zo’n 3 minuten:
Als je aankomt in Turkije ziet de beambte die jouw paspoort checkt meteen of je een e-visum hebt. Maar het is verstandig om je visum ook te downloaden op je smartphone, iPad of laptop. Wil je dubbele zekerheid? Print ‘m dan ook!
Nog een paar belangrijke punten om rekening mee te houden als je een e-visum aanvraagt voor je vakantie in Turkije:
Misschien ben je aan het googelen geslagen en kom je tegenstrijdige informatie tegen over het visum voor Turkije. Op de ene site staat dat het écht niet meer mogelijk is om een visum op het vliegveld in Turkije te kopen. En op de andere site – zoals die van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken – lees je over speciale e-visum machines waarmee je nog wél een visum op het vliegveld kunt krijgen.
Ingewikkeld? Nou nee: neem het zekere voor het onzekere en vraag je e-visum voor je vakantie online aan. Dit is ook het dringende advies op de visumpagina van het Turkse consulaat in Nederland. Want uiteindelijk zal het visum bij aankomst echt verdwijnen.
Na een dip in 2016 en 2017 is Turkije weer populairder aan het worden bij Nederlanders. Het land leent zich niet alleen voor een culturele vakantie of een citytrip in een van de mooie steden, maar ook voor een heerlijke zonvakantie. Voor een citytrip tippen we je in ieder geval Istanbul, waar je je ogen uitkijkt in bijvoorbeeld de Hagia Sophia. Ook de hoofdstad Ankara is een stedentrip waard. In het historisch centrum maak je letterlijk een wandeling terug in de tijd.
Een heerlijk hotel in Istanbul is het Hotel Holiday Inn Istanbul Old City. Nisa had er een heerlijke vakantie: ‘Het personeel in het Holiday Inn Old City hotel is zeer vriendelijk en gastvrij. Ik ben nu een paar keer hier te gast geweest en alles is boven verwachtingen. Voor een gezin met kinderen ook zeer geschikt.’
Ga je voor een strandvakantie dan zit, of lig, je goed in Marmaris en Alanya. Omdat Marmaris in een baai ligt vind je hier geweldige stranden. Omdat de zee hier heel geleidelijk afloopt zijn de stranden ook zeer kindvriendelijk. In Marmaris heb je veel grote en goede hotels, zoals het Hotel Green Nature Diamond, dat gemiddeld een 8,6 scoort bij de reviewers. In Alanya bruist het uitgaansleven tot in de late uurtjes. En dan is het heerlijk uitslapen in Hotel Eftalia Aqua Resort & Spa, dat onderscheiden is met een Zoover Award. Reviewer Saskia de Louw-Taling verbleef er ook en zegt daarover: ‘Bij aankomst werden wij vriendelijk ontvangen. Dankzij Sulyman werd de kamer meteen schoongemaakt. De koffers werden naar de kamers gebracht en wij konden meteen eten. Tijdens ons verblijf werden wij vriendelijk behandeld door het personeel, Adnan, Erhan en natuurlijk de mensen achter de bar. Het eten was goed wij waren in totaal met tien man en zijn niets tekort gekomen. De glijbanen en entertainment bij het hotel waren super. De kamers zijn iedere dag schoon gemaakt en had je een extra handdoek nodig dan kwamen ze die meteen brengen. De koelkast op de kamer werd netjes voorzien van diverse drankjes, cola, sinas water enz., deze kon je gewoon gratis gebruiken.’
Bron: ANP