Een dagje uit naar Tsjernobyl, zou jij het doen?

Redactie - 2 oktober 2019

Een dagje uit naar Tsjernobyl, zou jij het doen?

Redactie - 2 oktober 2019

Het is niet de meest voor hand liggende bestemming voor je volgende zomervakantie. Toch is Tsjernobyl in Oekraïne wel degelijk in trek aan het raken bij toeristen, zo heeft CNN gemerkt. Reden: de mateloos populaire televisieserie Chernobyl die sinds mei bij HBO/Ziggo te zien is.

Grootste kernramp aller tijden

In 1986 ging het gruwelijk mis bij een routinetest van de kernreactor. De schattingen van het aantal dodelijke slachtoffers lopen uiteen van 31 tot 100.000 en het gebied rond de kerncentrale was jarenlang vanwege de radioactiviteit verboden te betreden. Heftig!

De omgeving van Tsjernobyl en het nabijgelegen stad Pripjat zijn na de ramp afgesloten vanwege de hoge radioactiviteit. Tegenwoordig – meer dan dertig jaar na de ramp – is het gebied onder begeleiding van een gids te bezoeken. Voor zo’n 100 euro kan je een dagtour boeken naar Tsjernobyl, waar de tijd heeft stilgestaan.

Vrijwel alles ziet er nog zo uit als in 1986. Dus als je het verwoestende effect van de explosie wil aanschouwen, reis je af naar Kiev. Vanuit de hoofdstad van Oekraïne sta je binnen twee uur in het wereldberoemde gebied.

Doordat er geen mensen meer wonen, heeft de natuur vrij spel gekregen. Zo is de omgeving een waar natuurgebied geworden, waar allerlei bijzondere flora en fauna te vinden zijn. Gebouwen in het verlaten Pripjat zijn overwoekerd en de stad zelf is niet eenvoudig als zodanig te herkennen.

Met het gevaar valt het er trouwens erg mee. Een röntgenfoto levert je meer straling op – zeggen ze.

Tsjernobyl is in trek bij vakantiegangers

Vorig jaar bezochten 60.000 toeristen de vervreemdingszone, meldt het bureau voor toerisme. Dat aantal stijgt alsmaar sinds in 2011 het gebied volledig werd opengesteld voor bezoekers. Nu de serie Chernobyl zo’n hype is – de serie stootte zowel Breaking Bad als Game of Thrones van de troon – reizen steeds meer mensen af naar de verwoeste kernreactor.

Spannend daguitstapje vanuit Kiev

Zie jij een spannend dagje Tsjernobyl ook wel zitten? Kiev is een verrassende bestemming voor een budgetproof stedentrip. Boek bijvoorbeeld een verblijf bij Hotel Slavutich aan de boulevard vol barretjes. Een mooie gelegenheid om de wereldberoemde wodka te proeven.

Vakantieganger Vedat vond Hotel Rus tijdens zijn verblijf in Kiev een echte aanrader: ‘Voor een 3-sterren hotel scoort het op alle gebieden, wat mij betreft, heel hoog. De ligging is bijna perfect: rustig gelegen en toch 5 -10 minuten lopen van het centrum. Het ontbijteten is zeer ruim en van goed kwaliteit. ‘ 

Ga je liever voor budgetoptie Kiev Lodging? Des te meer vakantiebudget houd je over voor een onvergetelijke dagtrip naar Tsjernobyl.

Tip! Kijk de serie ‘Chernoby’ voor je in het vliegtuig stapt. De vijfdelige miniserie maakt je bezoek aan Tsjernobyl des te spectaculairder.

Bron: ANP.