Dit zijn de vreemdste bruggen ter wereld

Redactie - 29 september 2018

Dit zijn de vreemdste bruggen ter wereld

Redactie - 29 september 2018

Een brug is niet alleen gemaakt om overheen te rijden of lopen. Het is in sommige gevallen ook een historisch monument, opvallende blikvanger of waar kunstwerk in een stad. Want ja, soms gaat men wel heel ver om iets bijzonders neer te zetten. Wij verzamelden enkele van de meest vreemde bruggen ter wereld. Welke wil jij bezoeken tijdens je vakantie?

Beeld: Unsplash – Luca Onniboni

Millau Viaduct – Frankrijk

Wie op vakantie gaat naar Spanje of Zuid-Frankrijk is er waarschijnlijk wel eens langs gereden: Millau. Je herkent het aan de indrukwekkende brug die metershoog boven de Tarn ligt en zelfs hoger is dan een ander Frans icoon: de Eiffeltoren in Parijs. De plaats zelf is ook een zeer geschikte vakantiebestemming. Midden in het natuurgebied de Grands Causses kun je heerlijk vertoeven aan de oevers van de Tarn. Het uitzicht op- of vanaf de brug is onvergetelijk! Helemaal wanneer je verblijft op een camping mét uitzicht op de brug, zoals Camping Du Viaduc.

Slauerhoffbrug – Nederland / Leeuwarden

Bij Nederlandse bruggen denk je al snel aan de Erasmusbrug of de Pythonbrug in Amsterdam, maar voor dit lijstje reizen we af naar Leeuwarden. De Slauerhoffbrug is niet alleen een opvallende verschijning, ook de werking is noemenswaardig. De bijna twintig jaar oude brug heeft het scharnier om te openen niet onder het wegdek zitten, maar slechts aan één kant. Als de brug wordt geopend, wordt het brugvlak in verticale positie opgelicht wat, wanneer je dit voor het eerst ziet, de wenkbrauwen doet fronzen. De onderkant is beschilderd in de kleuren van Leeuwarden: blauw en geel. Zeker een bezoek waard tijdens een vakantie in het veelzijdige Friesland.

Beeld: Michel Hoogenboom

Lucky Knot Brug – China

Het zal je wellicht niet verbazen dat een van de meest vreemde bruggen in China staat. In de bruisende stad Changsha torent de opvallende Lucky Know Brug overal bovenuit. De naam is goedgekozen, want de brug lijkt inderdaad op een aantal draden die in de war zijn geraakt.  Ze gaan onder elkaar door en langs elkaar af. Wanneer je over deze brug loopt, ga je dus niet zomaar van de ene naar de andere kant. Maar wees gerust: het is zeker geen doolhof en je komt uiteindelijk keurig aan de overkant terecht. Een bijzondere ervaring!

Newport Transporter Bridge – Groot-Brittannië

Een ritje in een kabelbaan zal nooit meer hetzelfde zijn na een overtocht over, of beter gezegd mét de Newport Transporter Bridge. Want inderdaad, deze vreemde brug brengt je letterlijk naar de overkant van het water. De Transporter Bridge werkt als een kraan voor auto’s die, wanneer iedereen op het platform staat, als het ware opstijgt. Leuk feitje: verderop kun je gewoon met de auto over land naar de overkant rijden, maar een ritje met een brug is volgens ons natuurlijk nét iets leuker.

Eshima Ohashi Brug – Japan

Only in Japan: bij het zien van de hoge, maar vooral erg steile Eshima Ohashi Brug wil je waarschijnlijk het liefst rechtsomkeert maken. Toch valt het in werkelijkheid reuze mee. De bouw is een knap staaltje optisch gezichtsbedrog dat je duizelig kan maken. Stel jezelf gerust met het idee dat hier dagelijks duizenden auto’s overheen rijden zonder problemen. Overweeg je Japan als vakantieland? Met het uitstekend geregelde openbaar vervoer hoef je de brug niet eens over.

Wat is volgens jou de meest vreemde brug ter wereld?