Deze nostalgische kerstmarkt loopt als een (stoom)trein

Redactie - 11 december 2019

Deze nostalgische kerstmarkt loopt als een (stoom)trein

Redactie - 11 december 2019

Veel nostalgischer kun je het niet hebben: een kerstmarkt met Charles Dickens-figuren en een authentieke stoomtrein. Zaterdag 14 december vindt in Beekbergen weer de sfeervolle kerstmarkt plaats van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Op die dag zijn het VSM-Stoomdepot en het Museumstation omgetoverd tot de gezellige Veluwsche Kerstmarkt en rijdt er een stoomtrein meerdere keren naar Eerbeek, waar ook van alles te beleven is, waaronder een Winterfair.

Glühwein drinken met de Kerstman

Te midden van meerdere statige stoomlocomotieven staan bij de VSM in Beekbergen meer dan 45 verlichte kerstkramen, waar allerlei leuke kerstartikelen worden aangeboden. Het terrein is helemaal in kerstsfeer gebracht met kerstbomen, kerstverlichting, kerstversiering en vuurkorven. Er lopen Dickens karakters rond en in een oude goederenwagon heeft de Kerstman zijn kantoor ‘Santa’s Office’ ingericht. Daar zal hij, helemaal in kerststemming, de kleintjes graag ontvangen. Dus volop prachtige foto-momentjes.

Voor de kleintjes is er een mini-spoorbaan, waarop zij mee kunnen rijden met een treintje. Verderop in het stoomdepot is een plekje ingericht met aaibare levende have en is de Beestenbus van Ouwehands Dierenpark aanwezig, waar kinderen van alles te weten kunnen komen over de dieren, waaronder de panda’s.

De inwendige mens komt trouwens niets tekort, want natuurlijk ontbreken de warme chocolademelk, glühwein, oliebollen, braadworsten en snert niet op de Veluwsche Kerstmarkt.

Met de stoomtrein heen en weer

Wat de Veluwsche Kerstmarkt pas écht bijzonder en uniek maakt volgens de organisatie, is dat bezoekers kunnen meereizen naar station Eerbeek in een nostalgische stoomtrein. Een onvergetelijke belevenis voor jong en oud. Sissend, fluitend en sfeervol verlicht rijdt de versierde stoomtrein met de kerstmarktbezoekers heen en weer, om en om getrokken door maar liefst twee stoomlocomotieven. Tip: Bij het VSM-perron onderweg in Loenen is extra parkeergelegenheid en kan men ook instappen.

De toegangsprijzen voor de Veluwsche Kerstmarkt (inclusief de stoomtreinrit naar Eerbeek en terug) zijn: volwassenen € 5,00 en kinderen (4 t/m 11 jaar) €3,00. Locatie: Stoomdepot van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, Dorpstraat 140.

Overnachten rondom de nostalgische kerstmarkt

Blijf gezellig overnachten rondom de kerstmarkten. In Eerbeek kan je bijvoorbeeld verblijven in Vakantiepark Landal Coldenhove dat op Zoover wordt beoordeeld met een 8,2. Vakantieganger Sofie verbleef hier en laat weten via een review: ‘We hebben ontzettend genoten van onze midweek in Coldenhove. Een eerste keer voor ons maar zeker geen laatste! Prachtig gelegen in de bossen, met veel wandelingen op korte afstand van het park. Huisje 4C was perfect!

Vakantiepark Het Lierderholt in Beekbergen valt ook in de smaak met een Zoover score van een 8.6. ‘Wat een leuk vakantiepark. Vooral veel lof voor het animatieteam. En een heel leuk zwembad voor kleine kinderen. De huisjes waren ook prima. En de omgeving heerlijk om te wandelen.‘, zo laat reviewer Anne-Marie weten.