De 7 engste plekken van Europa

Redactie - 20 december 2019

De 7 engste plekken van Europa

Redactie - 20 december 2019

Houd je ook zo van griezelen? Dan zijn deze plekken echt iets voor jou. Verlaten dorpen, behekste bossen, een desolate kaap waar het altijd waait en een kasteel met een bloederige geschiedenis die nog altijd voelbaar is. Welkom op de 7 engste plekken van Europa.

edinburgh

1. Greyfriars Kirkyard, Schotland

Hier vond JK Rowling inspiratie voor Harry Potter
Greyfriars Kirkyard in de oude binnenstad, is misschien wel de meest creepy plek in heel Edinburgh en behoort zeker tot de engste plekken van Europa. Pal tegenover dit roemruchte kerkhof schreef JK Rowling haar bestseller Harry Potter. Inspiratie vond ze in de mythe rond George McKenzie, die hier begraven ligt. McKenzie, een advocaat die verantwoordelijk was voor de dood van duizenden inwoners, rust in een groot, zwart mausoleum. Nou ja, ‘rust’. Wie erlangs loopt (bij voorkeur in het donker) kan zomaar een koude rilling ervaren, en windvlaag voelen, een schokje of zelfs een aanraking. Dit alles kun je toeschrijven aan de onhandelbare geest van George McKenzie.

Hoor je een hond blaffen, dan zou dit Bobby kunnen zijn. Bobby was een straathond, die het graf van zijn baasje langer dan een decennium bewaakte. Toen het beestje uiteindelijk overleed, werd hij begraven binnen de poorten van de begraafplaats. Alle oudere bewoners van Edinburgh hebben hem in hun hart gesloten.

Engste plekken van Europa

2. Heuvel der kruisen, Litouwen

Legt u daar maar neer…
Dertien kilometer van de stad Šiauliai in Litouwen vind je meer dan 100.000 kruisen hoog op een heuvel. Hoewel het op een chaotisch kerkhof lijkt, zijn er hier geen begrafenissen geweest. Het begon na de opstand van november tegen het Russische rijk in 1831, toen familieleden van de overledenen geen echte lichamen hadden om te begraven, dus kwamen ze hier om een symbolisch kruis te planten. Sindsdien is deze creepy crucifix drop-off het een symbool geworden van verzet, ondanks dat het twee keer is opgeruimd door de KGB.

3. Leap Castle, Ierland

Bloediger dan Game of Thrones
Het kasteel met de twijfelachtige eer hét spookkasteel van Ierland te zijn, Leap Castle, spreek uit als ‘lep’, zie je van ver al liggen. Altijd verleidelijk, een kasteel hoog op een heuvel, maar weet dat zijn geschiedenis bloediger is dan alle seizoenen van Game of Thrones bij elkaar. Leap Castle werd begin 1500 gebouwd door de brute O’Carroll-clan op een oude druïdische plaats en vormde het decor van slachtingen, moordpartijen en martelingen. Loop de Bloody Chapel binnen en je voelt de aanwezigheid van een priester die lang geleden op het altaar werd afgeslacht door zijn eigen broer. Gezellig! De Red Lady schijnt ook nog door het kasteel te spoken. Echt een van de engste plekken van Europa… !

Doel België

4. Doel, België

Een verlaten spookdorpje aan de Schelde
Voor hopeloze liefdes en half vergeten dorpen zijn dichters nodig. Dit schreef Hilde van Cauteren over het wonderlijke spookdorpje Doel aan de Schelde. Mooier kunnen we het niet verwoorden. Ooit was Doel een gezellig dorpje met 24 kroegen, altijd drukte, blije kinderstemmetjes. Een dagelijks veer naar de overkant. Daar is niets meer van over.

