10 weetjes over Portugal. Hoeveel ken jij er?

Redactie - 4 mei 2019

10 weetjes over Portugal. Hoeveel ken jij er?

Redactie - 4 mei 2019

Portugal is een heerlijk vakantieland. Van de Costa de Lisboa, de Costa Verde en Costa de Prata tot aan de Algarve. En laten we het steeds populairder wordende Alentejo niet vergeten. Maar hoe goed ken jij het land eigenlijk? Test je kennis met deze tien weetjes over Portugal.

10 weetjes over Portugal

In dit lijstje met weetjes over Portugal leer je alles over vis, wassen, de beste gebakjes, kerst en nog veel meer.

1. Japan

Wie had dat gedacht? Het Japans bevat honderden Portugese woorden. De Portugezen waren immers de eerste Europeanen die in de 16e eeuw voet aan wal in Japan zetten.

2. Goede week in Braga

Jaarlijks ontvangt Braga, een stad gelegen in het noorden van het land, duizenden bezoekers uit Europa. Ze trekken naar deze plek om er de Goede Week te vieren. Een hele week lang, van Palmzondag tot Paaszondag, dient de stad als religieus centrum. Kerkelijke optochten en religieuze feesten staan de gehele week op het programma.

3. Vrijheid

De zogeheten Anjerrevolutie in 1974 maakte een einde aan de dictatuur. António de Oliveira Salazar werd afgezet waarmee het autoritaire bewind van de Estado Novo geschiedenis werd.

4. Traditionele kerst

Wanneer het kerst is in Portugal tref je er geen overvolle tafels aan net als bij ons. Geen kerstdiners met allerhande lekkers. Nee, de Portugezen nuttigen op kerstavond een sobere maaltijd. Doorgaans bestaat het diner uit niet meer dan stokvis. De traditioneel ingestelde Portugezen doen dit om solidair te zijn met de armen. Komt er dan helemaal niets lekkers op tafel? Toch wel. Doorgaans eet men na het bijwonen van de middernachtmis een uitgebreidere maaltijd met rijkere gerechten. En lekkere desserts natuurlijk.

5. Stokvis

Over stokvis gesproken…. Portugal is er befaamd om. In heel veel maaltijden en recepten komt stokvis voor. Iets wat best eigenaardig aangezien de kabeljauw die hiervoor gebruikt wordt niet in de wateren voor Portugal voorkomt. De vissen preferen namelijk de koudere wateren van Newfoundland en Nova Scotia.

6. Pastéis de Belém

Pastéis de Belém zijn misschien wel de lekkerste gebakjes van heel Portugal. De oorspronkelijke pastéis, zijn te koop nabij het Mosteiro dos Jerónimos gelegen in de wijk Belém in Lissabon. Je hoeft niet bang te zijn dat je de bakkerij niet kunt vinden. Zodra je een enorme rij mensen ziet staan, weet je dat je aan het juiste adres bent.

Een stedentrip naar Lissabon? dat is een echte aanrader! De stad kent talloze goede hotel. Onze reviewers beoordelen Hotel Turim Av. Liberdade met maar liefst een 9.1. Marrau is enorm enthousiast en beoordeelt het hotel zelfs met een 10. ‘Mooi hotel, heel aardig personeel. Kamers niet groot, maar modern en schoon. Ontbijt uitgebreid, hier ontbrak niets aan. Hotel is gelegen aan de zeer luxe en brede av Liberdade. Veel verkeer, maar wij hadden kamer aan de achterkant en dus nergens last van. Vanuit het hotel loop je heel makkelijk naar het centrum van de stad. Al met al een geweldig hotel en een aanrader!’

Breng je tijdens jouw stedentrip een bezoek aan Sintra zet dan je tanden in een travesseiros. Dit lichte gebakje gemaakt van amandelen smaakt eveneens verrukkelijk.

Voetbal Portugal

7. Top voetballer

Echte voetbalfans weten waarschijnlijk wel dat Cristiano Ronaldo uit Portugal komt. Hij komt echter niet van het vasteland maar van het eiland Madeira.

8. Wassen

Hoewel het niet verplicht is, dragen veel studenten van de universiteit van Coimbra nog altijd het traditionele kostuum. Voor de jongens is dat een zwarte cape, wit hemd en zwart kostuum. De meisjes dragen zwarte cape, witte bloes, zwart vest en zwarte rok.

De legende gaat dat de studenten hun cape hun hele studietijd niet mogen wassen. Een ander leuk weetje: waarschijnlijk gebruikte J.K. Rowling de kostuums van deze universiteit voor Harry Potter en zijn vrienden op Zweinstein.

9. Blauw

Wellicht dacht je dat het woord azulejos uit het Spaans ontleend is. Azul betekent immers blauw. Dan heb je het toch mis. Deze prachtige keramieken tegels danken hun naam aan het Arabische woord al zulaydj, dat vrij vertaald gepolijste steen betekent.

Vakantiebestemmingen voor wijnliefhebbers - Nieuw Zeeland

10. Wijn

Portugal is de achtste wijnproducent ter wereld. Naast port is de vinho verde erg populair. Proost!