Dit at je als je in 1965 met KLM vloog

Redactie - 30 november 2018

Dit at je als je in 1965 met KLM vloog

Redactie - 30 november 2018

Tijdens korte vluchten een bammetje, plak cake of een wrap… En als je wat langer met een vliegtuig onderweg bent naar New York of Zuid-Afrika bijvoorbeeld, wordt er bij KLM goed voor je gezorgd met een hors-d’oeuvre, een warme Tasty Blue-maaltijd (2 opties) én een nagerecht. Ja, ja! Maar hoe was dat vroeger eigenlijk?

Het ontbijt van conculega Lufthansa. Beeld: Pixabay.

Geen chef-koks meer in de lucht bij KLM

In de jaren vijftig was een vlucht een en al verwennerij; chef-koks flansten de lekkerste maaltijden ín de lucht in elkaar. Maar, in 1965 waren die maaltijden inmiddels uit de vliegtuigen verdwenen. Uitgebreid gekookt werd er gelukkig nog steeds door KLM, maar dan gewoon vanaf de grond.

De Civiele Dienst en catering vliegtuigproviandering (wat wij nu gewoon catering noemen, jammer eigenlijk) was daar verantwoordelijk voor en bereidde met de beste koks duizenden gerechten voor passagiers. Dat de gerechten om te smullen waren, is een ding dat zeker is. Daarom mocht KLM ook de lekkernijen klaarmaken voor twintig andere luchtvaartmaatschappijen. Maar wat kregen de passagiers nou in 1965 voorgeschoteld? Daar zijn we wel nieuwsgierig naar!

Beeld: Pixabay.

Volgens de site van KLM werden er er in 1965 in ieder geval elke dag:

  • 3.000 koude schotels opgemaakt
  • 250 kippen gebraden en gefileerd
  • 500 kilo vlees gekookt, gebraden of gestoofd
  • 3.000 eieren gekookt en gepeld
  • 2.000 stuks gebak gebakken
  • 250 koosjer-schotels gemaakt
  • 10.000 plateaus opgedekt
  • 15.000 koppen schotels, borden en
  • 50.000 messen, vorken en lepels afgewassen

En moet je nagaan. De spoelkeuken was toen nog maar nét geautomatiseerd… Je zal maar 15.000 stuks servies en 50.000 keer bestek moeten afwassen.

Beeld: Zoover-blogger Marloes.

3 types proviand

Nog een leuk weetje: er gaan drie soorten proviand mee aan boord van het vliegtuig dat jij naar Hotel Saturn Palace in Turkije (9,2) of Hotel Constantinou Bros Athena Beach op Cyprus (9,7) pakt. Je hebt vaste voorraad, variabele voorraad en bijzondere voorraad. Onder vaste voorraad vallen alle standaard benodigdheden, zoals een lekker warm dekentje om onder te tukken, de glaasjes waaruit je van je vliegtuigdrankje nipt en bestek om je vliegtuigmaaltijd mee aan te vallen. Al prikken de meeste mensen eerst bedenkelijk in ‘het hoofdgerecht’.

De dekens, glazen en het bestek zijn onder meer onderdeel van de vaste bevoorrading. Dit wordt aangevuld met de variabele bevoorrading, die bestaat uit maaltijden en alles wat kan bederven.

Als derde en laatste bevoorrading is er ook nog bijzondere bevoorrading, waar dieetmaaltijden, halalmaaltijden en babyvoeding deel van uitmaken. Je hebt vast weleens gezien dat je dieetwensen vooraf kenbaar kunt maken. Deze wensen worden dan aan de keuken doorgegeven en gaan mee met de bijzondere voorraad.

Laat je ons weten hoe je vakantie was? Deel je vakantie-ervaring in een review met je mede-vakantiegangers.

Bron: KLM.

Hoofdbeeld: Unsplash | Emiel Molenaar.