10 van de leukste dorpen en steden in Griekenland

Redactie - 20 januari 2020

10 van de leukste dorpen en steden in Griekenland

Redactie - 20 januari 2020

Van 7.000 jaar oude dorpen tot moderne metropolen: het is lastig kiezen uit de leukste dorpen en steden in Griekenland. Wil je dit jaar tijdens je vakantie nieuwe favoriete plekken ontdekken? Deze tien zijn in elk geval favoriet van vele vakantiegangers én onze redactie. Staat jouw Griekse lievelingsplaats ertussen?

Kerkyra (Corfu)

Corfu mag dan bekend staan als een levendige party spot, het is veel meer! Denk prachtige baaien en historische vissersdorpjes. Ontdek Kaap Drastis, verwonder je over de ruige kustlijn en bezoek de oude binnenstad van Corfu (Kerkyra): een romantische stad dankzij de Venetiaanse bouwstijl, tal van kleine winkeltjes en taverna’s.

Onze favoriete logeeradresjes op Corfu:

leukste dorpen en steden in Griekenland

Fiscardo (Kefalonia)

Fiscardo strekt zich uit rond een mooie haven. Omgeven door weelderig groen, is dit een populaire aanlegplaats voor privéjachten in de Ionische Zee. De havenpromenade is gevuld met vistavernes, cafetaria’s en loungebars, waardoor het er de hele dag gezellig is. Tip: op korte afstand van het dorp kun je fantastisch zwemmen en duiken in de baaien.

Knossos (Kreta)

Kreta is een fantastische bestemming voor een eilandavontuur. Het eiland heeft voor ieder wat wils. Sla de ruïnes van de zevenduizend jaar oude stad Knossos (vlakbij Heraklion) tijdens een vakantie op Kreta sowieso niet over. Een van de oudste steden van Europa, dat wil je toch met eigen ogen zien?

Onze favoriete logeeradresjes op Kreta:

Athene (vasteland)

Een van mijn persoonlijke favorieten: hoofdstad Athene. Van indrukwekkende UNESCO-bezienswaardigheden tot fantastische vintagewinkels en leuke wijkjes. Het eerste dat je op je vakantielijstje zet is natuurlijk een bezoek aan de Akropolis. En voeg daar het superleuke Plaka maar direct aan toe. Als je vanaf het Monastiráki-plein bergopwaarts loopt in de richting van de Akropolis, kom je vanzelf in Plaka.

Thessaloniki (vasteland)

Thessaloniki is de tweede stad van Griekenland en een gezellige bestemming voor een citytrip. Verken de kerk van Agios Dimitrios, bezoek de Witte Toren en de Rotunda. Daarna is het tijd voor de wijk Ladadika. Heel pittoresk, vol met kleine cafeetjes en bars. Perfect voor een middagje slenteren en relaxen.

Oia en Akrotiri (Santorini)

De meeste mensen zetten direct koers naar het pittoreske Oia, dat je vast kent van de foto’s met de witte huisjes, blauwe daken, kerken en windmolens. Oia is met haar huisjes op de kliffen en ongeëvenaarde zonsondergangen een echte must-visit. Net als de prachtige stranden. De drukte even ontvluchten? Ga naar Akrotiri. Net als Pompeii werd Akrotiri bedolven onder de lava.

Olympos (Karpathos)

Omgeven door wilde bergen en verstopt in de wolken, dat is Olympos. Een dorpje waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De vrouwen dragen nog traditionele kleding en de meeste huizen hebben nog een buitenoven en kapelletje in de tuin.

leukste dorpen en steden in Griekenland

© E.asphyx

Rhodos-Stad (Rhodos)

In 227 voor Christus verbrijzelde een aardbeving de kolos van Rhodos, een van de zeven antieke wereldwonderen. Maar de legende leeft voort, en dat voel je op het mysterieuze Rhodos. Heb je niks met legendes? Het eiland is ook gewoon heel gezellig, met heel veel schattige kleine vissersdorpjes, oude monumenten en Griekse taverna’s om te smullen! Verken de middeleeuwse hoofdstad Rhodos, bezoek de Akropolis van Lindos en relax in Agios Pavlos (Saint Paul’s Bay).

leukste dorpen en steden in Griekenland

Litochoro (vasteland)

In de schaduw van de Olympus-berg ligt het charmante dorpje Litochoro, dé perfecte Griekse bestemming voor outdoor-avontuur. Zo hike je vanaf Litochoro in twee dagen de Olympus op. Bucketlistdingetje, toch?

leukste dorpen en steden in Griekenland

Mykonos-Stad (Mykonos)

Hekkensluiter van deze top tien leukste dorpen en steden in Griekenland is Mykonos. Mykonos ken je misschien wel als het Griekse Ibiza, met tal van mooie strandtenten, instagramwaardige locaties en zo nu en dan een beroemdheid die je tegen het lijf loopt. Hoe goed de feestjes ook zijn, breng ook een bezoek aan de grootse stad van het eiland met de witte huisjes, oude kerken en kapiteinswoningen. Een andere fijne plek is ‘Klein Venetië’ en het schilderachtige landschap met de windmolens aan de horizon.