Op avontuur met de camper of caravan deze voorjaarsvakantie? Dóen! Iedere vakantie leer je weer iets nieuws over kamperen, maar de vraag ‘Hoe zet je de camper of caravan waterpas?’ beantwoorden we nu alvast graag voor je. Niemand slaapt namelijk lekker in een scheef bed.

  • Verken je plek en maak de grond vrij.
  • Begin over de breedte-as en meet met een waterpas.
  • Zet de camper of caravan horizontaal omhoog bij het wiel of de as.
  • Meet met een waterpas van voor naar achter.
  • Zet met het neuswiel of oprijblokken op de juiste hoogte.
  • Stabiliseer de camper of caravan.

Verken je plek

Vind een plek die zo vlak mogelijk is. Nivelleren is bedoeld om kleine oneffenheden te compenseren, dus heel schuin parkeren blijft ongemakkelijk en is ook nog eens onveilig. Maak de grond vrij van stenen, grote takken of kampeerartikelen voordat je aan de slag gaat.

Meet over de breedte-as met een waterpas

Begin over de breedte-as en meet hoever je camper of caravan horizontaal omhoog moet. Leg de waterpas (of een waterpas-app) van links naar rechts in de deuropening bijvoorbeeld. De kant die het laagst is, moet omhoog. Meten kan ook met een app die gekoppeld is aan meetelektronica in je caravan of camper. Die meetelektronica communiceert dan met een app, zodat je op je telefoon kunt zien hoe waterpas je camper of caravan staat. Handig!

Camper of caravan omhoog zetten

Een caravan mag je alleen optillen bij het wiel of bij de as. Nooit met stabilisatiesteunen, want die zijn alleen om de caravan te stabiliseren. Oprijwiggen zijn zowel voor een caravan of camper ideaal. Je kunt er gewoon oprijden. Of, als je een mover hebt, is het wel zo handig om het daarmee te doen. Je rijdt het wiel omhoog tot de gewenste hoogte en plaatst een blokje achter het wiel. Liever een leveler of asteunen gebruiken? Doe wat jij fijn vindt.

Probeer altijd een te hoge instap bij de deur te voorkomen of dat de voortent niet aansluit aan de grond. Wanneer mogelijk, zet je dus de andere kant omhoog.

Meet met een waterpas van voor naar achter

Leg de waterpas weer in de deuropening en meet dit keer van voor naar achter. Wanneer de ene kant hoger is dan de andere, moet je nog even aan de slag.

Breng op de juiste hoogte

Met het neuswiel zet je een caravan met de lengte op de juiste hoogte. Voor een camper gebruik je oprijblokken.

Stabiliseren

De meeste caravans hebben stabilisatiesteunen of pootjes in vier hoeken. Je draait de pootjes uit met een slinger of boormachine met spindeldraaier. Stabilisatiesteunen mag je nooit gebruiken om de camper of caravan recht te zetten. Ze zorgen ervoor dat je camper recht blijft staan en niet schommelt.

Dat is alles. Je weet nu hoe je de caravan of camper stevig en waterpas plaatst. Klaar voor een heerlijke kampeervakantie in Frankrijk deze voorjaarsvakantie! Bijvoorbeeld bij Camping La Sirène (8,3) of de rustige Camping La Jonquille, die jullie beoordelen met een 9.8!

Reviewer Hilde: Mooie ligging en prachtig uitzicht. Camping La Jonquille ligt in een rustige en stille omgeving. Herman en Jacqueline zijn gastvrij en hartelijk. Je kunt aan alles merken dat ze hun camping met zorg en aandacht beheren. De verse broodjes krijg je dagelijks bezorgd in een mooie broodzak. Ook is er gelegenheid om met elkaar een wijntje te drinken en er zijn spelletjes en uitleenboeken. Er komen veel Nederlanders, maar – zoals Herman zegt – alleen de leuke komen hier.’

Wat is jouw tip om de caravan of camper zo stevig en netjes mogelijk neer te zetten? Deel ‘m in een reactie en help andere vakantiegangers.

Stem op jouw favoriete reisorganisatie en maak kans op een boodschappenpakket t.w.v. €2.000! stem nu button

Uitgelichte berichten

Marloes

Redacteur

13 februari - 2019

Reacties