Cruisen wordt (nog) steeds populairder! Het aantal Nederlandse cruisepassagiers in 2019 is gestegen met ruim acht procent. Dit blijkt uit de cijfers tot en met het derde kwartaal die door CLIA (Cruise Lines International Association) zijn vrijgegeven. De groeiende populariteit van cruisen was ook te zien op de Vakantiebeurs. Alle grote cruiseaanbieders waren aanwezig met grote stands.

cruisen steeds populairder

Toeristen van zeecruises kwamen het afgelopen jaar wel veel minder naar Amsterdam. Volgens de laatste cijfers van de haven daalde het aantal bezoekers aan de hoofdstad dat per cruiseschip arriveerde tot 294.000, terwijl dat er een jaar eerder nog 450.000 waren. Het aantal zeecruiseschepen daalde van 180 in 2018 naar naar 117 in het afgelopen jaar. Het slinkende aantal toeristen heeft volgens de haven alles te maken met de onlangs ingevoerde toeristenbelasting. Cruisepassagiers die een tussenstop in Amsterdam maken, moeten sinds begin vorig jaar acht euro per persoon betalen.

Een aantal reders kiest daarom liever voor bijvoorbeeld Rotterdam of IJmuiden. Het aantal cruiseschepen verdubbelde in IJmuiden vorig jaar tot 62. Rotterdam heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als serieuze cruisebestemming. In 2019 meerden meer dan honderd cruiseschepen aan bij de Wilhelminapier, pal naast de Erasmusbrug.

Bron: ANP

Geen zin in een cruise maar wil je wel een keer proefslapen op een echt cruiseschip? Boek dan net als reviewer Gwyneth een nachtje op de SS Rotterdam: ‘SS Rotterdam is een prachtige boot op een mooie locatie. Super goeie keuken. Vriendelijk personeel. Zeer zeker de moeite waard om te overnachten. Wat je echt moet doen is een keer met de water taxi gegaan. Deze kun je bellen en komt je bij de boot halen. Echt zo’n leuke ervaring.’

Cruisen steeds populairder

Cruisetips van Zoover

Het stoffige imago van een cruise is al lang verleden tijd. Ben jij nog niet overtuigd? Probeer het gewoon een keertje en oordeel zelf. Stap aan boord van een cruiseschip vol faciliteiten voor een route langs de mooiste plekken. Hoe ontspannen wil je je vakantie hebben?

Heb je nog geen idee welke oceaan jij wilt bevaren? Dit zijn volgens ons de mooiste cruiseroutes: een zonnige cruise in de Caraïben, een natuurcruise naar de Noorse fjorden, een winterse cruise naar Antarctica of een cruise langs de mooiste plekken aan de Middellandse Zee. Opstappen kan bijvoorbeeld in Barcelona. Kun je er meteen een stedentrip aan vastplakken voordat je naar Mallorca, Genua en/of Marseille vaart. Lekker slapen doe je bij Hotel Andante.

Uitgelichte berichten

Anita

Redacteur

23 januari - 2020

Reacties