Bucketlist materiaal, dát was het noorderlicht voor mij. Ik had het internet afgeplozen naar alles wat ik moest weten, voordat ik naar Scandinavië afreisde. En de Aurora Borealis stelde niet teleur. Ik verklap je dé ingrediënten tot noorderlicht-succes. Te beginnen met: wat is de beste tijd om het noorderlicht te zien?

  • Januari, februari en maart
  • Tussen 21:00 en 03:00 uur

^ Onze eerste keer noorderlicht bij Tromsø was niet zo sterk, maar blij dat we waren!

Rekening houden met de juiste tijd

Laat ik je eerst op het hart drukken, dat je je vakantie echt niet mag laten verpesten door wel of geen goede noorderlichtcondities! Wat je natuurlijk wél kunt doen, is rekening houden met de juiste tijd om het groene licht in de lucht te zien dansen. Ik wilde het noorderlicht zien zó graag van mijn bucketlist vinken, dat ik tijdens mijn reis door Scandinavië chagrijnig kon worden als de condities niet meezaten. Of erger nog: als de condities ideaal waren, wanneer wij op doorreis ‘moesten’ naar onze volgende bestemming.

Ondanks de niet al te beste voorspellingen, heeft het noorderlicht me niet laten zitten. Tot drie avonden op rij werd ik getrakteerd op een showtje in Tromsø, de Noordkaap en Karasjok (Noorwegen). Ook het Noorderlicht in Tromsø of Karasjok zien? Boek een verblijf bij Hotel Clarion Collection With of Hotel Scandic Karasjok. 

^ Het intense noorderlicht dat we bij de Noordkaap spotten, bewijst dat je het niet hoeft af te schrijven met enige bewolking.

Beste tijd van het jaar voor het noorderlicht

Aurora’s komen het hele jaar voor, maar in de zomermaanden, als het boven de poolcirkel bijzonder lang licht is, zijn ze onzichtbaar voor het oog. Vandaar dat de wintermaanden vaak worden aangeraden. Januari, februari en maart zijn de populairste maanden voor de noorderlicht-jacht. De nachten zijn donker en er ligt lekker veel sneeuw om overdag in te spelen, terwijl je wacht tot de duisternis valt.

In januari verschijnt de zon eindelijk weer aan de horizon in het noordpoolgebied, maar het kan wel héél koud zijn. Toen ik eind februari in Karasjok (Noorwegen) was, stonden we nog met -30°C te bibberen. Er wordt vaak gezegd dat de Aurora in koude nachten verschijnt, maar het heeft er waarschijnlijk meer mee te maken dat het bij heldere nachten vaak koud is.

In februari stijgt het kwik langzaamaan en in maart is het meestal een stuk minder koud, behalve ’s nachts. Een dikke, ongerepte laag sneeuw bedekt de grond. Er wordt gezegd dat in maart de meeste wintersneeuw is gevallen en er dus minder sneeuwwolken in de weg zitten voor het noorderlicht. In maart zijn er relatief veel uitbarstingen op de zon, dus dat maakt de kans op het noorderlicht ook groter. Het blijft langer licht, dus je zult je moeten voorbereiden op late nachten, die met een beetje geluk beloond worden.

^ Mijn favoriet van de reis. Het noorderlicht bij Karasjok voordat het volledig dichttrok.

Beste tijdstip op de dag voor het noorderlicht

Om het noorderlicht te zien, moet het pikdonker zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet de hele winter pikdonker in de Aurora-zone. Ondanks dat de zon niet opkomt, heb je zelfs op de kortste dag, 21 december, drie tot vier uur grijs of blauw licht dat het noorderlicht onzichtbaar maakt voor het blote oog.

Zodra de duisternis valt, kan het noorderlicht je op elk moment verrassen, van 17:00 uur ‘s avonds tot 06:00 uur ‘s ochtends. De optimale tijd om het noorderlicht te spotten, is tussen 21:00 en 03:00 uur. Zoals altijd bij Moeder Natuur zijn deze dingen moeilijk te voorspellen, maar met een beetje geluk en goede condities (waar ik je met liefde meer over vertel) heb je de beste kans! Het ultieme geheim van het noorderlicht zien, is nog altijd geduld. Slaag je er tijdens je zoektocht met de sneeuwscooter, huurauto of een noorderlichtsafari niet in? Het zijn juist de mensen die de koude nachten trotseren, die aan het ontbijt een goed verhaal hebben! Niet de vakantiegangers die op tijd onder de wol kruipen.

Kortom: verblijf je in de Aurora-zone? Is het een koude nacht met een heldere hemel in januari, februari of maart? Heb je geduld? Dan is de kans zéker aanwezig dat het noorderlicht een showtje geeft. Maar er is ook nog zoiets als de KP-waarde, die de sterkte en het gebied waar het noorderlicht te zien is, uitdrukt. Daar vertel ik je graag een andere keer meer over!

Stem op jouw favoriete reisorganisatie en maak kans op een boodschappenpakket t.w.v. €2.000! stem nu button

Uitgelichte berichten

Marloes

Redacteur

14 maart - 2019

Reacties