Hoe zet je een tent op?

Redactie - 24 september 2018

Hoe zet je een tent op?

Redactie - 24 september 2018

Het ziet er bij doorgewinterde kampeerders zo makkelijk uit, de tent opzetten. Een kwestie van stokken op de juiste plek, doek eroverheen en haringen in de grond slaan. Helaas zorgt dit klusje wel eens voor frustratie. Niet nodig! Het is geen rocket science. Hoe zet je een tent op? Bepaal de plek en de tentrichting, sorteer alle tentzakken, leg het onderzeil neer, plaats de stokken bij de juiste tenttunnels en zet de tent op spanning. Zoover helpt je op de camping!

Kamperen natuur Lombardije

Hoe zet je een tent op; in het kort

  • Plek bepalen en vrijmaken van takjes en steentjes.
  • Tentrichting bepalen aan de hand van de wind.
  • Alle tentzakken leegmaken en sorteren.
  • Het onderzeil neerleggen.
  • Stokken eerst bij alle juiste tunnels leggen en dan erin schuiven.
  • De tent op spanning zetten met scheerlijnen, pennen en haringen.

Thuis oefenen met de tent opzetten

Aanrader van die doorgewinterde kampeerders waar we het al eerder over hadden: zet je tent een keertje in de tuin op. Je ziet direct of je onderdelen mist of dat een kleine reparatie misschien gewenst is. Zo voorkom je onnodige campingstress en heb je het gevoel (weer) een beetje in de vingers. Laat de kids lekker in eigen tuin kamperen, wat een pret!

Liggen je reserveonderdelen ook klaar? Extra haringen, grondpennen en duckttape voor kleine noodreparaties zijn geen overbodige luxe.

De kampeerplek uitkiezen

Heb je een mooie plek op Camping Piantelle of Camping Janse uitgekozen? Bepaal dan welke richting je de tent gaat opzetten. In ieder geval is het niet handig als de wind op de ingang van je tent staat. Voor je het weet vliegt je slaapplek over de camping. Tip: zet de tent met de achterkant naar de wind, zo kun je ook lekker rustig onder je luifeltje zitten.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/checklist-kamperen-goed-voorbereid-naar-camping/”]

Kies een vlakke plek uit. Niet in een kuil, want als het gaat regenen – o nee – lig je in no time in een vijvertje. Is er echt geen vlakke plek, zorg dan dat je met je hoofd naar boven slaapt.

Maak je gekozen plek vrij van takjes, dennenappels en steentjes. Beter voor je eigen comfort, maar ook voor het grondzeil. Over grondzeil gesproken, zorg voor een goed grondzeil dat kan ademen maar vocht wel uit de tent houdt.

En wordt het een schaduwplek onder de bomen of juist niet? Bedenk dat je onder bomen last kunt hebben van hars, dode takken die op je tent kunnen storten of vogels die de boel onderkakken.

Kamperen

De tent opzetten

Tijd voor het leuke werk! De eerste keer is het misschien wat puzzelen, maar je zult merken dat het veel sneller gaat als je onze tips van ervaren kampeerders in het achterhoofd houdt.

Maak alle tentzakken leeg en sorteer de materialen. Zo heb je overzicht en zet je die tent in een razend tempo op. Bij de meeste tenten is het grondzeil het eerste waar je mee aan de slag gaat. Grondzeil uitgelegd? Check dan of alle ritsen van de tent dicht zitten. Een open tent opzetten is nogal een uitdaging en je krijgt de ritsen echt niet meer dicht als ‘ie eenmaal staat.

Heb je een wat grotere tent? Zorg dan dat je minimaal met z’n tweeën aan de slag gaat. Een leuk vader-zoon- of moeder-dochterklusje!

De stokken plaatsen

Zet de stokken in elkaar en plaats ze bij de juiste opening van de tent. Zo heb je die tent in no time staan. Belangrijk is dat je wel eerst alle stokken door de juiste tunnels schuift voordat je de tent op spanning zet.

De tent op spanning zetten

Bijna klaar! Je gaat als laatste met de scheerlijnen in de weer. Zo verdeel je de spanning op de juiste manier. Er bestaan verschillende systemen om dit te doen, maar de meeste tenten zet je nog gewoon lekker ouderwets met haringen vast. Meestal is het een kwestie van de hoekscheerlijnen aan de haringen vastmaken en ze de grond in slaan. Plaats de haringen zo dat het tentdoek zo weinig mogelijk rimpelt.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/kamperen/10-kampeertips-voor-een-geslaagde-vakantie/”]

Goed om te weten: er is verschil qua haringen en pennen. De tent blijft beter staan als je de juiste haringen gebruikt voor de grondsoort. Het is daarom handig om diverse type haringen in te pakken.

Staat de tent strak? Dan kun je de deuren en ramen opendoen om lekker te luchten voordat je onder de wol kruipt in je campingonderkomen.

Hoe zet jij je tent op? Laat je tips achter in een reactie.