10x wat je niet moet doen tijdens een brandalarm in een hotel

Redactie - 29 juli 2019

10x wat je niet moet doen tijdens een brandalarm in een hotel

Redactie - 29 juli 2019

Een noodsituatie is niet het eerste waar je aan denkt op vakantie. Toch is het niet gek om er eens bij stil te staan. Stel het brandalarm gaat af in het hotel waar jij met je partner of gezin verblijft. Wat doe je dan? En wat moet je juist niet doen? Wij geven je tien belangrijke tips.

Fire Emergency Zoover

1. Ga niet onvoorbereid op vakantie

Heb jij weleens – met je gezin – gesproken over een noodsituatie tijdens een vakantie? Het is niet echt een voor de hand liggend onderwerp waar je over praat als je op vakantie gaat. Toch is het niet gek om ook bij serieuze zaken als brandveiligheid stil te staan. Praat hier met je gezin op een luchtige manier over. Dit voorkomt een hoop paniek wanneer er bijvoorbeeld wél een brandalarm afgaat in het hotel. Ook als het loos alarm is.

Lees ook deze tien tips voor een geslaagde autovakantie, zodat je nog beter voorbereid bent op je vakantie.

Zaklamp Fire Emergency Zoover

2. Vergeet je zaklamp niet

Een zaklamp? Die neem je toch alleen maar mee als je gaat kamperen? Erg veel plek neemt een zaklamp niet in. Dus waarom zou je ‘m niet meenemen. Stel, er treedt een stroomstoring op door brand. Dan ben je blij dat je een zaklamp bij je hebt. Zo hoef je niet door donkere gangen en trappenhuizen te lopen. Zorg wel dat je de lamp op een vaste plek legt. Wanneer het alarm afgaat, kun je niet nog eens rustig gaan zoeken. Veel smartphones hebben overigens ook een lamp als extra tool. Download de zaklamp app, altijd handig bij een eventuele stroomstoring.

Nooduitgang Fire Emergency Zoover

3. Vergeet de vluchtwegen niet te checken: ze zijn er niet voor niets

In elk hotel hangen vluchtroutekaarten voor situaties als een brandalarm of andere noodgevallen. Je hoeft deze kaart natuurlijk niet uit je hoofd te leren maar het kan geen kwaad om er eens een blik op te werpen. Kijk waar zich de dichtstbijzijnde nooduitgangen bevinden. Maak in geval van brand geen gebruik van de lift. In de gangen van het hotel zijn verlichte borden. Deze wijzen jou de weg via een veilige route. Weet waar je naartoe moet gaan in geval van nood.

Lees ook deze vijf dingen die je direct moet doen na het inchecken in een hotel.

Mobiel mee Fire Emergency Zoover

4. Laat je mobiele telefoon niet achter in de kamer

Moeten jullie het hotel verlaten? Vergeet dan niet om je telefoon mee te nemen. Tenzij het om een noodsituatie gaat en je direct moet verzamelen. Veiligheid gaat tenslotte voor alles. Maar als het wel kan, pak dan de telefoon mee. Misschien is er sprake van een noodsituatie en wil je het thuisfront bellen of jouw medevakantiegangers berichten. Al is het maar voor een kort ‘okay-appje’.

5. Vergeet geen verzamelplek af te spreken met je gezin of vrienden

In geval van een brandalarm kan het zijn dat je op dat moment niet bij elkaar bent. Misschien zijn de kinderen bij het animatieteam of zijn een aantal vrienden gaan zwemmen. Spreek voordat jullie activiteiten gaan ondernemen een verzamelplek af. Bijvoorbeeld de hotelparkeerplaats of de centrale receptie. Zo vind je elkaar altijd terug. Ook handig als je met kleine kinderen op vakantie gaat. Zorg dat ze weten waar ze naartoe kunnen als ze je even kwijt zijn.

6. Ga nooit zomaar uit van vals alarm

Er zijn mensen die bij een brandalarm er vanuit gaan dat het vals alarm is. Ze blijven rustig op de hotelkamer, nemen een bad of kijken tv. Neem geen risico want het zou maar eens een echte fire emergency kunnen zijn. Neem elk brandalarm serieus. Ook als er sprake is van een brandoefening dien je alle regels op te volgen.

Fire Alarm fire emergency Zoover

7. Gooi je schoenen niet onder het bed

Als het brandalarm afgaat, moet je meestal naar de verzamelplek gaan. Deze staat vermeld op de vluchtroutekaart. Situaties als brand of andere noodsituaties gebeuren altijd onverwachts. Dit kan ’s ochtends vroeg zijn maar ook midden in de nacht. Het kan zijn dat je zo snel mogelijk het hotel dient te verlaten. Daarom is het handig om je schoenen op een zichtbare plek neer te zetten. Zo voorkom je dat je op je blote voeten naar de verzamelplaats moet gaan. Je weet nooit waar je allemaal in kunt lopen. Dus, hou je schoenen in de buurt.

sleutels fire emergency Zoover

Beeld: Cocoparisienne via Pixabay

8. Vergeet je sleutels niet op een bereikbare plek te leggen

In panieksituaties zoals een brandalarm reageer je heel anders dan normaal. De neiging om snel de hotelkamer uit te rennen is groot. Maar wat als al jouw sleutels nog in de kamer liggen? Het kan zijn dat er een situatie ontstaat waarbij je snel terug moet naar je hotelkamer. Oeps, dan sta je voor een gesloten deur. Stel, dat je juist de kamer níet meer in mag? Dan heb je in elk geval je auto- en huissleutels bij de hand. Leg ze tijdens je vakantie bewust op dezelfde plek dan heb je ze in een noodsituatie meteen te pakken.

9. Ren niet zomaar de kamer uit

Als het brandalarm afgaat in het hotel is het belangrijk dat je niet in blinde paniek de kamer uitrent. Je weet namelijk niet wat er zich achter jouw hoteldeur afspeelt. Er kan sprake zijn van brand op jouw verdieping of in de gang. Het is dan niet verstandig om de gang in te rennen. Wat je kunt doen, is de rug van je hand in de buurt van de deurklink te houden. Zo kun je eventuele warmte voelen. Is het safe? Dan ga je de kamer uit en zorg je dat iedereen veilig bij de verzamelplek terecht komt.

10. Raak niet in paniek

Niet in paniek raken klinkt natuurlijk makkelijker dan het is. Probeer toch rustig te blijven als het brandalarm afgaat. Je weet nu waar de vluchtroutes zijn. Ook weet je de verzamelplek te vinden. En je hebt met je gezin of vrienden afspraken gemaakt waar je elkaar kunt terugvinden. Hou je hoofd koel en volg rustig de instructies. Ter geruststelling: uit onderzoek blijkt dat bij 95% van de gevallen sprake blijkt te zijn van loos alarm. Dit ervaarde ook Liranda tijdens haar verblijf in Hotel van der Valk Harderwijk: ‘De laatste nacht werden wij rond 05.10 uur gewekt door het ontruimingsalarm. Snel wat kleding aangedaan en naar de receptie gegaan. Daar aangekomen bleek het loos alarm te zijn’.