Nederland in de top 3 snelst groeiende luchthavens in Europa

Redactie - 11 december 2018

Nederland in de top 3 snelst groeiende luchthavens in Europa

Redactie - 11 december 2018

Net onder luchthaven Keflavik in IJsland en luchthaven Istanboel Sabiha Gökçen staat Eindhoven Airport in het rijtje met snelst groeiende luchthavens van Europa. Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau en Eurostat. Vertrek jij wel eens vanaf dit vliegveld in Brabant naar je favoriete vakantiebestemming?

Vanaf Eindhoven vlieg je naar meer dan tachtig vakantiebestemmingen zoals Barcelona, Milaan, Sofia en Warschau. En dat is meteen de reden dat het vliegveld zo groot aan het worden is: veel budget airlines, denk aan Transavia, Ryanair en Wizzair, vliegen vanaf hier naar populaire bestemmingen.

In vijf jaar tijd is het Eindhovense vliegveld met bijna 100% gegroeid. Gemiddeld groeiden de honderd grootste luchthavens in Europa met zo’n 30%. De top tien snelst groeiende luchthavens van de afgelopen vijf jaar in Europa:

  1. Keflavik (IJsland)
  2. Istanboel Sabiha Gökçen
  3. Eindhoven
  4. Sofia
  5. Berlin Schoenefeld
  6. Bocuresti/Henri Coanda
  7. Porto
  8. Lisboa
  9. Trabzon (Turkije)
  10. Ankara

Kan Eindhoven nog groter worden?

Op dit moment is het niet mogelijk voor Eindhoven Airport om verder te groeien, vanwege afspraken die gemaakt zijn over het maximaal aantal vluchten. Wel is het zo dat binnenkort gekeken gaat worden naar die afspraken en nieuwe zullen worden gemaakt door de overheid, het vliegveld zelf, de omwonenden en andere belanghebbenden.

Eindhoven vs Schiphol

Net zo groot worden als luchthaven Schiphol, dat kan nog wel even duren dus. Maar vliegen vanaf Eindhoven is helemaal zo gek nog niet. Zoals eerder gezegd vliegen veel budget airlines vanaf hier naar de mooiste bestemmingen. Tickets zijn al snel een stuk goedkoper, maar je moet natuurlijk wel rekening houden met de reis naar en van Eindhoven, als je niet in de buurt woont. Omdat het vliegveld nog niet zo groot als Schiphol is, is parkeren gemakkelijk en niet extreem duur, maar het wordt wel steeds drukker. Reserveer daarom van tevoren een parkeerplek.

Snel inchecken

Omdat het vliegveld nog niet enorm is, zijn de loopafstanden lekker kort. Daarnaast is het er minder druk dan op Schiphol, wat als voordeel heeft dat het inchecken snel gaat. Winkelen en een koffietje drinken voordat je vertrekt, kan hier net zo goed als op Schiphol. Er is een Starbucks, een La Place en genoeg andere plekken om even te wachten voordat je vlucht vertrekt.

Wintersport of zonvakantie

Of je nu op wintersportvakantie wilt, liever het strand onder de winterzon opzoekt of een stedentrip maakt: het kan als je vliegt vanaf Eindhoven. Verdwaal bijvoorbeeld in de medina van Fez in Marrokko, ga shoppen in Kopenhagen, bezoek de hippie markten van Ibiza of zoek de winterzon op in Gran Canaria.

Vanaf welke luchthaven vlieg jij het liefst? Laat het ons weten in een reactie.

Bron: vliegenenparkeren.nl