De douane in actie: een glimp achter de schermen

Redactie - 24 maart 2020

De douane in actie: een glimp achter de schermen

Redactie - 24 maart 2020

Als je na je vakantie geland bent op Schiphol, zie je ze altijd in de hal met de bagagebanden: de douane. Benieuwd wat de douane precies doet? Hier lees je meer over de douane in actie: het reilen en zeilen achter de schermen van de douane, inclusief bizarre smokkelpraktijken!

paspoort

Wat doet de douane precies?

De douane vind je bij de uitgang van de bagagehal, waar ze controleren of er geen verboden goederen Nederland ingevoerd worden. Veel mensen denken dat ze ook verantwoordelijk zijn voor de security check van je handbagage, maar daar is het beveiligingspersoneel voor. En ook bij de paspoortcontrole komt de douane niet in actie, want dat doet de Koninklijke Marechaussee.

Wat mag mee door de douane?

De douane probeert dus illegale producten te onderscheppen. Veel mensen weten echter niet precies welke goederen ze aan moeten geven. En dat is natuurlijk niet zo gek, want er zijn ontzettend veel regels. Vooral als je van buiten de Europese Unie komt.

Benieuwd wat er wel of niet mee mag door de douane? Je leest het in dit artikel. Heb je niks aan te geven? Dan loop je fluitend onder het bordje nothing to declare de bagagehal uit. Als je wel iets aan te geven hebt, meld je je bij de douanier achter het bureau. Maar juich niet te vroeg, want hoe onschuldig je er ook uit mag zien: de douane kan je altijd vragen je bagage te onderzoeken.

Hoe werkt de controle?

Een douanier is er natuurlijk op getraind om verdachte personen uit de massa te pikken. Tijdens de controle van een koffer, stelt hij of zij vaak vragen over de reis van de passagier. Ondertussen moet de douanier op ontzettend veel (verdachte) dingen letten en natuurlijk veel kennis in huis hebben over de wet- en regelgeving. Heb je een verboden product in je bagage? Dan wordt er gevraagd of je vrijwillig afstand wilt doen, maar je kunt ook een proces-verbaal en een boete krijgen.

Bizarre smokkelpraktijken

Wat er zoal gesmokkeld wordt op luchthavens? Het zal je verbazen welke gekke dingen er door de douane worden onderschept. Gepensioneerd douanier John Frost deed jaren geleden al eens een boekje open over de meest bizarre smokkelpraktijken tijdens zijn carrière op de luchthavens van Londen.

Tijdens zijn loopbaan trof hij de meest vreemde en exotische voorwerpen aan in koffers en tassen. Van slangen en gorillavlees tot een aap die in de voering van een jas was genaaid. Maar ook lijken in een rolstoel met een zonnebril op hun neus en zelfs een aap die vermomd was als harig kind. Dat geloof je toch niet!?

Natuurlijk kwam Frost ook regelmatig in aanraking met drugssmokkelaars. De meest creatieve strategieën passeerden de revue: van uitgeholde aanstekers tot losgeschroefde batterijen. Hij vond zelfs een keer twaalf felgekleurde lipsticks, die tot in detail van cocaïne waren gemaakt. Heel slim, maar niet slim genoeg voor douanier Frost.

Na jaren ervaring haalt John de verdachte figuren zo uit de massa. En ook bolletjesslikkers- en duwers herkent hij vaak van een afstand: ‘Probeer maar eens normaal te lopen met een halve kilo drugs in je achterste‘, grapt hij. En tot slot nog een tip van John: vertrouw nooit een non met een wijwaterfles, die kan zomaar gebruikt worden om alcohol binnen te smokkelen.

slang

Kijktip: De douane in actie

Nieuwsgierig geworden naar de werkwijze van de douane? Bingewatch dan het RTL-realityprogramma De douane in actie. Een uniek kijkje achter de schermen, waarin te zien is hoe douaniers illegale spullen onderscheppen.

Land je ’s avonds laat op Schiphol of vertrek jij al voor het krieken van de dag naar je vakantiebestemming? Boek dan een hotel bij de luchthaven. Lekker slapen doe je bij Hotel CitizenM Schiphol Airport. Volgens reviewer Gerrit een goed begin van je vakantie: ‘Een fijn hotel vlakbij de vertrekhal van Schiphol. Hierdoor heel relaxed op vakantie. Lekker geslapen op goede bedden.’

Bron: Daily Mail