Grote camping of minicamping? De voors en tegens

Redactie - 19 januari 2020

Grote camping of minicamping? De voors en tegens

Redactie - 19 januari 2020

Wat jij als één groot vakantiefeest ziet, is misschien wel de nachtmerrie van een andere vakantiefan. Elk nadeel heeft z’n voordeel. En zo heeft iedereen een ander idee van de perfecte kampeervakantie. Minicamping of grote camping: het is een wereld van verschil. Wat past bij jou? Ontdek het zelf. We zetten de voordelen voor je op een rij. Eén ding weet je zeker, of je nu een minicamping of grote camping kiest: de basics zijn altijd aanwezig. Denk aan sanitaire voorzieningen, een watertappunt en (beperkte) stroom.

camping of minicamping: animatie

Voordelen van een grote camping

Animatie

Ga mee op dagtrip, neem deel aan een georganiseerde sportwedstrijd, luister naar livemuziek of bewonder de campingshow. Op een grote camping wordt altijd wel wat georganiseerd. Vaak zowel voor paps en mams als de kids.

Camping Lago di Levico (aan het prachtige Levicomeer in Italië) is de perfecte omgeving voor een duik in het meer of een tochtje op de waterfiets. Sandra heeft met haar gezin genoten en geeft deze camping een dikke 9: ‘Hele leuke camping. Restaurant is top, heerlijk gegeten. Klimbos vlakbij de camping is een aanrader. Animatie is ook leuk, de minidisco was iedere avond een succes bij onze kinderen.’

Eten en drinken op de camping

Ff lekker een patatje of pizza bestellen hoort bij vakantie, toch? Op een grote camping kun je vaak wat simpels eten of drinken. Met een beetje geluk zelfs écht uit eten op het horecaplein of (te) gezellig doorhalen in het cafe. Een grote camping heeft daarbij vaak een bakkerij én een kleine supermarkt. Handig, als je liever zelf kokkerelt op vakantie.

camping of minicamping: zwembad

Vaak een zwembad

Waar een minicamping vaak geen zwembad heeft, kun je je bij de meeste grote campings wel verheugen op een verfrissende duik in het zwembad. Hoewel, zwembad? Vaak zijn het op grote camping complete zwemparadijzen met glijbanen, peuterbadjes en alles erop en eraan.

Als gast van Waldcamping Feldkirch in Oostenrijk mag je gratis gebruikmaken van het naastgelegen gemeentelijke buitenzwembad. ‘Daar is ook een leuke speeltuin met eigen ingang vanaf de camping. Het zwembad beschikt over meerdere baden en glijbanen.’ Perfect voor waterratten.

Gezelligheid op de camping

Wanneer je een echt mensenmens bent en van gezelligheid houdt, dan kies je voor een grote camping. De kids maken vakantievriendjes en jij hebt het gezellig met mede-kampeerders. Op een grote camping heb je altijd wel aanspraak. En die ‘drukte’, dat is nou net waar sommige mensen juist niet op zitten te wachten. Dan is een minicamping meer jouw ding.

Extra faciliteiten

Heb je graag alles bij de hand? Van een grote camping kun je net dat beetje extra verwachten qua faciliteiten. Niet alleen qua animatie, zwembad en culinaire mogelijkheden. Misschien kun je wel een bootje huren om te varen of een lekkere massage boeken.

camping of minicamping: rustige plek

Voordelen van een mini-camping

Omgeving

Minicampings vind je op de mooiste plekjes: vaak heerlijk in de natuur – van het bos tot de bergen. Kamperen aan een kabbelend beekje, dat zien wij wel zitten! Goed om te weten: minicampings mogen officieel open zijn van 15 maart tot en met 31 oktober. Buiten het seizoen kamperen? Dan is de kans klein dat je een minicamping vindt die open is.

Intieme sfeer

Een minicamping is eigenlijk gewoon een stukje terrein waar je op mag kamperen. Je kunt vaak gezellig bij de boer kamperen of gewoon bij iemand met een hele grote tuin. Dat maakt een minicamping meestal een stuk intiemer.

Zelf je plek kiezen

Op een grote camping zijn vaak veel regeltjes waar je je aan moet houden. Doe niet zo mal, denken ze meestal op een minicamping. Parkeer je caravan lekker waar je wilt, zoek een mooi plekje voor je tent. Kleine kans dat je iemand in de weg zit. Maar, een ‘comfortplaats’ zoals je op een grote camping vaak kunt kiezen is er niet bij.

Lekker rustig

Kan het op een grote camping gezellig druk worden bij de afwas of de douches … op een minicamping kom je voor je rust. Vergeet lange rijen caravans en campers een minicamping heeft een beperkt aantal staplaatsen. Meestal tussen de vijftien en dertig. Een minicamping kies je voor rust en privacy.

Vriendjes zijn voor de kids misschien wat lastiger te maken en wifi is er meestal ook niet. Eigenlijk zetten we ‘m liever niet op dit lijstje. Want een vakantie zonder wifi? Heerlijk juist! Maar de kids af en toe een spelletje laten spelen op de iPad is soms wel zo fijn. Goed om te weten: op een minicamping is vaak geen wifi, dus zorg dat de spelletjes al op de iPad staan.

Gastvrijheid

Op een minicamping ben je nog écht te gast bij de eigenaar. Zoals bij Camping Hoeve de Bonte Kraai in Noord-Brabant.Prima kampeerplaatsen, mooie en rustige ligging aan fietspad, goed en schoon sanitair, prachtig terras, goede overige faciliteiten en niet te vergeten een super gastvrije Hans en Mary’ , schrijft vakantieganger P. van Oort.