De mooiste stops tijdens een roadtrip in Spanje

Redactie - 11 december 2019

De mooiste stops tijdens een roadtrip in Spanje

Redactie - 11 december 2019

Iedereen kent de route du soleil, de Spaanse variant Autovía del Mediterráneo is veel minder bekend. Ten onrechte: De Spaanse A-7 brengt je langs alle Costa’s van de Middellandse Zee. Zonde om in een keer te rijden, want onderweg is er genoeg te zien tijdens een roadtrip in Spanje.

Roadtrip in Spanje

Roadtrip in Spanje

Alleen de naam al: Autovía del Mediterráneo. Dan kom je toch gelijk in de vakantiesferen. Klaar om de leukste en mooiste steden van Spanje te ontdekken tijdens een autovakantie Spanje? Stap in, gordel om en rij mee!

1. Girona

In deze Catalaanse stad ‘hangen’ pastelkleurige huizen boven Riu Onyar, de rivier die dwars door de stad stroomt.

2. Figueras

Stad van Salvador Dalí. Zijn museum bevat ’s werelds grootste Dalí-collectie.

Roadtrip in Spanje Barcelona

3. Barcelona

Dakpannen in de vorm van schubben en schoorstenen die aan ridders doen denken. In  de ‘Koningin der Steden’ droom je met je ogen open. Met dank aan Gaudí (1852-1926), Barca’s beroemde architect van wie men lange tijd niet wist of hij nu gek of geniaal was. Hij maakte furore met flamboyante ontwerpen maar ging roemloos heen; in 1926 liep hij – dronken van ideeën – onder de tram. Zijn magnus opus – de Sagrada Familia – staat tot op de dag vandaag in de steigers maar ontstijgt ieders verbeelding. De ‘druipsteenkerk’ is hel en hemel tegelijk en staat bol van de symboliek. Bijnaam van de kerk: De Onvoltooide.

Er is zoveel te zien en doen in Barcelona dat het de moeite waard is er een paar dagen te blijven. Kies voor je stedentrip Barcelona een verblijf in Hotel Andante, een modern hotel met een prima prijs/kwaliteitverhouding. ‘Heerlijk schoon hotel, ruime kamers, goede bedden, rustig gelegen maar binnen vijf minuten op La Rambla. En erg vriendelijk personeel.’, aldus reviewer Anouschka.

Roadtrip in Spanje Tarragona

4. Tarragona

Al meer dan 2000 jaar leeft Tarragona met zijn rug naar zee. Tussen costa en binnenstad staat een prachtig oud amfitheater (gebouwd in de 2de eeuw v. Chr.), waar toeschouwers ooit kwamen om gladiatorengevechten bij te wonen.

5. Valencia

In Valencia is het wereldberoemde Ciudad de las Artes y Ciencias te vinden, de Stad van kunsten en wetenschappen, kloppend hart de cultuur van vandaag. Het architectuurwonder zette Valencia in één keer op de kaart. Je kunt er naartoe fietsen over de drooggevallen rivierbedding van rivier de Tùria, die is omgetoverd tot een groot stadspark. Fiets je nog iets verder door, dan wacht je een koel zeebriesje.

Roadtrip in Spanje Ibiza

6. Ibiza

Vanuit Valencia vertrekt de ferry naar Ibiza. Op het feesteiland vind je niet alleen clubs en hippe lounge barretjes, maar ook oude kerkjes en witte kerkjes.

Overnachten op Ibiza doe je bij Appartement Mar Y Playa I in Ibiza-stad. Vakantieganger Mariska Pierson verbleef hier recent en laat weten: ‘Heel fijn appartement, uitzicht op zee en vriendelijk personeel. Echt een aanrader voor een fijne vakantie.’

7. Murcia

In de historische kronkelige straatjes van Murcia staan vele fraaie monumenten, zoals een kathedraal met barokke gevel.

8. Pueblos Blancos

Andalusië telt een groot aantal pueblos blancos, witte dorpen, zoals het ‘verdwaaldorp’ Zuheros tussen Córdoba en Granada.

Roadtrip in Spanje Cordoba

9. Córdoba

Een van de best bewaard gebleven steden van Europa. Het gehele historische centrum van de stad staat sinds 1984 dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds 2012 staat ook het jaarlijkse festival van de Patios van Córdoba op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt ze overal in de stad: Los Patios. Schattige binnentuinjes volgehangen met geraniums.Ben je toevallig in de tweede of derde week van mei in de buurt, breng dan zeker een bezoek aan Córoba. Het festival, waarbij meer dan 50 patio’s hun deuren openen, is een feest voor je zintuigen.

10. Sevilla

De hoofdstad van Andalusië laat zich al honderden jaren bewonderen. En terecht. Mooier dan Carmen, heiliger dan Maria.Je bent er uren zoet met als hoogtepunt Real Alcázar, het ragfijn gedecoreerde paleis waar je automatisch naar de tuin wordt gelokt. Die geur! De zinderende oranjebloesem maakt je nog verliefder op Sevilla dan je al was.

De mooiste bezienswaardigheden in Sevilla bezoeken tijdens je roadtrip in Spanje? Blijf dan overnachten bij Hotel H10 Corregidor Boutique. Het hotel in Sevilla ontvangt van de Zoover reviewers gemiddeld een 9,5! Aad van den Hoogen schrijft; ‘Geweldig boutique hotel met uitstekende receptie, overvloedig ontbijtbuffet en kleine, maar kwalitatief goede kamers met geweldige bedden. Kwartiertje lopen vanaf centrum.’

11. Granada

Het wereldberoemde Moorse Alhambra met zijn spiegelende waterpartijen, is een stop waard. Wel is het aan te raden om vooraf je ticket te kopen. Het Alhambra is dagelijks een drukbezochte attractie, die nog weleens uitverkocht raakt.