Dagje weg in eigen land: de leukste uitjes deze zomervakantie

Redactie - 2 augustus 2018

Dagje weg in eigen land: de leukste uitjes deze zomervakantie

Redactie - 2 augustus 2018

Nederland stikt van de vermakelijke plekken, die zich goed lenen voor een dagje uit met de hele familie of lekker met z’n tweeën. Wat dacht je van boogschieten in het Muiderslot? Of picknicken in de Tuinen van Appeltern? Of een dag door de 20e eeuw wandelen? Lees snel verder voor alle ins and outs!

Muiderslot

In Muiden vind je het Muiderslot, vandaag de dag een rijksmuseum maar vroeger een belangrijke verdedigingsplek. Voor kinderen is dit de ideale hangout voor een dag, zeker in de zomer. Hier kun je met je kroost een heuse ridder- en torenroute doen, waar een  kinderspeurtocht ook bij hoort. Ook is er een gratis rondleiding, waarin je je in de Gouden Eeuw waant, en loopt er een valkanier rond die roofvogels laat vliegen. Oh ja – alsof het nog niet genoeg is – er zijn natuurlijk ook prachtige kasteeltuinen.

Vesting Bourtange

Vesting Bourtange (spreek je uit als Boertang) is een vestingdorp, in de buurt van Groningen. In vesting Bourtange kun je je met gemak een dag (of een paar dagen) vermaken. Gelukkig kun je hier ook blijven slapen in verschillende woningen zoals officiershuizen en de Pastoorswoning. Maar ook soldatenbarakken, kanonnen en een marktplein waar je een lekkere versnapering kunt halen. Natuurlijk zijn er ook andere bezienswaardigheden: Bourtagne is een klein dorp. Tip: neem een rondleiding en dompel je onder in een prachtige stukje Hollandse Historie! Je vind hier ook wat winkeltjes, cafés en restaurant: gezellig!

Kempenmuseum De Acht Zaligheden

In Noord-Brabant vind je Kempenmuseum De Acht Zaligheden. In dit museum – gelegen in een gerestaureerd boerderij in Eersel – krijg je als bezoeker een goed beeld van het leven, wonen en werken van de Kempische boer van 1850-1950. Het is hartstikke interactief, en er zijn ook fijne buitenplekken met gezellige dieren. Ook kun je jouw bezoek nóg leuker maken, door bijvoorbeeld een arrangement te boeken. Onze favo: ‘Goed geboerd!’. Bij dit gezinsarrangement ga je met z’n allen koeien schilderen tijdens je museumbezoek. Daarna ga je samen naar Melkveehouderij Verstijnen, om tot slot een puntzak ijs te verorberen, op de markt van Eersel.

Burger Zoo

In de Arnhemse dierentuin Burgers Zoo heb je écht het idee even aan de andere kant van de wereld te zijn. Zo kun je vanuit een houten huisje jachtluipaarden en een leeuwenfamilie zien. Naast alle fantastische dieren kun je hier op avontuur. Bijvoorbeeld via de ondergrondse avonturentunnel, die je naar Burgers’ Desert leidt. Daar kun je nog een vogelspin of een (melk)slang tegenkomen. Iew! Overnacht lekker in de buurt, in dit hotel. Reviewer Judith: ‘Wat heerlijk is aan dit hotel is de ligging midden in de natuur, de staf is vriendelijk, het hotel ademt een vriendelijke persoonlijke sfeer.’

Mondo Verde

Wereldtuinen Mondo Verde is een gezellig familiepark in Limburg, met dieren, attracties en (wereld)tuinen. Hier vind je onder andere een tropenpark, een Chinese tuin, een vogelparadijs en een dieren plaza (met dieren uit alle windstreken). Daarnaast kan jouw kroost (en jij stiekem ook) genieten van een rondje achtbaan, wildwaterbaan, klimvulkaan of naar schip Kontiki. Het is voor de meeste mensen even een ritje, Limburg, dus blijf zeker in de buurt slapen. Bijvoorbeeld in Vakantiepark Recreatiepark Buitenhof de Leistert, in Roggel.

De Tuinen van Appeltern

In de provincie Gelderland vind je de mooiste tuinen van Nederland: de tuinen van Appeltern. Of je wil genieten van deze gigantische variëteit aan tuinen, inspiratie wil opdoen voor je eigen tuin: hier kan het allemaal. Ook leuk: ga lekker hightea’en of picknicken in een van de mooie tuinen. En slapen? Dat kan in Appeltern zelf, bijvoorbeeld op deze camping. Eén ding is zeker: daar slaap je letterlijk als een roos.

Museum van de 20e eeuw

In het Noord-Hollandse Hoorn ligt het Museum van de 20e eeuw. De naam zegt het al: hier vind je álles over de 20e eeuw. Aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs kom je te weten hoe men in die tijd leefde. Ondanks dat dit nog maar zo kort geleden lijkt, is er de afgelopen honderd jaar veel veranderd!

Kasteel de Haar

Bij Kasteel de Haar in Haarzuilens, in het gelijknamige dorp onder de rook van Utrecht, waan je je écht een dag in een droomwereld! Naast het feit dat dit een van de mooiste kastelen van ons land is, wordt er van alles georganiseerd voor jong en oud. Zo kan jouw kroost bij Kasteel de Haar maar liefst drie (!) superleuke speurtochten volgen, geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. De kleintjes mogen verstopte dieren zoeken in de mooiste kasteelkamers en de oudere kinderen komen te weten wat de favoriete kleuren van de architect Pierre Cuypers zijn. Of ze ontdekken buiten de geheimen van het adembenemende kasteelpark. Superleuk dus, om te doen tijdens een bezoekje! Zelf kunnen jullie t/m 31 oktober ontdekken welke sporen de grote sterren van vroeger (zoals Brigitte Bardot en Roger Moore) op Kasteel de Haar nalieten én hoe het kasteel zelf figureerde in vele producties in de tentoonstelling Films & Sterren op De Haar. Liever wat rustiger aan? Dan staat er altijd koffie, thee en wat lekkers klaar. Een kasteel- en parkbezoek in Kasteel de Haar in Haarzuilens is voor volwassenen €16 en kinderen van vier tot twaalf €10. Voor kinderen onder de vier jaar is de entree gratis. Veel plezier!

Ook zin in een dagje uit? Check bijpassende accommodaties op Zoover!