We Zijn er Bijna #1: wat is een sneetje achteruit?

Redactie - 23 juli 2019

We Zijn er Bijna #1: wat is een sneetje achteruit?

Redactie - 23 juli 2019

Reisleider en ex-militair Willem is in zijn nopjes als hij de stoet caravans naar de juiste plekken mag begeleiden. En Gaby zoekt naar alle mogelijke laxeermiddelen die er zijn. Hoera, de hitserie van Omroep Max is weer begonnen, Zoover kijkt met je mee naar We Zijn er Bijna!

Kringverjaardag XXL-editie

Zet 35 Nederlanders op de camping en kijk wat er gebeurt. De campingstoelen worden in een grote kring geplaatst, handjes worden geschud en blokjes kaas doorgegeven. Samen wordt er geproost op een mooie start van de Balkan-reis. Het nieuwe seizoen We Zijn er Bijna is officieel van start. Tijdens de huishoudelijke mededelingen wordt verteld dat áls je moet tanken, je eigenlijk al te laat bent. In Bosnië-Herzegovina en Montenegro kan het zo zijn dat je twee uur geen dorp, tankstation of mens tegenkomt. Dat belooft wat!

Aflevering 1 start met groot avontuur

Als de karavaan van Zagreb naar Jajce in Bosnië-Herzegovina reist, start het echte avontuur. De grenscontrole tussen Kroatië en Bosnië-Herzegovina heeft wel drie controleposten, “waar zie je dat nou?” klinkt het in de groep. Even is er verwarring omdat Martine van Os roept: “We zijn er!”.

Het routeboek schrijft de route voor via een indrukwekkende kloof langs de Vrbas rivier, helaas is daar nèt een vrachtwagen geschaard en moeten de reizigers improviseren. Een omweg via de bergen maakt het even spannend met een weg van +13%. Ook de lokale bevolking wordt ingeschakeld.

Gelukkig komen alle reizigers goed aan bij de camping waar Willems ervaring als militair goed van pas komt als hij iedereen zijn plek aanwijst. Iedereen krijgt de juiste plek toegewezen via een lotingssysteem, “zo heb je iedere keer een andere buurman én zijn niet de mooiste plekjes al vergeven voor de laatkomers”, aldus reisleider Petra.

Gaby & Cor

Op de camping in Bosnië-Herzegovina leren we Gaby en Cor beter kennen. Het stel is inmiddels 47 jaar getrouwd en heeft naast vier eigen kinderen wel 11 pleegkinderen! Een flinke klus, maar Gaby wilde graag deze zorg dragen. Man Cor blijft op de camping terwijl Martine en Gaby een wandeling maken naar het dorp. Helaas kan Cor niet meer zo lang wandelen na een ongeluk en dat vindt hij heel erg. Op de markt in het dorp zoekt Gaby naar laxerende thee om de boel weer op gang te brengen. “Een kop koffie en een sneetje achteruit, dan kan mijn dag beginnen”, zegt de kampeerster.

Competitief potje jeu de boules

De eerste aflevering wordt afgesloten met een competitief potje jeu de boules. Tips van de zijlijn worden niet gewaardeerd en de spelers letten bijzonder goed op elkaar om valsspelen tegen te gaan. Gaby neemt geen blad voor d’r mond, ze wil wel winnen maar hoeft de beker niet. “Geen troep in huis!” roept ze.

Hoe, wat en wanneer?

Vanaf maandag 22 juli kun je wekelijks (6 afleveringen) kijken naar We Zijn er Bijna via NPO1 om 21.25 uur. En Zoover doet wekelijks verslag van de afleveringen.