10 Onmisbare Kampeertips

Redactie - 6 februari 2017

10 Onmisbare Kampeertips

Redactie - 6 februari 2017

Hoe selecteer je de perfecte kampeerplek? Hoe kom je stijlvol maar campingproof voor de dag? Hoe zorg je voor een noodzakelijke dampende kop (goede!) koffie voor de tent? De wereld van de kampeerder zit vol vragen. Vragen waar wij gelukkig best raad mee weten. Met deze 10 onmisbare kampeertips ben je helemaal klaar voor het komende kampeerseizoen!

kampeertips-kampeerplek

10. Doe de olifantenpad-check

Als ervaren kampeerder spot je ze direct: die scheve of lage kampeerplekjes waar je absoluut niet wilt staan. Een ding is zeker: jij belandt dit jaar niet in het afvoerputje van de camping! Een goede kampeerplek selecteren bestaat echter uit meer. Uit het vermijden van het beruchte olifantenpad bijvoorbeeld. Oftewel, die onofficiële alternatieve route naar het toiletgebouw die elk normaal denkende kampeerder standaard neemt omdat ‘ie nou eenmaal sneller is. Geen zin in een dagelijkse stroom mensen langs je tent? Check je plek dan goed op short-cutpotentie.

kampeertips-grill

9. Ga voor een ‘luxe’ keuken

Thuis maak je ook geen feestmaaltijden van potten rauwe knakworsten en instant-noodles (toch?). Dat je kampeert betekent niet dat je jouw culinaire standaarden hoeft te verleggen. Warme stokbroodjes uit de kampeeroven, gegrilde vis van eigen grill, het is allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het enige wat je nodig hebt voor een kampeergrill is een goed rooster en een paar stenen! Vergeet bovendien niet een kruidenvoorraadje mee te nemen, bijvoorbeeld door een paar oude tictac-doosjes te vullen.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/kamperen/23-eenpansgerechten-op-camping-makkelijk-en-gezond/”]

kampeertips-stadscamping

8. Verkies faciliteiten boven locatie

Het kan verleidelijk zijn om een camping te selecteren op de locatie. Vooral wanneer je van plan bent om flink wat dagtripjes te maken naar een dichtstbijzijnde (wereld)stad. Juist dan is de camping echter de ultieme plek om bij te komen van alle belevenissen. Kijk dus altijd goed naar de faciliteiten en ga liever voor een camping iets verder buiten de stad dan voor die betonnen camping op loopafstand van de Sagrada Familia! Dat comfortabel kamperen nabij een grote stad best kan, bewijzen deze campings:

kampeertips-normcore

7. Ga ‘normcore’!

Dat je een kampeerder bent, betekent natuurlijk niet dat je twee weken lang in een fluorescerend trainingspak wilt rondlopen. Het is gewoon een kwestie van het vinden van de juiste balans tussen praktisch en stijlvol. En laat er nou een modetrend zijn die daar precies op aansluit! Ok, het is een beetje ‘2014’, maar je komt zeker nog weg met de normcore look. Deze ultra-casual look uit Scandinavië kenmerkt zich door er op zeer modebewuste wijze zo mode-onbewust mogelijk uit te zien. Denk aan het ‘ik doe net alsof ik ‘m onderuit de kast van mijn broer heb getrokken, maar eigenlijk kost ‘ie honderd euro’ t-shirt. Of die trendy XXL hoodie die tegelijkertijd heerlijk warm is.

Kampeertips - How to Make a fire

6. Leer een vuurtje maken

Geen kampeertrip is compleet zonder een goed traditioneel kampvuurtje. Vergeten hoe je dat ook al weer deed? Print gewoon bovenstaande ultra-korte handleiding uit!

kampeertips-slaapzak

5. Pak een extra lange slaapzak in

Er zijn verschillende redenen waarom een extra lange slaapzak heel handig kan zijn tijdens het kamperen. Behalve dat je er extra ver in kunt wegkruipen tijdens een eeuwig-zoemende-mug aanval (zie ook tip 4!), is je slaapzak een ideale verwarming. En niet alleen voor jezelf. Bedenk vast ’s avonds wat je de volgende dag wilt dragen en stop het allemaal onderin je slaapzak. Een nachtje slapen en… je kleren liggen lekker opgewarmd op je te wachten! Nog een voordeel van deze methode: je hebt gelijk de ultieme, verkreukelde normcore look te pakken!

4. Ga de (natuurlijke) strijd aan met insecten

Het is misschien wel uitdaging nummer één voor elke kampeerder: hoe houd je het gezellig zonder dat je broodje jam van je bord wordt afgegeten door een leger mieren? Ja, je kunt er voor kiezen om je hele kampeertrip door te brengen in een walm chemische insectenverdelger. Echt bevorderlijk voor de back to nature ervaring is dat natuurlijk niet. Wees liever creatief! Bijvoorbeeld door je kampeertafel in bakjes water te zetten zodat die mieren niet langs de poten omhoog kunnen klimmen. Of door een bosje salie op het kampvuur te gooien. Muggen schijnen heel ongelukkig te worden van die geur.

kampeertips-glamping

3. Blijf bij jezelf

Glamping bestaat voor een reden. Niet iedereen is in de wieg gelegd om met die beschamende wc-rol onder de arm naar het toiletblok te strompelen. Benieuwd of glamping iets is voor jou? Andere Zoover reviewers waren erg te spreken over Glamping Domaine la Douche France (gemiddelde review score: 9,6) nabij de Pyreneeën en het Spaanse Finca Casa del Mundo (gemiddelde review score: 9,4)

[article href=”http://weblog.zoover.nl/bijzonder/glamping-in-spanje/”]

kampeertips-koffie-moka

2. Zorg voor goede koffie

Nederlanders schijnen jaarlijks zo’n 150 liter koffie per persoon weg te tikken. Om onze reputatie als koffiedrinkers ook op de Zuid-Franse camping eer aan te doen, hebben we twee kampeerbestendige koffiezet-opties voor je. Ga voor een stijlvolle moka (a.k.a. de pruttelpot) die je simpelweg vult met water en koffie en ‘m vervolgens op je een-pitsbrandertje zet. Of, kies voor de ultieme back to basic versie met een filterloze traditionele Indonesische Tubruk. Doe een laagje koffie met een grove maling in je beker, giet er kokend heet water overheen en laat het twee minuten staan. Roer goed en laat het nog een keer een minuut of drie staan totdat alle koffie naar de bodem is gezakt. Klaar is je bak ongefilterde pleur!

kampeertips-smartphone

1. Tover je smartphone om in de ultieme kampeertool!

Back to basic doe je met een smartphone. Tenminste, als je eenmaal de juiste apps geïnstalleerd hebt! Wil je tijdens een romantisch kampeertripje de Melkweg aanwijzen? Houd je stargazing app stiekem op de hemel gericht. Ben je benieuwd of die poot naast je tent van een onschuldige geit of een gigantische tapir is? Pak er gewoon een dierenvoetsporen-tracker bij. Ook bij een zaklamp-, taalbarrière- of reisplanner-crisis is de smartphone is de absolute redder in nood.

Wat zijn jouw onmisbare kampeertips? Vul onze lijst aan in de comments!