Reizen is inzoomen. Eerst kies je een land, dan een stad en uiteindelijk ben je niet weg te slaan uit dat ene straatje. Dit zijn de negen mooiste straatjes van Europa!

1. Brouwersgracht, Amsterdam (Nederland)

Straatjes: Brouwersgracht


De mooiste gracht van Mokum.
Volgens CNN is de Amsterdamse Brouwersgracht een van de mooiste straten ter wereld! Mokum knikt. Vraag een Amsterdammer wat hij de mooiste gracht vindt van zijn stad en negen van de tien Amsterdammers komen, ondanks de vele geparkeerde fietsen, ook met de Brouwersgracht op de proppen. En dan te bedenken dat de Brouwersgracht ooit een soort bedrijventerrein was voor bierbrouwers en leerlooiers. Inmiddels zijn de opslagplekken voor het gist omgetoverd tot prachtig gerestaureerde grachtenpanden met direct langs het water grote bomen en peperdure woonboten. Zijn ze trouwens rijk mee geworden in Amsterdam, met peper. Zoek hier je hotel in Amsterdam, van prettig geprijsd tot ultra-luxe. Overigens, als we het over negen straatjes hebben? Die vind je ook in Amsterdam!

2. Cogels-Osylei, Antwerpen (België)

Een straat waar alle huizen paleizen zijn.
De Cogels-Osylei in de Antwerpse wijk Zurenborg is een straat vol stadspaleizen uit de belle époque met illustere bewoners. Zo woonde ooit op nummer 20 een leeuwentemmer. De man was al met pensioen en liet zijn leeuwen regelmatig in zijn tuin rondlopen. In de jaren zestig werden de villa’s het domein van hippies. Zurenborg was de alternatieve buurt van Antwerpen, en doorn in het oog van de stad, die de panden met de grond gelijk wilde maken in het kader van ‘de vooruitgang’. Een internationaal protest van architecten wist de sloophamer net op tijd tegen te houden. Inmiddels hoeven we ons geen zorgen meer te maken om de mooiste straat van Antwerpen. In 1980 werd de hele wijk als stadsgezicht beschermd. In Hotel Lindner & City Lounge hoef je je ook geen zorgen te maken volgens reviewer Mieke: ‘Super fijn hotel voor trip naar Antwerpen. Locatie is rustig en toch heel centraal. Kamers zijn ruim, comfortabel en geluiddicht. Parking is onder het hotel (altijd plek) en je rijdt er heel makkelijk vanaf de ring naar toe. Wij zijn in afgelopen jaren inmiddels tweemaal terug geweest naar dit hotel, altijd goed!’

3. Hohe Straβe, Quedlinburg (Duitsland)

Straatjes Quedlinburg
Schattige kabouterhuisjes.
Quedlinburg bevindt zich op een kleine twee uurtjes rijden van Berlijn, maar van het hoofdstedelijke hipster-geweld is hier niets te merken. Integendeel. Wat een schattige kabouterhuisjes!  Quedlinburg telt meer dan 1200 vakwerkhuizen. De oudste en mooiste straat is de Hohe Straβe. Komende vanaf de kasteelheuvel leidde het via de Hohe Tor rechtstreeks naar de markt.

4. Rue de Mirador, Collioure (Frankrijk)

Het meest schilderachtige straatje aan de rode kust.
‘Kom ook naar Collioure!’, schreef Matisse aan Picasso. Hij had gelijk. Diep in het zuiden van Frankrijk, daar waar de Pyreneeën uitlopen in de Middellandse Zee, lonkt het licht. Het meest schilderachtige straatje aan de rode kus is Rue de Mirador, vlakbij het strand. Even kleurig als de werken van Matisse en de grote meester.

5. Calleja de las Flores, Cordoba (Spanje)

Straatjes Cordoba Calleja de las Flores
Plantenpotten vol geraniums.
Een geplaveid straatje in Cordoba dat uitkomt op de Mezquita kathedraal, links en rechts witte geveltjes behangen met plantenpotten vol geraniums. Calleja de las Flores is met recht een van de mooiste straatjes van Europa. En Cordoba is een stad waar je zeker een paar nachten door wilt brengen.

6. Flask Walk, Hampstead, Londen (Engeland)

Victoriaanse winkelpuien.
Flask Walk is een typisch Londense straat met een traditionele pub, Victoriaanse winkelpuien en prachtige residentiële woningen, aldus  CNN. Mocht je toch in Londen zijn, ga dan ook zeker naar Seven Dials. Zeven kleine straatjes, vergelijkbaar met de negen van Amsterdam, ingeklemd tussen Soho en Covent Garden. Een ontdekking. dat geldt ook voor Hotel H10 Londen Waterloo. Monique Korzelius schrijft: ‘Geweldig! H10 Waterloo in Londen is fantastisch hotel. Schoon, goede service en zeer uitgebreid ontbijtbuffet.’

7. Mykonos (Griekenland)

Een labyrint waarin je met liefde verdwaalt.
CNN tipt ook het oude stadscentrum van het Griekse eiland Mykonos. Een specifiek straatje noemen is ondoenlijk, want alle straatjes zijn even mooi. Het stadsplan vormt met zijn felroze bougainville, witte muren en blauwe daken  een labyrint waarin je met liefde verdwaalt. Waarschuw je vrienden alvast maar, want elk straatje schreeuwt om een Insta-post.

8. Umbrella Road, Agueda (Portugal)

Mary Poppins in Portugal.
Wat begon als een kunstproject in 2011, is uitgegroeid tot een traditie. Wanneer de temperaturen in de zomer stijgen helpen alle bewoners van Agueda mee om hun straten te behangen met paraplu’s. Agueda ligt op een uurtje rijden van Porto. De in de wind dansende paraplu’s zijn van juli tot en met september te zien, en vinden in steeds meer steden navolging, zoals in Izmir, Turkije.

9. Hans Jensens Straede, Odense (Denemarken)

Straatje in Odense
Een straat uit een sprookje.
De Deense stad Odense associeert niet direct met sprookjes. Het is een middelgrote, vrij saaie en moderne stad waar je niet overloopt van de Anton Pieck-gevoelens. Met uitzondering van een aantal straatjes, zoals de Hans Jensens Straede in het oude centrum van de stad. Het is zo’n typisch Deens straatje met stokrozen naast elke voordeur. Klop in het pittoreske straatje in Odense aan bij het Hans Christian Andersen Huis, een museum gewijd aan de grote Deense sprookjesschrijver dat is gevestigd in zijn geboortehuis.

Bron: ANP

Uitgelichte berichten

Lees ook

Madeleine

Redacteur

19 december - 2019

Lees ook

Reacties