De mooiste herfstwandelingen van Nederland

Redactie - 11 oktober 2019

De mooiste herfstwandelingen van Nederland

Redactie - 11 oktober 2019

Op een herfstige dag wil je misschien alleen maar binnen zitten met een kop warme chocolademelk. Maar dat is eigenlijk zonde! Dus trek een dikke jas en goede wandelschoenen aan en ontdek de prachtige natuur in eigen land, met deze mooiste herfstwandelingen van Nederland.

Herfstwandeling

Rondwandeling vanuit Oosterbeek

Deze wandeling van bijna twintig kilometer is eigenlijk elkseizoen prachtig om te maken. Je start in Oosterbeek, waar je je vergaapt aan luxe villa’s. Wist je dat één op de honderd huizen in deze stad meer dan een miljoen euro waard is?

Na het prachtige Oosterbeek wandel je een stuk langs de uiterwaarden van de Rijn. Over een fijn klinkerpad loop je langs de rand van het open landschap. Je bent gegarandeerd van een prachtig uitzicht. Via slingerpaadjes vervolg je je route door de uitgestrekte bossen van de Mariëndaal en Warnsborn. Indrukwekkende beuken en eiken worden hier afgewisseld door oude bossen, weilanden en akkers. Zeker in de herfst is dit zeer de moeite waard.

De route kent behoorlijk wat klimmetjes en is dus vooral geschikt voor de ervaren wandelaar. Bereid je voor op een flinke workout

Herstwandeling

Korte wandeling in Ees

Als je geen tijd hebt voor een lange wandeling, dan is de Stormroute in Ees een echte aanrader. De tocht is maar vijf kilometer lang, maar meer dan de moeite waard. Ook ideaal voor de wat minder ervaren wandelaar.

Naald- en loofbomen worden op deze route afgewisseld door open heide en stuifzanden. Vooral het glooiende landschap maakt het gebied een perfecte plek om te wandelen. Staatsbosbeheer heeft een aantal gemarkeerde wandelroutes uitgezet, je hoeft dus niet bang te zijn dat je verdwaalt. Voor liefhebbers van honden is dit een zeer geschikte wandeltocht. Over het grootste gedeelte van de paden mogen de beestjes namelijk gewoon los rondrennen.
Heb je toch nog wat tijd over? Breng dan bijvoorbeeld een bezoek aan het indrukwekkende Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit ligt op slechts vijftien kilometer van Ees.

Wandeling over de Veluwezoom

Een wandeling over de Veluwezoom is zeker in de herfst een echte aanrader. Je loopt door het oudste Nationale Park van Nederland en een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden. De wandeling is ongeveer veertien kilometer lang, hier kun je je dus wel een hele middag vermaken. Je start in Dieren en loopt vanuit hier door de zeer afwisselende bossen van de Veluwezoom.

Vergeet niet om heel goed te luisteren. Je hoort hier namelijk haast niets. De indrukwekkende stilte zorgt er zeker voor dat je helemaal tot rust komt. Het gebied is zo uitgestrekt dat je zelfs geen wegen of nabijgelegen steden hoort. Na het bos trek je over het boerenland met uitgestrekte akkers en weilanden. Naar prachtige vergezichten hoef je hier niet ver te zoeken.

De wandeling eindigt in Brummen, waar je de dag bijvoorbeeld heerlijk af kunt sluiten met een luxe diner in Kasteel Engelenburg.

Herfstwandelingen

Met de kids aan de wandel in het Harderbos

Een leuke herfstwandeling om met je kinderen te maken is Avonturenroute Harderbos bij Biddinghuizen. De route is ongeveer vijf kilometer lang, en dus ook goed vol te houden voor de allerkleinsten. Wandelen saai? Tijdens deze wandeltocht zullen de kids zich zeker niet vervelen. De tocht leidt jullie door een polderbos met een wiebelbrug, een uitkijktoren en trekpont en een knuppelpad. En als je goed kijkt, kun je zelfs sporen van bevers ontdekken.

Huisdieren mogen mee op deze wandeling. Zorg er wel voor dat je hond aangelijnd is. En goede laarzen zijn essentieel! Na een regenbui kunnen sommige delen van de route behoorlijk modderig worden. De beste afsluiter van de dag is natuurlijk een lekkere maaltijd in het pannenkoekenrestaurant. 

Lopen door het Vierhouterbos en over de Elspeetse Heide

Deze wandeling start in Vierhouten, een gezellig dorp in Gelderland. Loop je het dorp uit, dan wandel je al snel over stille bospaden dwars door het Vierhouterbos. Je wandelt van open terreinen naar dichtbeboste plekken. Halverwege de wandeltocht kom je langs het dorpje Elspeet, een perfecte plek om even te pauzeren in een van de vele gezellige kroegen. Je wandelt verder over de immense Elspeetsche Heide. Door de hoogteverschillen kom je langs het ene adembenemende uitzicht na het andere. De wandeling gaat alleen over onverharde paden, zorg dus voor een paar stevige schoenen.

Als je de kans hebt, is dit zeker een route om een overnachting achteraan te plakken. Het barst in Vierhouten van de goede hotels. Een van de beste is misschien wel Hotel Vierhouten. De familie Buysse Rombaut schrijft in zijn review: ‘Vriendelijkheid en goede informatie bij aankomst. Lekker en verzorgd eten. Voldoende keuze in wandel- en fietsroutes!