Boekarest EK 2020: overnachten, eten, doen en meer tips!

Redactie - 14 maart 2020

Boekarest EK 2020: overnachten, eten, doen en meer tips!

Redactie - 14 maart 2020

De Roemeense hoofdstad Boekarest staat van 14 tot en met 19 juni 2020 helemaal in het teken van het EK 2020. In deze voetbalweek worden er in de Arena Nationala drie groepswedstrijden gespeeld in poule C en een achtste finale van de winnaar in poule F tegen de beste nummers drie van A, B of C. Of je nu naar Boekarest gaat vanwege het voetbal of niet, we tippen je de leukste dingen om te doen, lekkere restaurantjes, fijne hotels en meer.

Parlementsgebouw-BoekarestWat kun je doen in Boekarest?

Dwalen door het Parlementgebouw

Dit twaalf verdiepingen hoge gebouw heeft ook nog eens acht ondergrondse verdiepingen. Het Parlementsgebouw dan ook het grootste overheidsgebouw van Europa en mag zich wereldwijd op de tweede plaats scharen na het Pentagon. Er zijn rondleidingen mogelijk in dit paleis met ruim 2000 zalen, gebouwd in opdracht van de Roemeense dictator Nicolae Ceauşescu.

De Stavropoleoskerk bewonderen

Deze oosters orthodoxe kerk staat in de wijk Lipscani in het centrum van de stad. De kerk en bijbehorend klooster en de herberg dateren oorspronkelijk uit 1724. De kerk is redelijk intact gebleven, de andere gebouwen zijn door de eeuwen heen zwaar beschadigd geraakt. De kerk in de huidige staat dateert uit 1887.

Een stadswandeling maken

Bijna dagelijks kun je een interessante stadswandeling maken in Boekarest. De meeste zijn gratis. Welke tour je ook neemt, je leert van alles over de geschiedenis van de stad en het land. Hou je van eten, sluit je dan aan bij de Boheemse Boekarest Markten en Mahallas Walking Food Tour. Meer interesse in de geschiedenis? Dan zijn de Communisme Tour de ontdekking van de vergeten Joodse buurt of de Onvertelde verhalen van communistisch Boekarest een must. En hoe zit dat nou met graaf Dracula? Daar hoor je meer over tijdens een van de Free Walking tours door Boekarest.

Arc BoekarestJe verbazen over de Arcul de Triumf

Het lijkt wel of je in Parijs bent als je de Arcul de Triumf ziet. En dat kan kloppen. Deze triomfboog lijkt heel veel op de Parijse Arc de Triomphe. De Roemeense variant is zo’n 27 meter hoog en ontworpen door architect Antonescu. De eerste versie in 1922 was van hout, de huidige betonnen boog dateert uit 1935.

Eten en drinken in Boekarest

 • Zin in een ijsje? Dan moet je bij Cremeria Emilia zijn. Deze ijssalon, waar je ook een lekkere kop koffie kunt drinken, staat bekend als een van de beste ijssalons van de stad.
 • Een ontbijtje bij Chocolat? Nee, zeg maar rustig een ontbijt waar je de lunch mee kunt overslaan. Of maak een keus uit een van de vele taartjes en andere zoete lekkernijen.
 • Mexicaans eten kun je in het van binnen en buiten kleurrijke Taqueria El Torito in het centrum van de stad. Vaak is er live Mexicaanse muziek.
 • Locals zitten graag in La Copac, dat letterlijk ‘bij de boom’ betekent. En waarom dat zo is zie je meteen: op de binnenplaats staat in het midden een grote boom. Ga naar La Copac als je wat authentieker Roemeens wilt eten, of gewoon voor een glas wijn onder de boom.
 • En nog een adresje voor traditioneel Roemeens eten is Hanu’ Lui Manuc, gevestigd in het oudste, nog in gebruik zijnde hotel van Boekarest.
 • De nacht bewonder je het best vanaf de hippe rooftopbar Linea/Closer to the moon. Op het menu staan cocktails, gecombineerd met een fantastisch uitzicht over de stad. En heb je honger? Dan kun je hier ook iets eten.

Park BoekarestEn dan… nog meer tips voor Boekarest

 • Wat je zeker moet doen in Boekarest is struinen door een van de vele parken, zoals het Cișmigiupark. Neem een picknick mee, plof neer op een kleedje of huur een bootje.
 • Het historische centrum van Boekarest is Lipscani met allerlei prachtige, opgeknapte panden. Nadat de wijk in de jaren 80 bijna vervallen was, is het nu helemaal hip en trendy en kun je er betaalbaar eten en drinken. En dat terwijl Boekarest sowieso al niet duur is. Fijn is ook dat het grootste deel van het centrum autovrij is.
 • Liefhebber van boeken? Haal dan je boekenhart op in de Cărtureşti Carusel, de grootste boekenwinkel van Boekarest.
 • Musea in overvloed. We noemen het National Village Museum; het National Museum of Romanian Art (MNAR) en het het Museum of Romanian History.
 • Het is niet uniek voor Boekarest, maar ook hier vind je een passage met honderden gekleurde paraplu’s: de Pasagiul Victoriei. Gewoon gezellig om op een terrasje wat te drinken.

Overnachten in Boekarest

Natuurlijk heb je in Boekarest ook een plek nodig om te overnachten. Er zijn hotels genoeg in de stad, maar we tippen je de volgende accommodaties vanwege de centrale ligging, beoordeling, betaalbaarheid en voorzieningen.
Hotel K+K Elisabeta. Een van de reviewers op Zoover zegt over dit hotel: ‘Een goed hotel in een rustige straat midden in het centrum. Het personeel is super, helpt je overal bij.’ Andere toppers zijn:
Hotel Jw Marriott Bucharest Grand; –  Hotel Intercontinental; –  Hotel Rembrandt.