Staat er een kampeeravontuur op een warme bestemming gepland? Lucky you! Je vraagt je misschien af: ‘Hoe houd ik mijn caravan of tent koel?’ in Zuid-Spanje of Kroatië. Met deze tips van Zoover houd jij je kampeerplaats tijdens een hittegolf koel, voor een goede nachtrust (of een siësta).

  • Kies een plek met middagschaduw
  • Sluit de zon buiten en lucht zoveel mogelijk door
  • Gebruik een onderzeil en houd warmte van de grond tegen
  • Gebruik een schaduwdoek om warmte tegen te houden
  • Vergeet de (12 volt) ventilator en een icepack niet

Stel, je viert vakantie bij Camping Campo Alegre of Camping Las Palmeras Costa Brava in het altijd lekker warme Spanje… Wanneer het niet te harden is in je tent of caravan, kun jij altijd nog afkoelen in het zwembad. Maar wat kun je doen om die caravan of tent koel te houden? 

De plek op de camping

First things first: de plek op de camping is een van de belangrijkste factoren om het zo koel mogelijk te houden. Kies voor een plek waar je zo veel mogelijk schaduw hebt. Bij voorkeur in de middag, zodat je tent of caravan tijd heeft om af te koelen voordat je gaat slapen. Vergeet niet: waar de schaduw om 10:00 uur ‘s ochtends is, is hij niet meer om 15:00 uur ‘s middags.

Onder de bomen staan, is een logische keuze voor behoorlijk wat schaduw. Bedenk je wel dat kamperen onder bomen een zooitje kan worden met (luidruchtige) vogels en hars die uit de bomen komt. Aan het water kan ook een slimme keuze zijn voor een koel briesje, maar: muggen!

De zon buitensluiten en lekker doorluchten

Een paar geluksvogels zullen een caravan hebben met airco, maar de meesten van ons zullen het moeten doen met jaloezieën en luikjes. Zorg dat ze altijd gesloten zijn aan de kant waar de zon erop schijnt. De schaduwzijde houd je lekker open om ventilatie te bevorderen. Vergeet niet om de dakdoorvoeren open te zetten, zodat de lucht blijft stromen. Zodra de hitte achter de rug is, zet je alle ramen en deuren snel open om te tochten. Vergeet de horren niet tegen de beestjes!

Bij je tent wil je sowieso altijd alle ventilatieopeningen benutten, maar houd het vliegenscherm gesloten om een ​​insecteninvasie te voorkomen. Daar zit niemand op te wachten! Zet je tent op met de deur in de windrichting. Er is een kans dat de wind van richting verandert, maar je wilt alle briesjes vangen. Als je nog een tent moet aanschaffen: ga voor een verduisterend exemplaar om felle zon de baas te zijn.

Onderzeil

Tijdens hete dagen kan de grond erg warm worden. Gebruik een onderzeil (of kartonnen dozen of een picknickdeken) om de warmte uit de grond tegen te houden.

Schaduwdoek (tarp)

Een must bij warm weer: een tarp. Zo’n doek biedt schaduw en zorgt ervoor dat lucht kan circuleren tussen de tent en het doek. Zie het maar als een extra laag bescherming tegen de felle zon voor je tent of caravan. Geen tarp bij je? Het kan ook helpen om een deken op je tent te gooien. Of een reflecterende deken zelfs. Zoals zo’n warmhouddeken die je in een EHBO-kist vindt. Deze reflecteert de energie van de zon, zodat de binnenkant van je tent koeler blijft. Eerste hulp bij hittegolven!

Vergeet de ventilator niet

Wie slim is, neemt een ventilator mee. Eentje op 12 volt of op batterijen, voor wie zonder elektriciteit kampeert, en een kleine variant met stekker als je een stroompunt hebt. Richt de ventilator niet direct op jezelf, omdat dit kan uitdrogen, maar laat de lucht lekker in de rondte bewegen. Tip! Zet een fles bevroren water of een zak ijs voor de ventilator voor extra koeling.

Extra warmte voorkomen

Zet de lampen in de caravan uit of vervang ze door ledlampjes, zodat ze geen warmte produceren. En kook altijd buiten als je kunt.

Heb jij andere tips voor kampeerders om de caravan of tent koel te houden? Laat ze achter in een reactie!

Wil jij kans maken op een wintersportvakantie t.w.v. €1.000 naar Tirol in Oostenrijk? Schrijf dan nu een review en doe mee. 

Uitgelichte berichten

Marloes

Redacteur

4 februari - 2019

Reacties