Dit zijn de meestvoorkomende trucs van zakkenrollers

Redactie - 19 februari 2019

Dit zijn de meestvoorkomende trucs van zakkenrollers

Redactie - 19 februari 2019

Bruisende en drukke vakantiebestemmingen zijn natuurlijk reuzegezellig, maar het is altijd goed om op je hoede te zijn voor zakkenrollers. Daarom niet verkeerd om wat van hun trucs te kennen. Dit zijn enkele die ze graag mogen toepassen. Doe jij er je voordeel mee tijdens je volgende stedentrip?

 

1. Botsing ‘per ongeluk’

Je loopt op een druk stadsplein in Rome wanneer iemand plotseling tegen je aan botst. ‘O pardon’, zegt degene om vervolgens snel te verdwijnen. Wanneer je ontdekt dat je portemonnee weg is, is het natuurlijk al te laat. Naast drukke stadspleinen zijn ook metro’s en overvolle treinen en bussen erg geliefd bij zakkenrollers. Tip: plannen om Rome te bezoeken? Hotel Al Viminale Hill Inn is een ideale uitvalsbasis. Reviewer Wilfred: ‘Het hotel is mooi centraal gelegen, op korte afstand van het station en het Colosseum. Met de metro bereik je eenvoudig het Vaticaan.’

2. Jas over de stoel

Wanneer je neer strijkt op een gezellig terras of bij een restaurant, bijvoorbeeld in een wereldstad als Praag of Amsterdam, is het vaak een gewoonte om je jas over de stoel te hangen. Dat kan, maar zorg dan wél dat je alle kostbare spullen uit de zakken hebt gehaald. Anders maak je het een zakkenroller wel heel erg gemakkelijk. Je voelt namelijk niet wanneer deze in je jas rommelt.

3. Signalement zakkenrollers

Het is natuurlijk lastig om een specifieke omschrijving te geven waaraan je een zakkenroller herkent, maar vaak hebben ze wel opvallende kenmerken. Vaak dragen ze een (ruime) colbert of jas, of hebben ze een krant, tijdschrift of kledingstuk in de hand om de buit snel te kunnen camoufleren. Met name de wereldberoemde promenade Las Ramblas staat hierom bekend. Wees in dergelijke omgevingen dus extra voorzichtig!

4. Entertainment als afleiding

Gaaf hè, een straatartiest die spontaan zijn kunsten begint te vertonen? Behalve natuurlijk wanneer het een afleiding blijkt te zijn en een mededader zijn slag kan slaan terwijl jij klapt en mompelt: ‘knap hoor.’ Omdat deze acts meestal spontaan beginnen, is het zaak om sowieso al je kostbaarheden op een veilige plaats te bewaren. Dan kun je gewoonweg genieten van de leuke straat-act in Parijs of andere wereldstad.

5. Oppassen bij het pinnen

Net zoals in Nederland moet je ook tijdens je vakantie rekening houden met veiligheid bij het pinnen. Zakkenrollers houden niet alleen in de gaten hoeveel je hebt opgenomen, ze letten ook nog eens heel goed op waar je het wegstopt! Daarna is het slechts een kwestie van tijd voordat ze hun slag zullen slaan.

6. Vraagt iemand de weg? Portemonnee ook!

Wanneer iemand je de weg vraagt, wil je deze persoon natuurlijk zo goed mogelijk helpen. Dat is heel nobel! Maar wanneer je merkt dat ze je toch wel heel graag naar een bepaalde kant willen laten kijken of wijzen, is het oppassen geblazen. Dit zou namelijk zomaar een truc kunnen zijn om je af te leiden, met alle gevolgen van dien.

7. Oei, ik knoei

Ai, net wanneer je op een gezellig terras op Gran Canaria bent neergestreken, knoeit er iemand zijn drankje over je heen. Na een aantal sorry’s wil deze persoon maar al te graag helpen met schoonmaken. Goede wil? Misschien wel, maar ook in dit geval kan het geen kwaad om je kostbaarheden goed in de gaten te houden. Anders is het ‘adios‘ vakantiebudget! Beter berg je je spullen op in de kluis bij Hotel Atlantic View.

8. De wisseltruc

Een van de meest beproefde methodes om je geld afhandig te maken is de klassieke wisseltruc. Iemand komt met veel haast op je afgelopen en begint snel tegen je te praten. Hij wil geld wisselen en het verhaal klinkt plausibel. Houd er hierbij rekening mee dat het nep geld kan betreffen of dat je veel te weinig terugkrijgt. Als je dit constateert, is de vogel waarschijnlijk allang gevlogen. Mocht je zelf geld willen wisselen, doe dit dan enkel bij een gecertificeerd wisselkantoor.

Hoe kun je zakenrollen voorkomen

Tot slot nog wat tips om het risico op zakkenrollen te minimaliseren. Doe er je voordeel mee tijdens je volgende vakantie!

  • Heb je een goede hotelkamer als uitvalsbasis? Berg je kostbaarheden bij voorkeur zoveel mogelijk op in de kluis
  • Beperk de hoeveelheid contant geld. In vrijwel elke stad kun je met je eigen pinpas en/of creditcard terecht
  • Niet het meest trendy item, maar een tasje onder je kleding zorgt ervoor dat je je kostbaarheden letterlijk dichtbij draagt