Hoe maak je zelf erwtensoep? Ineens vraag je het jezelf af, want of je nu de schaatsen uit het vet trekt of op de lange latten springt: bij wintersport hoort erwtensoep. De oer-Hollandse winterklassieker is gelukkig eenvoudig te maken, dus zelfs als je op de Franse of Oostenrijkse piste zin krijgt in snert, kun je in de keuken van je chalet aan de slag. Zo maak je zelf erwtensoep:
- Breng laurier, karbonade, spliterwten, peper en zout aan de kook.
- Doe de deksel op de pan en laat dertig minuten koken.
- Snijd de preien en de knolselderij.
- Haal de karbonade uit de pan, snijd in blokjes en voeg de blokjes samen met de prei en knolselderij bij de soep.
- Doe de rookworst erbij en laat twintig minuten koken.
- Snijd de rookworst in stukjes, doe de worst bij de soep en smullen maar!
Erwtensoep ingrediënten
Genoeg voor erwtensoep voor 6 personen; het hele wintersportappartement kan lekker mee-eten.
- 2 liter water
- 400 gram spliterwten
- 3 preien
- 1,5 knolselderij
- 2 rookworsten
- 3 schouderkarbonades
- 1 laurierblaadje
- 1 el zout
- flinke snuf peper
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/buiten-de-deur-koken/buiten-deur-koken-stevige-wintersportgerechten/”]
Zelf snert maken, zo doe je het
- Zet twee liter water op in een soeppan, breng het aan de kook met de schouderkarbonades, laurierblaadjes, de peper, het zout en natuurlijk de spliterwten.
- Kookt het water? Draai het vuur iets lager zodat het zachtjes kookt, en doe de deksel op de pan. Laat het zachtjes koken voor circa dertig minuten.
- Ga ondertussen aan de slag met de preien en de knolselderij. Snij de prei in dunne ringen en de knolselderij in blokjes. Was de preiringen en selderijblokjes af en laat het goed uitlekken.
- Haal de karbonades uit de pan en snijd het vlees in blokjes.
- Doe het vlees, de knolselderij en prei in de pan en roer de ‘erwtensoep-to-be’ goed door.
- Doe de rookworst erbij en laat het geheel circa twintig minuutjes zachtjes koken.
- Roer regelmatig en check of alle groenten gaar zijn. Zo ja, is de soep bijna klaar.
- Tijd om de rookworst in stukjes te snijden en later de kleine stukjes weer bij de soep te voegen.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/buiten-de-deur-koken/lunch-voor-op-de-piste/”]
Superhandig: erwtensoep kun je een dag van tevoren klaarmaken. Dikke prima dus om ook tijdens de lunch met wintersport in je eigen chalet aan te schuiven voor een verse snert.
Zelf koken op wintersportvakantie
Heb je nou al helemaal zin in Hollandse erwtensoep tijdens wintersport? Bij Appartement Haus Brabant in Ehrwald, Appartement Haus Charisma in Fieberbrunn of Appartement Les Chalets de l’Adonis in Les Menuires kun je zelf aan de slag in de kitchenette.
Heb jij nog een tip voor de allerlekkerste erwtensoep? Deel je geheime ingrediënt in een reactie.