Een stadspark, ook wel de ‘groene longen’ van een stad genoemd, kan een fijn rustpunt zijn in een drukke stad. Geniet er in het voorjaar van een heerlijke picknick met vrienden of maak er in het najaar een prachtige herfstwandeling. Of je er nu woont of een weekendje weg in Nederland in het verschiet hebt, dit zijn volgens ons de mooiste stadsparken van Nederland!

De mooiste stadsparken van Nederland

1. Haarlemmerhout, Haarlem

Met zijn zestig hectare oppervlakte heeft de Haarlemmerhout voor ieder wat wils. In de Grote Hout, het oudste stadsbos van Nederland, waan je je ver van de stad. De Kleine Hout met zijn kinderboerderij en grote grasvelden is een geliefd wandelpark. Voor een pannenkoek en warme chocolademelk moet je bij het knusse parkrestaurant in de Hout zijn. Zin in een feestje met muziek in Haarlem? In de Haarlemmerhout wordt jaarlijks Bevrijdingspop gevierd.

2. Sonsbeekpark, Arnhem

Sonsbeek is ongetwijfeld het bekendste park van Arnhem, op slechts vijf minuten lopen vanaf het Centraal Station en het centrum. Er wordt gesport, geluierd, gepicknickt en gewandeld. Samen met de parken Zypendaal en Gulden Bodem vormt Park Sonsbeek Arnhems grootste groene attractie. In het park vind je onder meer de schitterende uitkijktoren De Belvédère en de bijzonder fraaie Steile Tuin.

3. Dakpark, Rotterdam

Het is even klimmen, maar daar krijg je ook wat voor terug. Het Dakpark in Rotterdam vind je op het dak van de enorme parkeergarage boven winkelcentrum BigShops in Delfshaven. En dat levert een spectaculair plaatje van Rotterdam en z’n beroemde havens op.

De mooiste stadsparken van Nederland

4. Máximapark, Utrecht

In het Máximapark in Utrecht is zó veel te doen: van de Japanse tuin tot het Vlinderhof, van de bosspeeltuin met houten toestellen tot het observatorium en diverse kunstwerken. Niet minder dan zes horecagelegenheden zitten er, waaronder brouwerij Maximus, waar elk seizoen een ander biertje heeft.

5. Oosterpark, Amsterdam

Het Vondelpark kennen we allemaal wel, maar Amsterdam heeft zóveel meer leuke stadsparken. Het Oosterpark in Amsterdam-Oost is er zo één waar menig Amsterdammer de weekenden doorbrengt. Wandelen, picknicken, spelen, hardlopen, mediteren, lezen: het kan er allemaal.

6. Stadspark, Maastricht

Voor het Stadspark Maastricht mag je best wat tijd uittrekken. Je vindt hier namelijk maar liefst zes deelparken. Naast dat het gewoonweg een heerlijk park is om doorheen te slenteren, vermaak je je ook gegarandeerd met alles wat er te zien is. Denk: kunst, vestingwerken en een vogelvolière en een hertenkamp. Daarnaast loopt de oude stadsmuur dwars door het park, en pak je dus ook mooi nog een stukje geschiedenis mee.

De mooiste stadsparken van Nederland

7. Zuiderpark, Den Bosch

Aan de rand van het centrum van Den Bosch, net na de Casinotuin, ligt het Zuiderpark. Tien hectare groot, en voor veel Bosschenaren een fijne achtertuin dankzij de vele bankjes, bruggetjes over het water, brede wandelpaden en open speelweide in het hart van het park. De brede paden in het park zorgen ervoor dat het geliefd is bij wandelaars en joggers. Er zijn genoeg dingen te doen zoals het hertenkamp bezoeken en in de zomer kun je luchtballonen zien opstijgen.

8. Prinsentuin, Leeuwarden

Wanneer het zonnetje zich laat zien strijkt Leeuwarden massaal neer bij de Prinsentuin. Om er gewoon lekker doorheen te slenteren, relaxt te zonnebaden, uitgebreid te picknicken of de mooie jachthavens die aan het park liggen te bewonderen. Ook leuk om te weten: in de zomermaanden kan je hier elke zondag genieten van het Prinsentuinconcert.

9. Paleistuin, Den Haag

De Paleistuin van Den Haag is zo’n plek die je haast wel gezien móet hebben. Het park vind je achter Paleis Noordeinde en heeft ook echt iets koninklijks. Met z’n bijzondere ambiance is het de plek om even de drukte van de stad achter je te laten. Hoewel de tuin drie ingangen heeft, raden we je aan om de zij-ingang van de Molenstraat te nemen. Even ouderwets aan de bel trekken, en de deur wordt voor je geopend. Waan je je toch nog even royalty.

De mooiste stadsparken van Nederland

10. Stadspark Noorderplantsoen, Groningen

Niets fijner dan na een dag vol sightseeing en winkelen om even ongegeneerd te relaxen. En laat Stadspark Noorderplantsoen in Groningen zich daar nu perfect voor lenen. Het uitgestrekte park ligt op een fijne plek in de stad, is gevuld met kunst en leent zich vaak als locatie voor de leukste evenementen. Het Noorderplantsoen is de locatie van een van de populairste culturele evenementen van Nederland: Noorderzon.

Check wel eerst het weer voor je je picknickkleedje uitrolt in een stadspark, zelfs code geel kan al gevaarlijk zijn! Zin om wat langer in een van deze steden te vertoeven? Of een andere stad met een mooi stadspark?

Deze accommodaties in Nederland vinden wij in elk geval te gek!

Het Zonnige Veld         Het Timmerholt

Duinzicht                       De Paal

De Wachtsluis               Het Lierderholt

Hoe ziet jouw perfecte actieve vakantie eruit? Doe mee en maak kans op een actieve vakantie t.w.v. €1.500! Mede mogelijk gemaakt door Kras

Uitgelichte berichten

Marcel

Redacteur

17 april - 2019

Reacties