Angstige momenten in een vliegtuig die je liever niet meemaakt!

Redactie - 6 september 2018

Angstige momenten in een vliegtuig die je liever niet meemaakt!

Redactie - 6 september 2018

Reizen per vliegtuig is vaak de enige manier om een bepaalde bestemming te bereiken. Vliegen is ook de snelste en veiligste manier om ergens te komen. We ervaren het vaak als fijn en relaxed. Maar lang niet altijd. Want soms zijn er van die angstige momenten in een vliegtuig die je liever niet meemaakt.

Turbulentie

Beeld: Julian Dufort via Unsplash

Heftige turbulentie

Iedereen die wel eens gevlogen heeft, kent het gevoel van turbulentie. Het heftige schokken van het vliegtuig, waarbij je hoopt dat je een goede piloot hebt én dat het binnen een paar minuten weer voorbij is.

Onlangs vielen er op een KLM-vlucht naar Hongkong acht gewonden. De Boeing 747 was vertrokken vanaf Amsterdam en kwam kort voor de landing in een heftige turbulentie terecht. Ondanks een priority landing raakten er zes passagiers en twee crewleden dusdanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moesten.

Volgens een passagier kwam het toestel in de turbulentie vlak nadat het ontbijt was geserveerd. ‘Er vloog van alles tegen het plafond en twee seconden later viel het weer op de grond. Veel passagiers schreeuwden, het was heel angstig’, aldus een passagier uit China. Een andere reiziger zegt dat hij gezien heeft dat een passagier tegen het plafond vloog. Na de turbulentie kwam een van de piloten uit de cockpit om de passagiers gerust te stellen.

Brandstof

Beeld: Timon Studler via Unsplash

Druppelende brandstoftank

Een vlucht van reisorganisatie TUI naar de Cariben werd eerder dit jaar geannuleerd. Kort voor vertrek werd een brandstoflek in de tank geconstateerd. Dit kan tijdens de vlucht desastreuze gevolgen hebben. Uit veiligheidsoverwegingen werd besloten om niet meer met het toestel te vliegen.

Een vergelijkbare situatie deed zich voor met een vlucht van United Airlines naar Venetië. Terwijl het vliegtuig wachtte op toestemming om op te stijgen, werd op het allerlaatste moment besloten terug te keren naar de gate. Een oplettende passagier had gezien dat er brandstof uit de tank stroomde. Het toestel werd aan een grondige inspectie onderworpen en bleef aan de grond. Ondanks een flinke vertraging  konden de passagiers met een ander toestel naar hun vakantiebestemming in Italië vliegen.

Remproblemen

Beeld: Sergei Akulich via Unsplash

Landen met remproblemen

Een Airbus A330-200 is onlangs op Schiphol geland met een remprobleem. Tijdens het uitrollen bleek dat de remdruk was weggevallen door een vermoedelijk hydraulisch lek. Het werd een angstaanjagende landing. Uiteindelijk kwam het vliegtuig volledig tot stilstand op de baan, waarna hulpdiensten zich naar het toestel begaven. De piloten schakelden de motoren volledig uit, zodat de hulpdiensten een snelle inspectie konden uitvoeren. Er werden geen lekkages geconstateerd, ook op de landingsbaan werden geen sporen van gelekte hydraulische vloeistof aangetroffen.

Cockpit

Beeld: Franz Harvin Aceituna via Unsplash

Wonderbaarlijke noodlanding

Het ging maar nét goed met de copiloot van een Chinese luchtvaartmaatschappij. Op zo’n 10.000 meter hoogte werd hij half uit het toestel gezogen toen een van de ramen in de cockpit stuk ging. De gezagvoerder kon de copiloot gelukkig naar binnen trekken. Ondanks de bizarre redding hield de copiloot alleen enkele snijwonden over aan het hachelijke avontuur.

De gezagvoerder wist het toestel veilig aan de grond te zetten met een noodlanding. En dat bleek een hele opgave te zijn aangezien de meeste instrumenten waren uitgevallen. Nadat de gezagvoerder het toestel veilig aan de grond had gezet, konden de passagiers overstappen op een ander toestel en hun weg vervolgen naar hun eindbestemming.

Heb jij weleens angstige momenten in een vliegtuig beleefd? Deel ze in de reacties!