Kamperen doe je zo: 10 kampeertips voor een geslaagde vakantie

Redactie - 31 mei 2017

Kamperen doe je zo: 10 kampeertips voor een geslaagde vakantie

Redactie - 31 mei 2017

Maar liefst 55% van de Nederlanders is een happy camper en trekt er graag op uit voor een kampeertrip. Lekker tot rust komen en genieten van het buitenleven. Kamperen – met tent of (sta)caravan – is weer helemaal hot. Of je nu een first time kampeerder bent of al jaren met de sleurhut op pad gaat: met deze kampeertips is jouw vakantie een succes.

kampeertips - tent compleet?

1. Probeer je equipment thuis uit

Een vakantie is zeker niet het moment voor een relatiecrisis. Probeer daarom thuis je equipment uit voor een ‘proefnachtje’. Een tent opzetten valt namelijk in dezelfde categorie als aan IKEA-meubels sleutelen. Thuis al een oefenronde achter de rug hebben voorkomt ruzies. Én het is gewoon een fijne gedachte dat je weet dat je tent (en toebehoren zoals grondzeil, haringen, campingstoel, etc.) compleet is. Ook een leuk vader-zoonklusje! Natuurlijk hoef je zelf niet in de achtertuin te kamperen, maar je kids zullen erom staan te springen.

kampeertips - juiste tent aanschaffen

2. Wat is de ideale tent voor jou?

De stacaravan is helemaal booming en terug van nooit weggeweest, maar oldschool kamperen doe je natuurlijk in een tent. Maar wat voor één? Ga je voor luxe of eenvoud? Hoeveel mensen moeten erin passen? Is het een kwestie van één keer opzetten? Als je met z’n tweetjes een campingroute hebt uitgestippeld door Kroatië en regelmatig op een andere fijne camping slaapt, heb je aan een simpele, lichtgewichttent genoeg. Sta je met de hele familie twee weken op de camping? Dan kies je natuurlijk voor een stevige, grote familietent. Bijvoorbeeld met katoenen doek.

Let bij de aanschaf van je tent ook op de kleur. Donkere kleuren worden eerder warm in de zon en felle kleuren als geel kunnen insecten aantrekken. En natuurlijk moeten de naden waterdicht zijn (kun je ook heel makkelijk zelf doen met impregneermiddel). Ben je met kleine kids op vakantie die maar al te graag in hun uppie de camping willen verkennen terwijl jij nog op één oor ligt? Zorg dan dat je een tent hebt waarbij de ritsen naar boven sluiten. Het loont nog altijd om je goed te laten adviseren. Online of in een winkel.

kampeertips - tent oefenen

3. Vind de beste staplek

Wordt het avontuurlijk wildkamperen (dit mag trouwens niet overal) of ga je voor een comfortabele plek op de camping? Een plek bij het toiletgebouw klinkt praktisch, maar uit ervaring blijkt dat je dan ’s nachts vaak last hebt van licht en herrie. Zoals mensen die over je tentlijnen struikelen of middernacht nog even een afwasje doen… Een plekje op een idyllische heuvel? Klinkt te gek, maar daar slapen is niet ideaal. Mocht je een licht hellende staplek hebben, ga dan altijd met je hoofd naar boven liggen. Bedenk goed waar je gaat staan voordat je de tent uit de tas gooit.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/kamperen/stacaravans-zijn-weer-cool-leuke-campings-met-stacaravans-bij-t-gardameer/”]

kampeertips - kampvuur

4. Vertrouw niet op je eigen kampvuurkunsten

Een fikkie stoken op de camping. Het hoort erbij. Toch? Nou, niet per se. Niet op alle campings mag je koken op een zelfgemaakt vuur en een goed fikkie stoken is lastiger dan gedacht. Zorg dat je een alternatief hebt zodat je niet iedere avond met koude knakworsten zit. Neem bijvoorbeeld een braai, campingkookstel of barbecue mee. Al is het maar als backup.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/kamperen/3-x-koken-op-kampvuurtje/”]

kampeertips - elektriciteit

5. Elektriciteit op de camping

Koken, een gezellige sfeerlichtje aandoen en je telefoon opladen: thuis is het zo vanzelfsprekend. Op de camping niet altijd. Zorg dus dat je bij een elektriciteitspunt staat en inventariseer van tevoren of er überhaupt elektriciteit is. Een waterdicht verlengsnoer is ook geen overbodige luxe. Met een campingpit op gas, kaarsjes, een hoofdlamp en een goede powerbank kom je natuurlijk ook al heel ver. Lekker primitief én romantisch. Maar als je a la minute moet improviseren, kan dat best schrikken zijn.

Op camping Tempelhof op Callantsoog zijn alle staplaatsen bijvoorbeeld voorzien van een elektriciteitspunt.

kampeertips - uitrusting

6. Eerste keer? Plunder je spaarrekening niet voor kampeerspullen

Ga je voor het eerst op kampeervakantie? Lekker saampjes onderweg naar de camping in Frankrijk? Probeer dan zoveel mogelijk spullen te lenen en alleen het hoognodige aan te schaffen. Niet iedereen verliest zijn hart aan slapen onder de sterren. Zou zonde zijn als je met een zolder vol kampeerartikelen en een leeg spaarvarken zit. Na je eerste campingtrip weet je ook pas echt wat voor jou onmisbaar is.

kampeertips - staplaats

7. Kom op tijd aan: voor het donker

De perfecte kampeerplek vinden en je tent opzetten in het donker is een bijzonder talent, dat niet voor iedereen is weggelegd. Zorg dat je op tijd op de camping arriveert zodat je genoeg tijd hebt om in alle rust (je bent immers op vakantie) je home away from home in te richten. Zit er niets anders op dan in het donker je tent op te zetten? Dan ben je superblij als je zo’n pop-uptent achterin de auto hebt gegooid.

kampeertips - wc-rol

8. Niet met je toiletrol over de camping

Wat alleen de echte kampeerder weet: tegenwoordig hoef je vaak al lang niet meer met je toiletrol over de camping. Ondanks dat iedereen poept (unicorns en regenbogen natuurlijk, dat wel), kan het best ongemakkelijk zijn. De meeste campings hebben wc-papier in het toiletgebouw. Zo niet? Neem gewoon een canvastasje mee of prop wat wc-papier in je broekzak.

kampeertips - insecten

9. Zo houd je insecten op afstand

Muggen. Teken. Wespen. Allemaal ongenode gasten in of bij je tent. Lees onze tips hoe je zo min mogelijk last van ze hebt.

kampeertips - genieten

10. Vergeet niet te genieten

Je tent vol muggen omdat je ‘m vergat dicht te ritsen? Geen eitje bij je croissantje omdat je gasfles leeg is? Lekker belangrijk! Geniet van de natuur en het samenzijn. Kamperen is een avontuur. En dolle pret, mits je je verwachtingen bijstelt.

Wat is jouw ultieme kampeertip? Laat het ons weten in een reactie.