Bikini aan, stad uit. Deze steden zijn de place to beach.

Redactie - 23 december 2019

Bikini aan, stad uit. Deze steden zijn de place to beach.

Redactie - 23 december 2019

Een citytrip naar een Europese stad combineren met het strand? Dat kan prima en is ontzettend leuk! Wij zetten de zeven leukste steden met strand voor je op een rij.

Nice-Frankrijk-Stad-en-strand

  1. Nice– bootjes kijken, filmsterren spotten

Terrasje hier, terrasje daar. Eindeloos flaneren over de boulevard. Lonken, pronken, shoppen. Nice is dé jetset-bestemming aan de Côte d’Azur. Bootjes kijken, filmsterren spotten en dan de rest van de dag oesters eten aan zee. De obers van Plage Beau Rivage staan voor je klaar. Wil je Nice bezoeken zonder gigantische portemonnee? Hotel Massena scoort het allerbest op prijs-kwaliteitverhouding.

  1. Dubrovnik – parel van de Adriatische Zee

Ga er eens rustig voor zitten, gelokt door het uitzicht op de oude stad, de parel van de Adriatische Zee, zachtroze en ommuurd: Dubrovnik. Je kunt de stad helemaal rondlopen over de stadsmuur, een schuin oog richting zee werpend. Wanneer de zon door het Dalmatische wolkendek prikt en de lucht steeds blauwer wordt, lonkt het strand

  1. Lissabon – Met de trein naar het strand

Wie zijn stedentrip naar Lissabon wil aanvullen met een dagje strand, pakt de trein naar Cascais, 35 km ten westen van Lissabon, op de grens van de Atlantische Oceaan en de monding van de Taag. In het oude centrum zelf kun je kiezen uit het knusse Praia da Rainha met uitzicht op de jachthaven, Praia da Ribeira bij de oude vissershaven, Praia da Conceição en Praia da Duquesa. Deze laatste strandjes liggen op een steenworp afstand van het station van Cascais, ideaal dus als je met de trein vanuit Lissabon komt.

Barcelona-Barceloneta-Stad-en-strand

  1. Barcelona – need a massage?

De stad mag dan jaren met zijn rug naar de zee hebben geleefd, de meeste mensen lopen toch even het strand op tijdens hun citytrip Barelona. Ga je er liggen, wees dan gewaarschuwd. Om de drie minuten vraagt dezelfde Vietnamese vrouw of je misschien een Vietnamese voetmassage wilt hebben. Of wil je misschien een zonnebril kopen. Je hebt al een zonnebril, maar had je ook al een rode, een blauwe, een gele of groene? Een badlaken misschien? Of een Vietnamese voetmassage. Zie het als een vorm van openlucht-theater. Zodra je er de lol van inziet, heb je een topmiddag. Stad combineren met strand, maar liever niet handdoekje aan handdoekje liggen? Tip: ter hoogte van de wijk Poble Nou zijn de stranden het minst toeristisch en druk. Wil je hier lekker in de buurt verblijven? Bed and Breakfast Hostal Poblenou ligt vlak bij het strand. Het naaktstrand bevindt zich ter hoogte van Platja del Bogatell.

  1. Tallinn – 24 uur zon per dag

24 uur zon per dag!?! Dat kan alleen in het hoge noorden natuurlijk. Boek hartje zomer een stedentrip naar de charmante hoofdstad van Estland – Tallinn – en je kunt nog om 12 uur ‘s nachts in de zon op strand liggen. Te heet? De Baltische Zee is all yours.

  1. San Sebastian – Spanje’s Copacabana

‘Gooi Barcelona en Rio de Janeiro en een handvol Michelinsterren in de pan,’ schrijft reisjournalist Sander Groen, ‘en je hebt Spanje’s bekoorlijkste badplaats én gastronomische hoofdstad: San Sebastian.’ Geen speld tussen te krijgen. Nergens vind je meer Michelinrestaurants op een kluitje dan hier. De baai, het vijf kilometer lange strand, de milde temperaturen (zeker vergeleken met de tropische zomertemperaturen in Madrid) en je snapt dat de Spaanse koning al lang geleden zijn zomers doorbracht in wat het mondaine San Sebastian.