Sinds de havenbaronnen van Antwerpen het dorp hebben ‘opgeëist’ om er een dok te maken, spookt het er… er wonen nog maar tien mensen. De bus? Die komt nog maar één keer per dag, vroeger elk uur. Bijna alle huizen zijn dichtgetimmerd en zitten onder de graffiti. Naast de kerk staat een oud huis uit de zeventiende eeuw. Hier woonde ooit de beroemde schilder Rubens met zijn 16-jarige minnares. Inmiddels staat het gras er torenhoog. Je hebt de neiging er naar binnen te gaan. Urban Exploring noem je dit, oude verlaten gebouwen ontdekken. Mensen die de hobby beoefenen zien in loslatend stucwerk een vorm van kunst. Het is verboden, maar de verleiding is groot om ook in Doel een tuintje binnen te lopen en door de dichtgespijkerde ramen een blik naar binnen te werpen. Wees gewaarschuwd: niet iedereen is vertrokken!

Doel ligt trouwens vlak bij Antwerpen. Dus als je in de buurt bent, is een bezoekje aan Doel het omrijden zeker waard. Op zoek naar een mooi hotel in het centrum van Antwerpen? Lekker slapen doe je bij Hotel Lindner & City Lounge Antwerpen. Reviewer Marsjean geeft een dikke 10: ‘Sfeervol hotel. Zeer vriendelijk personeel. Mooie kamers met prima bedden. Heerlijk en uitgebreid ontbijt.’

engste plekken van europa

5. Hola-Baciu bos, Roemenië

Blair Witch Project 2.0
Vond je het kasteel van Graaf Dracula een beetje tegenvallen? Reis dan nog even door naar het Hoia-Baciu-bos, de Bermuda Driehoek van Roemenië en een van de engste plekken van Europa. Er zouden hier talloze mensen zijn verdwenen. Schrik ook niet als je gsm of gps er plotseling de brui aan geeft. Hoia-Baciu is het engste bos van Europa. De naam dankt dit bos trouwens aan een schaapsherder die er samen met zijn schapen zou zijn verdwenen. Ook is een meisje van vijf jaar verdwenen in dit bos. Vijf jaar later dook ze weer op: in precies dezelfde kleding. Ze herinnerde zich niets. Kan het nog gekker? Jazeker, in 1968 signaleerde de bioloog Alexandru Sift een schijfvormig vliegend object in de buurt van het bos. Een ufo!

Engste plekken van Europa

6. Ossuarium van Sedlec, Tsjechië

De Bottenkerk bij Praag
De gotische kerk in Sedlec, in de buurt van de schilderachtige stad Kutná Hora, ziet er van buiten vrij gewoon uit, maar ga de kelder in en ontdek iets huiveringwekkends: botten van duizenden mensen werden gebleekt en vervolgens fraai gesneden, en bedekken nu kunstig alles wat te zien is, inclusief de kroonluchter. Gek genoeg straalt de macabere bottenkerk juist iets vredigs uit. Oordeel zelf. Vanuit Praag is het slechts een uurtje rijden naar Kutná Hora.

7. Kaap Teneron, Griekenland

Welkom in de onderwereld
Op het uiterste puntje van kaap Teneron op het Griekse schiereiland Mani bevindt zich de toegang tot de onderwereld. Je fantasie gaat meteen met je aan de haal op deze desolate winderige plek. Met de auto kun je niet verder, dus moet je wel lopen. Na verloop van tijd stuit je op de ruïne van een klein tempeltje: Sanctuary and Death Oracle of Poseidon. Je moet bukken om binnen te komen. Op een steen liggen moderne offerandes, bestaande uit knopen, elastiekjes, aanstekers, een plectrum en zelfs een speen. In de ban van het oude dodenrijk verwacht je dat Cerberus, de driekoppige hellehond, de toegang tot het tempeltje zou bewaken, maar vrees niet; je bent er helemaal alleen. Alleen op een winderige desolate kaap. Zonder bereik en aan de goden overgelaten, inclusief Hades: de god van de onderwereld.