Dit zijn de leukste kerstmarkten in Europa

Redactie - 24 oktober 2021

Dit zijn de leukste kerstmarkten in Europa

Redactie - 24 oktober 2021

De feestdagen staan weer voor de deur. En dat betekent: heel veel kerstmarkten! Voor de beste kerstmarkten breng je een bezoek aan Nederland, Engeland, Duitsland en België. Deze vier bestemmingen blinken uit in het organiseren van een sfeervolle kerstmarkt én liggen niet ver van huis wanneer je van plan bent een weekendje weg te gaan! Wij zochten de allerbeste voor je uit. Ga je mee?

Sfeervolle kerstmarkten in Nederland

In ons eigen land barst het van de prachtige kerstmarkten! Bezoek er één voor het ultieme kerstgevoel.

Valkenburg

Het grootste kerstevenement van Nederland vindt plaats in Valkenburg en is misschien wel de meest bijzondere van het land. Wat is er dan zo speciaal? Het bijzondere aan deze kerstmarkt is dat hij ondergronds plaatsvindt in de Fluweelengrot. Een gemeentegrot waar de ingang van de kerstmarkt aan de voet van de Cauberg ligt. Jaarlijks brengen meer dan 100.000 kerstliefhebbers een bezoek aan deze markt.

Maastricht

Het sprookjesachtig Maastricht biedt natuurlijk een prachtig decor voor een goede kerstmarkt. Het Vrijthof wordt elk jaar omgetoverd tot een mega kerstmarkt. De markt is hartstikke leuk voor de kleinste bezoekers onder ons. Met een schaatsbaan, horecapaviljoen en zelfs een reuzenrad ben je uren zoet.

Dordrecht

De driedaagse kerstmarkt in deze stad heeft maar liefst 350 kraampjes met kerstartikelen, kerstcadeaus, zeven podia en een schaatsbaan. De 300.000 lichtjes in de kersttuin en de avond sing-a-longs maken de sfeer compleet en zorgen voor een prachtige aankleding!

Let op: i.v.m. de lockdown die het kabinet heeft ingevoerd t/m 14 januari, zijn de kerstmarkten in Nederland helaas niet meer van toepassing. Ten tijde van schrijven was dit nog niet aan de orde.

Geniet van de kerstsfeer in België

De echte kerstmarkt-fan gaat natuurlijk niet alleen de toppers af in eigen land, maar ook bij onze Zuiderburen vinden we een aantal sfeervolle kerstmarkten. Heerlijk voor een dagje uit of een heel weekend kerstplezier!

Brussel

Met meer dan 240 kraampjes is deze kerstmarkt de grootste van het land. De stad kleurt in rood en groen en op de markt vind je de beste decoraties voor in de kerstboom, tuin of voor bij het kerstdiner.

Antwerpen

Rond kerst worden er meer dan 100 kerststallen in de stad geplaatst. In deze houten chaletjes kun je genieten van winterse gerechten en de laatste trends kerstdecoraties bekijken. Het leuke van deze kerstmarkt is dat er wordt gezorgd voor muzikale entertainment. Zo ga je al dansend van kraam naar kraam en houdt het je ook nog eens lekker warm.

Brugge

Het intieme centrum van deze historische plek doet iets magisch aan. Vooral in de wintermaanden is dit het perfecte decor voor een kerstmarkt. De lampjes, kraampjes, dennengeur, warme wafels en glühwein zorgen ervoor dat je je even op vakantie waant. Heel bijzonder!

Gent

Op het St. Baafsplein vind je tientallen versierde kerstkraampjes met leuke en unieke kerstprullaria. Om alle indrukken te verwerken kun je tussendoor bijkomen en genieten van een glaasje glühwein of versgebakken poffertjes. Aan entertainment is ook gedacht, er zijn dagelijks muziekvoorstellingen en theatershows te bewonderen. Liefhebbers van schaatsen kunnen hier oneindig rondjes schaatsen van maar liefst 900 vierkante meter.

Ontdek bijzondere kerstmarkten in Duitsland

Duitsland, de bakermat van de kerstmarkten. Volgens de boeken werd de eerste kerstmarkt al in 1384 georganiseerd. Tegenwoordig hebben ze in de loop der jaren behoorlijke populariteit gewonnen. Vertier en plezier voor jong en oud, vandaar dat Duitsland op dit lijstje ‘Dit zijn de leukste kerstmarkten van Europa’ thuishoort.

Osnabrück

Net over de grens vind je in het historische centrum van Osnabrück het toneel van de mooiste kerstverlichting en sfeervolle kraampjes. Omgeven door de geur van geroosterde amandelen kun je hier heerlijk kerstshoppen. ’s Werelds grootste muziekdoos, maar liefst zes meter hoog, draait de meest bekende kerstliedjes. Het mooiste uitzicht over de kerstmarkt en de verlichte binnenstad heb je vanaf de Marienkerk.

Keulen

Duitsers weten hoe ze uit moeten pakken met de kerstdagen! In het historische centrum van de stad vind je jaarlijks maar liefst acht verschillende kerstmarkten op diverse pleinen. Vijf daarvan liggen in de binnenstad. De ene is de andere niet en lijken in eerste instantie erg op elkaar, maar niks is minder waar. Qua producten is er wel degelijk verschil en op sommige markten staan typisch Duitse lekkernijen en versnaperingen centraal. Genoeg keus voor iedereen!

Berlijn

Kerst wordt in Duitsland een stuk intensiever gevierd dan in Nederland en dat zie je maar al te goed terug in de hoofdstad Berlijn. Wil je alle kerstmarkten bezoeken? Trek er dan genoeg tijd voor uit. De bekendste en de meest bezochte kerstmarkten zijn de markten op het Gendermenmarkt, bij het Roten Rathaus en vlakbij het Alexanderstrasse. Op deze laatste vind je tevens een complete kermis met reuzenrad en botsauto’s dus neem die koters maar mee.

Düsseldorf

Eén grote kerstmarkt bestaat hier eigenlijk niet. De stad combineert namelijk 7 kerstmarkten met ieder een eigen thema. Verbonden door kerstverlichting, locatie en verschillende kramen wandel je vanzelfsprekend van het ene thema naar het andere. Ze zijn voornamelijk opgebouwd rond de driehoek Königsallee, Schadowstrasse en de oude binnenstad. Laat de kinderen lekker schaatsen of bewonder het uitzicht vanuit het reuzenrad op de Burgplatz. Je komt eigenlijk tijd te kort!

Ouderwetse gezelligheid in Engeland

De stad Londen mogen we natuurlijk niet vergeten wanneer het gaat om de ultieme kerstsfeer. Alleen de kerstverlichting in de Londense winkelstraten zorgt al voor een echte kerstsfeer. Ook zijn er verschillende kerstmarkten te vinden met elk een ander thema. In Hyde Park staat een zelfs echt winterwonderland!

Er zijn natuurlijk nog veel meer kerstmarkten te vinden binnen Europa. Zoek je meer inspiratie in specifieke steden of bijzondere kerstmarkten in bepaalde landen in een van de bestemmingen die we eerder hebben genoemd, lees dan bijvoorbeeld de blogartikelen ‘Wat moet je proberen op een Duitse kerstmarkt‘ of ‘De beste kerstmarkt in Tallin‘.